Οι διαρροές που γίνονται τόσο από το περιβάλλον του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, όσο και από το περιβάλλον του υπουργού Εξωτερικών κου Δημήτρη Δρούτσα υποβάθμισαν, επί της ουσίας, όσα πραγματικά συζητήθηκαν στην μαραθώνια συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στο Ερζερούμ της Τουρκίας.
Του Δημήτρη Μπεκιάρη
Μάλιστα οι σύμβουλοι του κ. Παπανδρέου κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες, ώστε να πεισθεί η κοινή γνώμη ότι υπήρξε σκεπτικισμός και ενδοιασμοί σχετικά με την πραγματοποίηση του ταξιδιού στην Τουρκία, με αφορμή τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.
Επί της ουσίας, η απόκρυψη της αληθινής ατζέντας των συζητήσεων, διαπιστώνεται από την υπερ- προβολή της συζήτησης για τον «φράχτη του Έβρου», ενός θέματος που εμπίπτει στις αρμοδιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Όμως ο Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε πρόκληση στον κ. Παπανδρέου ώστε να συμμετάσχει στη Διάσκεψη των Πρέσβεων τον περασμένο Νοέμβριο. Οπότε θεωρείται περίπου απίθανο να μην είχε στο μυαλό του, περίπου, την ατζέντα των θεμάτων τα οποία θα έθετε προς συζήτηση στον κ. Παπανδρέου.......
Η εντύπωση που δίνεται σήμερα είναι ότι η ελληνική πολιτική ηγεσία και η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών μάλλον αντιμετωπίζουν το ευρύτερο γεωγραφικό πλαίσιο που περιλαμβάνει την Ελλάδα και την Τουρκία ως ενιαίο χωροταξικό σχήμα, δηλαδή πλέον οι συζητήσεις δεν πραγματοποιούνται στα βάση των προβλημάτων που αφορούν στις σχέσεις δύο κρατών, αλλά εξαντλούνται στον τρόπο με τον οποίο θα ικανοποιηθούν η τουρκική πλευρά και κάποια πολυεθνικά συμφέροντα, τα οποία ενδεχομένως έχουν έρθει σε επαφή ήδη με την Άγκυρα.
Οι ένθερμοι υποστηρικτές της στρατηγικής που χαράσσει η ελληνική κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά θέματα υποστηρίζουν ότι «η συνεκμετάλλευση είναι μονόδρομος αν η Ελλάδα θέλει πραγματικά να εξορύξει πετρέλαιο».
Όπως ισχυρίζονται καλά πληροφορημένοι κύκλοι «σε αυτή ακριβώς το μήκος κύματος κινείται η ελληνική διπλωματία και επάνω σε αυτή τη βάση πραγματοποιήθηκαν οι συζητήσεις ανάμεσα στον κ. Παπανδρέου και τον κ. Ερντογάν». Οι ίδιοι καλά πληροφορημένοι κύκλοι επιμένουν ότι είναι αδύνατον να μην συζητήθηκε το θέμα της συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, όπως επίσης να μην ασκήθηκαν σκληρές πιέσεις από τον Τούρκο πρωθυπουργό προς τον Γιώργο Παπανδρέου αναφορικά με την πολιτική που χαράσσει η ελληνική κυβέρνηση στο πεδίο της ελληνο – ισραηλινής προσέγγισης.
Η κυβέρνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει εισέλθει σε μία διαδικασία διαρκών διαψεύσεων, όλων όσων αποκαλύπτει η Τουρκική πλευρά, είτε πρόκειται για τις προτάσεις του Τούρκου υπουργού Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς για συνεκμετάλλευση και επί της ουσίας συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, είτε πρόκειται για τις δηλώσεις που πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου για «ελληνοτουρκικές μπίζνες στο Αιγαίο». Δεν είναι τυχαίο βέβαια το γεγονός ότι ο τουρκικός Τύπος υποστήριξε τις προηγούμενες ημέρες ότι στη συνάντηση του Ερζερούμ οι δύο πλευρές θα προχωρούσαν στη σύναψη συμφωνίας. Το πρόσφατο παρελθόν δείχνει ότι οι πολιτικοί προϊστάμενοι της τουρκικής διπλωματίας έχουν δώσει εντολή να ενημερώνεται ακριβώς ο τουρκικός Τύπος, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Ελλάδα. Πλέον είναι διάχυτη η αντίληψη ότι η κυβέρνηση ασκεί μυστική διπλωματία και διαπραγματεύεται την συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, η οποία θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα, την Τουρκία και ιδιωτικά πολυεθνικά συμφέροντα.
Και ενώ προωθείται συμφωνία με δια διακαστικούς όρους «μυστικής διπλωματίας», υπερπροβάλλεται το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου στην Άγκυρα, μέσω της ομιλίας του στο κοινό των Τούρκων διπλωματών ότι «με τις υπερ πτήσεις μαχητικών δεν θα αλλάξει το καθεστώς στο Αιγαίο». Στην πραγματικότητα η υπερπτήσεις στην παρούσα συγκυρία, που η οικονομικά αποδυναμωμένη Ελλάδα υποκύπτει στο «δίκαιο του ισχυρότερου» αποτελούν το καλύτερο άλλοθι για την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να απορροφήσει τους κραδασμούς που προκαλούν οι αντιδράσεις και τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από την επιλογή της επίσκεψης Παπανδρέου στο Ερζερούμ της Τουρκίας, έπειτα μάλιστα και από το μπαράζ δηλώσεων Τούρκων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, οι οποίες αναμφίβολα αφήνουν έκθετη την ελληνική πλευρά.
Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε κατά τα άλλα στο casus belli το οποίο όπως τόνισε δεν «συνάδει με τις πρακτικές στον σύγχρονο κόσμο» και «δεν συνάδει με μια Τουρκία που θέλει μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της», ενώ ακόμη επέμεινε στις προσπάθειες που έχουν καταβάλλει οι δύο πλευρές για την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
newscode
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου