Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Τσιγάρο τέλος, οριστικά …( για να δούμε)!

«Τέρμα τα ψέματα. Ότι κάπνισαν τους τελευταίους μήνες σε μπαρ, εστιατόρια και καφέ, κάπνισαν. Ο αντικαπνιστικός νόμος, που προβλέπει την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους χωρίς καμία εξαίρεση, θα εφαρμοστεί ως έχει, χωρίς τροποποιήσεις», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος σε συνέντευξη Τύπου.
 
Ο κ. Λοβέρδος αποκάλυψε ότι χθες προσήλθε στη Διϋπουργική Επιτροπή, παρουσία του πρωθυπουργού, με δύο εισηγήσεις για τον αντικαπνιστικό νόμο. Η μία προέβλεπε παρεμβάσεις, αλλά και ορισμένες εξαιρέσεις, κυρίως για τα καταστήματα, που σερβίρουν αλκοόλ, και η δεύτερη να ενταθούν οι έλεγχοι και ο νόμος να εφαρμοστεί ως έχει ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών....

Ύστερα από συζήτηση και κατάθεση προτάσεων από πολλούς συναρμόδιους υπουργούς, η απόφαση ήταν ξεκάθαρη. Ο νόμος θα εφαρμοστεί και θα αυξηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που σχεδιάζεται είναι η ενίσχυση των κλιμακίων ελέγχου με άλλους 800 υπαλλήλους της επιθεώρησης εργασίας και με επιπλέον 40 στελέχη του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας.
Έτσι, «εκτός από το Λιμενικό, τη Δημοτική Αστυνομία και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, η επιτήρηση του νόμου θα γίνεται κεντρικά από το υπουργείο Υγείας και θα υπάρχουν αναφορές για το ποιός ελέγχει, ποιός δεν ελέγχει, για το ποιός εφαρμόζει και ποιός δεν εφαρμόζει», είπε ο κ. Λοβέρδος.
Και ένταση της καμπάνιας
Όπως έγινε γνωστό, θα ενταθεί ταυτόχρονα και η καμπάνια ενημέρωσης για τη διακοπή ου καπνίσματος σε σχολεία, νοσοκομεία, μαιευτήρια και το στρατό.
Απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, γιατί ο νόμος δεν εφαρμόζεται και τι θα αλλάξει στο μέλλον, τόνισε «δεν σας είπα ότι αισιοδοξώ ή ότι δεν αισιοδοξώ. Έχω πλήρη επίγνωση κι εσείς γνωρίζετε ότι δεν είναι αυτονόητη η εφαρμογή του νόμου».
Απροθυμία ελεγκτικών μηχανισμών και Δημάρχων
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Μιχ. Δημοσίδης για την «απροθυμία» των ελεγκτικών μηχανισμών να επιβάλουν πρόστιμα. Μόνο σε δύο μήνες εκτιμάται ότι υπήρξαν 343.000 καταγγελίες, από τις οποίες μόνο σε 3.000 επιβλήθηκαν πρόστιμα. «Η ελληνική πολιτεία δεν πρέπει να συνεχίζει να γελοιοποιείται», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος. Παρατήρησε μάλιστα ότι προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου δεν υπάρχουν στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία κ.ά.
Διευκρίνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αντίδρασης απέναντι στον νόμο έχει να κάνει με την ανοχή όσων έχουν και τηρούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα εξήγησε ότι είναι άδικο να μην εφαρμόζουν όλοι οι καταστηματάρχες το νόμο, καθώς αυτό φαίνεται ότι ενδεχομένως δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να είναι άδειο ένα μπαρ, που εφαρμόζει τον νόμο, και γεμάτο ένα άλλο που τον καταστρατηγεί».
Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι πολλές φορές ακόμη και οι δήμαρχοι ήταν απρόθυμοι να εφαρμόσουν το νόμο, όταν οι πάντες διεθνώς ομοφωνούν ότι το κάπνισμα αποτελεί την πλήρη αιτία καρκινογένεσης.
Ο υπουργός Υγείας συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα αναθεώρησης ή αναπροσαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.
Ο πρωθυπουργός δεν δέχθηκε καμία άλλη εκδοχή, πλην εκείνης της πλήρους εφαρμογής του νόμου που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, χωρίς καμία παρέκκλιση.
Τι προβλέπει ο νόμος
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους, προβλέπει πρόστιμα από 50 έως 500 ευρώ στους καπνιστές και πρόστιμα, που φθάνουν έως και 5 χιλιάδες ευρώ για τους καταστηματάρχες. Επίσης, δίνει διορία έως στις 31 Μάιου του 2011 στα μεγάλα κέντρα διασκέδασης άνω των 400 τετραγωνικών και των καζίνων να συμμορφωθούν με τις ρυθμίσεις. Επίσης, με προσθήκη που έγινε στον συγκεκριμένο νόμο, θα καταγράφονται πρόστιμα, που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ σε όσους οδηγούν και καπνίζουν έχοντας παιδιά κάτω των 12 ετών στο ίδιο αυτοκίνητο.

ra64.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: