Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Στήνεται γεωτρύπανο σε δυο εβδομάδες Στην Κύπρο άνθρωποι της Noble Energy για το φυσικό αέριο

Νέα τροπή παίρνει το θέμα του φυσικού αερίου, αφού οι εξελίξεις διαδέχονται η μια την άλλη, τις τελευταίες ημέρες.

Όπως πληροφορούμαστε, άνθρωποι των συνεταίρων της Noble Energy βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο και είχαν επαφές τόσο με νομικούς όσο και με άτομα που χειρίζονται το θέμα της έλευσης φυσικού αερίου στην Κύπρο. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να διερευνήσουν το ενδεχόμενο να κινηθούν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία θα κοινοποιήσουν την πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει σε αγορά φυσικού αερίου σε τιμή μάλιστα πολύ υψηλή τη στιγμή που η Κύπρος διαθέτει δικά της κοιτάσματα. Ζήτησαν επίσης νομική συμβουλή για το ενδεχόμενο να καταγγελθεί στην Κομισιόν η κυπριακή κυβέρνηση ότι υποθηκεύει την οικονομία της Κύπρου, χώρας-μέλους της ΕΕ, αγοράζοντας υγροποιημένο φυσικό αέριο στην τιμή την οποία εξασφάλισε από συγκεκριμένη εταιρεία και η οποία κυμαίνεται στα 9,5 δολάρια ανά μονάδα τη στιγμή που μπορεί να αγοράζει σε δυο-τρία χρόνια φυσικό αέριο έτοιμο για χρήση προς 2,75 - 3 δολάρια ανά μονάδα, από το Ισραήλ.......

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η νομική συμβουλή που δόθηκε είναι ότι η Noble Energy μπορεί να προχωρήσει με βάση την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ ότι τα κράτη μέλη της πρέπει να υποβάλλουν στην Ένωση τους προϋπολογισμούς τους, ώστε να ελέγχεται ότι δεν γίνονται σπατάλες και ότι η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών είναι νοικοκυρεμένη. Η απόφαση αυτή η οποία θα μετουσιωθεί σε οδηγία σύντομα, ελήφθη ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις κακοδιαχείρισης του δημοσίου χρήματος και χρεοκοπίες τις οποίες καλείται τελικά να πληρώνει η ΕΕ. Ετσι αποφασίστηκε ότι η κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ θα πρέπει να έχει και την έγκριση της Κομισιόν πριν υιοθετήσει τον εθνικό της προϋπολογισμό.
Στήνουν το γεωτρύπανο
Οι άνθρωποι της Noble Energy βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και για έναν άλλο λόγο. Το αργότερο σε δυο εβδομάδες, στις αρχές του Φεβράρη, δηλαδή, θα στήσουν το πρώτο γεωτρύπανο στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ όπου θα αρχίσουν τις γεωτρήσεις. Το γεωτρύπανο, όπως πληροφορούμαστε, μπορεί να μετακινηθεί εύκολα και για γεωτρήσεις και σε άλλες περιοχές όπως στο Οικόπεδο Δώδεκα της Κύπρου. Αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου, αν ζητηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση.
Η συμφωνία μας με την Noble Energy
Όπως είναι γνωστόν, η Κύπρος έχει υπογράψει συμφωνία με την εταιρεία αυτή για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Οικόπεδο Δώδεκα. Σε περίπτωση που βρεθούν κοιτάσματα η συμφωνία προνοεί πως η εταιρεία που θα κάνει τις γεωτρήσεις και την εξόρυξη θα πωλεί το προϊόν και θα δίνει στη χώρα που το κατέχει μεγάλα ποσοστά. Οι γεωτρήσεις πρέπει να γίνουν από τον Οκτώβριο φέτος μέχρι και τον Οκτώβριο του 2013, εκτός κι αν λόγοι άλλοι επιβάλλουν όπως οι εργασίες αρχίσουν νωρίτερα.
Από το περιβάλλον της Noble Energy, που έχει ήδη κάνει τις δικές της έρευνες και απεφάνθη ότι υπάρχουν κοιτάσματα τουλάχιστον στο Οικόπεδο Δώδεκα, έγινε γνωστό ότι η Κύπρος είναι δυο φορές πιο πλούσια σε φυσικό αέριο από το Κατάρ, ενώ στο Οικόπεδο Δώδεκα έχουν εντοπιστεί τεράστιες ποσότητες.
Αρκετά τρισεκατομμύρια
Στην ερώτηση πόσο μεγάλες είναι οι ποσότητες αυτές η απάντηση της εταιρείας είναι πως μια πρώτη ένδειξη φανερώνει αρκετά τρισεκατομμύρια κ.μ., όμως τίποτε δεν μπορεί να λεχθεί με ακρίβεια αν δεν αρχίσουν οι γεωτρήσεις.
Με βεβαιότητα και 100% σίγουροι για τις ποσότητες θα μπορούμε να είμαστε όταν θα αρχίσουμε τις γεωτρήσεις, λέει η Noble Energy.
Ένας από τους ειδικούς της εταιρείας, μάλιστα, είπε ότι στην 15ετή υπηρεσία του στην Noble Energy και με βάση τις εμπειρίες που είχε σε γεωτρήσεις για πρώτη φορά έχει τόσο καθαρή ένδειξη για τον πλούτο που υπάρχει στο Οικόπεδο Δώδεκα.
Το βάθος δεν είναι πρόβλημα
Σε ερώτηση αν το βάθος στο οποίο βρίσκονται τα κοιτάσματα είναι αποτρεπτικός παράγοντας για την εξόρυξη, η εταιρεία απαντά ότι από το 2000 και μετά το μεγάλο βάθος δεν δημιουργεί πρόβλημα.
Υπάρχει η τεχνολογία και γι’ αυτό, διαβεβαιώνουν οι άνθρωποι της Noble Energy.
Φυσικά οι άθρωποι της εταιρείας ρωτήθηκαν και για το χρόνο κατά τον οποίο η Κύπρος θα μπορεί να έχει το δικό της φυσικό αέριο.
Αν πάρετε τις στοιχειωδώς ορθές αποφάσεις, απάντησαν δίνοντας έμφαση στις λέξεις που χρησιμοποίησαν, και νοουμένου ότι θα μας δώσετε οδηγίες για γεωτρήσεις πριν από το τέλος του χρόνου, θα σας απαντήσουμε με ακρίβεια σε όλα τα ερωτήματα το Μάρτη του 2012. Από την ημερομηνία αυτή, δεκαοκτώ μήνες μετά, θα μπορούμε να σας φέρνουμε εδώ το δικό σας φυσικό αέριο.
Για το απομακρυσμένο και εντελώς απίθανο ενδεχόμενο να μην εντοπισθεί η παραμικρή ποσότητα φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, η εταιρεία υποδεικνύει ότι είναι συμφερότερο για τη χώρα μας να το αγοράζει από το Ισραήλ προς 2,75 ή ακόμα και 3 δολάρια στην αέρια του μορφή παρά να πληρώνει 9,5 δολάρια για αγορά υγροποιημένου, το οποίο θα χρειάζεται και έξοδα αποϋγροποίησης που θα ανεβάζουν ακόμα περισσότερο την τιμή του.
Οι αντιδράσεις της Τουρκίας
Για τις αντιδράσεις οι οποίες είναι δυνατόν να προκληθούν από την Τουρκία, η Noble Energy δηλώνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα άφηναν μια εταιρεία τους να εκτεθεί σε κινδύνους συρράξεων αν γνώριζαν ότι υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο, ανέφεραν οι της εταιρείας.

Θα μελετήσει το weekend ο Πασχαλίδης


Χθες ο υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει κανένα σχόλιο αυτές τις μέρες για το θέμα του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι θα μελετήσει το θέμα το σαββατοκύριακο και εάν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, αυτό θα το πει πρώτα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Θα διαβάσω το σαββατοκύριακο για το φυσικό αέριο και δεν θα σχολιάσω τίποτα».
Υπέδειξε επίσης ότι «αν και στην Κύπρο αρεσκόμαστε να ενημερώνουμε πρώτα τα ΜΜΕ και μετά τους αρμοδίους», ο ίδιος θα ενημερώσει πρώτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εάν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, και μετά όλους τους άλλους.
Παρά τις δηλώσεις αυτές, όμως, ο Υπουργός ήταν χθες φιλοξενούμενος στην τηλεόραση του Αντένα, όπου για μια περίπου ώρα απαντούσε σε ερωτήσεις για το θέμα του φυσικού αερίου.
Μεταξύ άλλων διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι η Κυβέρνηση δεν έχει με κανέναν τρόπο δεσμευθεί έναντι τιης εταιρείας Shell. Παραδέχθηκε επίσης ότι από τον περασμένο Οκτώβρη όταν η ΔΕΦΑ άρχισε τις διαπραγματεύσεις για αγορά φυσικού αερίου μέχρι και σήμερα υπήρξαν εξελίξεις που άλλαξαν τα δεδομένα και οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε επίσπευση των γεωτρήσεων στο Οικόπεδο Δώδεκα.
Ο κ. Πασχαλίδης επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον της ισραηλινής εταιρείας Delek για συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου, το οποίο εκδηλώθηκε με επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τέλος ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι άδικα κατηγορείται η Κυβέρνηση ότι έσπευσε να πει πως έπρεπε να υπογράψει με τη Shell μέχρι το τέλος του περασμένου μήνα, γιατί ποτέ δεν έγινε από πλευράς της μια τέτοια δήλωση.
Να σημειωθεί ότι δηλώσεις για το χρονοδιάγραμμα της 31ης Δεκεμβρίου έγιναν επανειλημμένα από την ΑΗΚ, ενώ πρόσφατα ο γ.δ. της Αρχής είπε ότι ζητήθηκε από τη Shell παράταση μέχρι το τέλος αυτού του μήνα για την υπογραφή της συμφωνίας.

sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια: