Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Η παγκοσμιοποίηση της κρίσης δημόσιου χρέους

ANHΣYXIEΣ «παγκοσμιοποίησης» της κρίσης χρέους διατυπώνουν ανοιχτά διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί και οίκοι αξιολόγησης για πρώτη φορά μετά την εκδήλωση της κρίσης του 2008, θέτοντας στο επίκεντρο την οικονομία των ΗΠΑ.

Χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία να καταρτίσουν άμεσα αξιόπιστα προγράμματα περιστολής του χρέους τους. O οίκος Μοοdy'Αs επέσεισε τον κίνδυνο «αρνητικής» εκτίμησης της προοπτικής της αμερικανικής οικονομίας με αξιολόγηση «Αaa».
Με φόντο την 41η σύνοδο του οικονομικού φόρουμ του Νταβός το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες των επτά ισχυρότερων χωρών της υφηλίου, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, χρειάζεται να προτείνουν αξιόπιστα σχέδια περιστολής του χρέους πριν οι αγορές χάσουν την υπομονή τους και «βουλιάξουν» τα ομόλογά τους. O Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν δεσμεύθηκε να προωθήσει άμεσα τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την περιστολή του χρέους της χώρας, ενώ είναι γνωστές οι αντιθέσεις στο ίδιο το κόμμα......

Ο οίκος Μοοdy'Αs προειδοποίησε τις ΗΠΑ με «αρνητική» αξιολόγηση της προοπτικής της οικονομίας τους εάν το δημοσιονομικό έλλειμμα συνεχίζει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Η θέση αυτή διατυπώθηκε ένα 24ωρο μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιαπωνίας από τον οίκο Standard & Poor'Ας. Οι αγορές χρεογράφων αντέδρασαν ήρεμα, αλλά οι τελευταίες προειδοποιήσεις για τις κολοσσιαίες υποχρεώσεις που έχουν οι δύο χώρες μεγάλωσαν την ανησυχία για το ενδεχόμενο να αυξηθεί το κόστος δανεισμού.

Το θέμα αφορά την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της και μόνο εάν ληφθεί υπόψη ότι στα θησαυροφυλάκια της Κίνας φυλάσσεται σοβαρό ποσοστό του αμερικανικού χρέους. Η οικονομική κρίση 2007-8 προκάλεσε δραματική αύξηση στο χρέος του αναπτυγμένου κόσμου, καθώς οι κυβερνήσεις ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχύουν τις βυθιζόμενες οικονομίες και τις τράπεζες που είχαν πληγεί. Στις ΗΠΑ το δημόσιο χρέος έφτασε το 60% του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμα - ρεκόρ των 1,15 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να μεγαλώσει και άλλο. Στην Ιαπωνία το δημόσιο χρέος είναι στο 180% του ΑΕΠ.
Από το Νταβός ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, διαβεβαίωσε για βελτίωση της εμπιστοσύνης προς την αμερικανική οικονομία, καθώς επεκτείνεται η ανάπτυξη, αν και παραμένει το αγκάθι «της υψηλής ανεργίας».
Απευθυνόμενη στους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Αγκελα Μέρκελ εκτίμησε ότι το υψηλό χρέος αποτελεί το βασικό εμπόδιο στην οικονομική ευημερία. Κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα κατά το πρότυπο του Βερολίνου, γιατί «δεν αντιτίθενται στην οικονομική ανάπτυξη».

express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: