Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Μείωση μισθών και εισαγωγή δημοσιονομικών κανόνων στο Σύνταγμα υπεχρεωμένων χωρών ζητεί η Γερμανία

Την εισαγωγή δημοσιονομικών κανόνων στο Σύνταγμα των κρατών με υψηλά χρέη ζητεί η Γερμανία.

Ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γιεργκ Άσμουσεν δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ότι η μείωση των επιτοκίων των δανείων που παίρνουν η Ελλάδα και η Ιρλανδία από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης είναι δυνατή, μόνο αν οι χώρες είναι διατεθειμένες να κατοχυρώσουν το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο στο Σύνταγμά τους. Παράλληλα, μιλώντας σε συνέδριο του πρακτορείου Bloomberg για το δημόσιο χρέος της Ευρώπης, ο Γιεργκ Άσμουσεν τόνισε ότι θεωρεί αναγκαία «την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας μέσω της μείωσης των μισθών».
 Όπως αναφέρει το Reuters, ερωτηθείς αν υπάρχουν όροι με τους οποίους η Γερμανία θα δεχόταν χαμηλότερα επιτόκια, ο Άσμουσεν δήλωσε: «Ναι, υπάρχει τώρα ένα συγκεκριμένο περιθώριο επιτοκίου στα δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή στο δάνειο για την Ελλάδα. Μπορούμε να εξετάσουμε αυτό (τη μείωση του επιτοκίου), αν ταυτόχρονα οι χώρες θα ήταν διατεθειμένες να δεχτούν να κατοχυρωθεί συνταγματικά ένα είδος εθνικού δημοσιονομικού πλαισίου.»......

Σύμφωνα με δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων η υιοθέτηση ενός συνταγματικού δημοσιονομικού κανόνα μπορεί να προστατεύσει τις επόμενες γενιές από ανεύθυνες πολιτικές και δυσάρεστες καταστάσεις ανάλογες με αυτές που βιώνουμε σήμερα.
Το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters αναφέρει πως η Γερμανία πιέζει τους εταίρους της στην Ευρωζώνη να ακολουθήσουν τον κανόνα του «φρένου στο χρέος», τον οποίο περιέβαλε η ίδια το 2009 με συνταγματική ισχύ, αλλά συναντά ισχυρές αντιδράσεις.
Η Γερμανία από την πλευρά της ανθίσταται στις πιέσεις να εγκρίνει μέτρα που θα ανακουφίσουν τις χώρες της Ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα, εν μέρει λόγω των αρκετών εκλογικών αναμετρήσεων που θα γίνουν τους επόμενους μήνες στα κρατίδιά της.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, δήλωσε ότι δεν βλέπει το λόγο της αύξησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), την οποία συνιστούν αξιωματούχοι της ΕΕ - όπως ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο- καθώς και το ΔΝΤ.
Μιλώντας σε συνέδριο του πρακτορείου Bloomberg για το δημόσιο χρέος της Ευρώπης, ο Γιεργκ Άσμουσεν τόνισε ότι θεωρεί αναγκαία «την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας μέσω της μείωσης των μισθών». Ο Άσμουσεν δήλωσε πως η Ελλάδα "σπατάλησε" την ανταγωνιστικότητά της τα τελευταία 10-15 χρόνια, αφού έχασε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που διατηρούσε ως το πιο προχωρημένο φυλάκιο της ΕΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
«Η μοναδική συγκυρία που είχε η Ελλάδα στο παρελθόν δεν υπάρχει πλέον και τώρα πρέπει να ορίσει ξανά τι πρέπει να κάνει για να έχει ανάπτυξη, επειδή μόνο με τη δημοσιονομική λιτότητα δεν μπορεί να βγει από την κατάσταση που είναι», τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο του Bloomberg ο γερμανός Υφυπουργός, προσθέτοντας ότι «εκ των πραγμάτων χρειάζεται ένα είδος εσωτερικής υποτίμησης, αρχίζοντας με την πολιτική μισθών».
«Το ελληνικό πρόγραμμα είναι πολύ προσεκτικά σχεδιασμένο σε δύο πυλώνες, πρώτον στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής τάξης και δεύτερον, που είναι πιο δύσκολο, στον επανακαθορισμό των προτάσεων για το τι μπορεί να πουλήσει η Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί να απελευθερώσει τις αγορές και τα δίκτυα της και να ιδιωτικοποιήσει μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις. Πρέπει να προσέξει το κόστος εργασίας, κάτι που είναι δύσκολο σε μία νομισματική ένωση, αλλά όχι αδύνατο», τόνισε.

Roubini : «Στην ουσία η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει»


«Μισογεμάτο» βλέπει το ποτήρι της οικονομίας ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini. Μιλώντας στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Roubini έδωσε τα βασικά χαρακτηριστικά των εκτιμήσεών του, οι οποίες είναι πιο ήπιες από πέρσι, ωστόσο προς το τέλος της συζήτησης ήταν φανερό ότι στην ουσία δεν είναι και πολύ αισιόδοξος, αλλά λιγότερο απαισιόδοξος. «Η εικόνα των παγκόσμιων οικονομικών κινδύνων είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένη, όπως ένα ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο», τόνισε.
Στα θετικά, παραδέχτηκε ότι όχι μόνο ανακάμπτει η παγκόσμια οικονομία, αλλά ότι τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι επιταχύνει, ενώ σημείωσε ότι ο κίνδυνος ύφεσης «double dip» είναι μικρότερος σε σχέση με πέρσι.
Αναφορικά με τις αναδυόμενες αγορές, ο Roubini επισήμανε ότι σε γενικές γραμμές τα πηγαίνουν καλά και ταυτόχρονα σημείωσε ότι η αποστροφή κινδύνου έχει περιοριστεί.
Σε αντίθεση, αναφερόμενος στις ανεπτυγμένες αγορές ο Roubini τόνισε ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι γενικά αναιμική, ενώ πρέπει να γίνει η επώδυνη διαδικασία απομόχλευσης του δημόσιου τομέα.
Σχετικά με την Ευρωζώνη, υποστήριξε ότι η κρίση κρατικού χρέους δεν έχει τελειώσει, παρά το γεγονός ότι οι αγορές «νιώθουν» καλύτερα, ενώ σημείωσε ότι το οικονομικό της περιβάλλον πλήττεται από χαμηλή ανταγωνιστικότητα και χαμηλή ανάπτυξη.
«Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να μην εξαπλωθεί η κρίση από την Ελλάδα και την Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Η Ελλάδα θα καταλήξει με έναν ισολογισμό όπου το χρέος θα είναι στο 150% του ΑΕΠ και άλλες χώρες έχουν χρεοκοπήσει με μικρότερα ποσοστά χρέους. Στην ουσία η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει», τόνισε.

«Η κρίση μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια» δήλωσε ο Μπαρόζο


«Η κρίση μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση που οργανώθηκε χθες στις Βρυξέλλες.
«Σήμερα, δεν είναι μόνο οι υπέρμαχοι της φεντεραλιστικής θεωρίας και της θεωρίας της ολοκλήρωσης που ζητούν οικονομική διακυβέρνηση, αλλά και οι αγορές και μάλιστα σε καθημερινή βάση. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε την κρίση για να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση περισσότερης Ευρώπης», σημείωσε ο Μπαρόζο.
«Τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει ήδη πολλά, όπως είναι η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η θεσμοθέτηση μιας νέας αρχιτεκτονικής για την οικονομική εποπτεία, η θεσμοθέτηση του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», καθώς και η περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μόνιμο ταμείο διάσωσης αλλά οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Εν τω μεταξύ, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συναντήθηκε με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ώστε να συζητήσουν το ενδεχόμενο διεύρυνσης του μηχανισμού στήριξης. «Ήταν μία πολύ ζωηρή, πολύ ανοιχτή και πολύ φιλική ανταλλαγή απόψεων», είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο, Στέφεν Ζάιμπερτ, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «οι διαφορετικές προσεγγίσεις παραμένουν».
«Ο κ. Μπαρόζο ζητούσε επιτάχυνση των αποφάσεων για τη διεύρυνση του μηχανισμού στήριξης, ενώ για την κ. Μέρκελ «δεν υπάρχει αναγκαιότητα» για μία τέτοια απόφαση σήμερα, καθώς μόνον η Ιρλανδία έχει προσφύγει στο μηχανισμό», δήλωσε ο Ζάιμπερτ.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: