Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

Νέες δραματικές αλλαγές έρχονται στο Ασφαλιστικό

Οι ελεγκτές της τρόικας θα ζητήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνουν άμεσα περικοπές σε συντάξεις και εφάπαξ των ταμείων που είναι ελλειμματικά.Και καθώς τα δεδομένα στην οικονομία πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, το πιθανότερο είναι να γίνουν άμεσα νέες δραματικές αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης αλλά και στο ύψος των συντάξεων.

Στην εντατική και πάλι το Ασφαλιστικό

Στα ασφαλιστικά ταμεία, και δη στα οικονομικά δεδομένα που επικρατούν σε αυτά, επικεντρώνει η τρόικα τον νέο έλεγχο που θα πραγματοποιήσει εν τη αφίξει της στην ελληνική πρωτεύουσα.
Στο μικροσκόπιο της τρόικας, κλιμάκιο της οποίας αναμένεται να μεταβεί στο Υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή, θα βρεθούν τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, κυρίως των επικουρικών, η νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, η εξίσωση των παροχών υγείας για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, και πτυχές των εργασιακών σχέσεων.......Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα για τα ταμεία και κατ' ουσία για τους χιλιάδες ασφαλισμένους, εξαιτίας των αλλαγών που έχουν περιέλθει στο νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο. Σύμφωνα με αυτές, προβλέπεται ότι, αν οι αξιολογήσεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής δείξουν ότι η προβλεπόμενη αύξηση των δημοσίων δαπανών για συντάξεις υπερβεί το όριο των 2,5 % του Α.Ε.Π., η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε νέες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και να εξετάσει περαιτέρω αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, ακόμη και μείωση των συντάξεων.

Και καθώς τα δεδομένα στην οικονομία πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, το πιθανότερο είναι να έχουν οσονούπω νέες δραματικές αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης αλλά και στο ύψος των συντάξεων.

Συγκεκριμένα, για τα ταμεία κύριας ασφάλισης, οι μελέτες βιωσιμότητας έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σύντομα.

Η κυβέρνηση για τα κύρια ταμεία δείχνει να μην ανησυχεί, διαρρέοντας ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, στο πλαίσιο της πρόσφατης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, είναι αρκετά, ακόμη και σε βάθος χρόνου. Αντιθέτως όμως με τα κύρια ταμεία, άκρως προβληματικά θεωρούνται τα επικουρικά, οι αναλογιστικές μελέτες των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθούν έως την άνοιξη του 2011.

Το Υπουργείο Εργασίας, και οι εκπρόσωποι της τρόικας συμφωνούν ότι τα δύο μεγάλα επικουρικά ταμεία ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) και ΤΕΑΔΥ, τα οποία καλύπτουν 1.800.000 ασφαλισμένους, αντιμετωπίζουν αναλογιστικό- και όχι ταμειακό- πρόβλημα, το οποίο, πάντως, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί.

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα επικουρικά ταμεία των τραπεζών, ο τομέας επικουρικής ασφάλισης προσωπικού ΟΤΕ, των υπαλλήλων της ΕΤΒΑ και των ΕΛΤΑ, της ΕΤΒΑ, ο τομέας πρόνοιας των αστυνομικών, των πυροσβεστών του Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου, και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Οι ελεγκτές της τρόικας επιμένουν ότι θα πρέπει να αποκλειστεί οποιαδήποτε «ανάμειξη» του κρατικού προϋπολογισμού στη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων παροχών και ότι τα Ταμεία θα χρειαστεί να προσαρμόσουν τις παροχές τους στα πραγματικά δεδομένα τους.

Το Υπουργείο Εργασίας έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα δεχθεί να υποστηρίξει τα ελλειμματικά ταμεία, διατηρώντας ταυτόχρονα επικουρικές συντάξεις της τάξεως του 40% έως 60% της κύριας σύνταξης.

Οι ελεγκτές θα ζητήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνουν άμεσα περικοπές σε συντάξεις και εφάπαξ των ταμείων που είναι ελλειμματικά. Το Υπουργείο Εργασίας επιδιώκει οι περικοπές των συντάξεων των ταμείων που δεν αντέχουν οικονομικά να γίνουν από το 2015 και ως το 2020 και οι όποιες προσαρμογές να μην αφορούν στους σημερινούς συνταξιούχους. Οι μειώσεις δεν θα είναι ομοιογενείς, αλλά θα συνδέονται με την οικονομική κατάσταση κάθε Ταμείου και θα γίνουν σταδιακά, ενώ στα Ταμεία που δεν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις παρεχόμενες συντάξεις.

Στο στόχαστρο των ελεγκτών θα βρεθεί η νέα λίστα βαρέων και ανθυγιεινών και οι δαπάνες υγείας των Ταμείων. Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, έχει συμφωνηθεί ότι η νέα λίστα των επαγγελμάτων που κατατάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά δεν πρέπει να υπερβαίνει 10% του εργατικού δυναμικού.

Κατά συνέπεια, περίπου 250.000 εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν σημαντικές αλλαγές στα μισθολογικά και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Η νέα λίστα θα εφαρμοστεί από το καλοκαίρι του 2011 και σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη λίστα θα υπάρξει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης τουλάχιστον κατά 5 έτη, μείωση των αποδοχών και των μελλοντικών συντάξεων. Η αύξηση των ορίων ηλικίας θα γίνει σταδιακά έως το 2017, ενώ οι αλλαγές θα αφορούν και στους νυν εργαζομένους, με εξαίρεση όσους έχουν δημιουργήσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Σημαντικό κεφάλαιο για τον έλεγχο των υγειονομικών και φαρμακευτικών δαπανών των Ταμείων αποτελεί η δημιουργία κοινού κανονισμού παροχών υγείας για όλους τους ασφαλισμένους, σε συνδυασμό με τον ηλεκτρονικό έλεγχο της συνταγογράφησης για τον περιορισμό των δαπανών. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, μέχρι τον Απρίλιο, όλα τα ταμεία θα έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, η «ένταση» με την τρόικα έχει υποχωρήσει, μετά τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές της τρόικας θα επιμείνουν σε περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Από τις 12.241 επιχειρήσεις, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής απασχολούν από 20 - 25 εργαζομένους, έχουν κατατεθεί περί τις 600 αιτήσεις για τη δημιουργία επιχειρησιακών σωματείων, ενώ από τις 927.990 ελληνικές επιχειρήσεις περί τις 1.000 επιχειρήσεις έχουν απευθυνθεί στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για ενημέρωση.

stopcartel.info

Δεν υπάρχουν σχόλια: