Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Γερμανικό “μπλόκο” στους εξοπλισμούς! Επιστολή από Βερολίνο σε Αθήνα.

“Νάϊν” σε συζητήσεις για εξοπλισμούς λέει το Βερολίνο στην Αθήνα,με επιστολή που εστάλη από τη Καγκελαρία κι όταν με το καλό τέτοιες κουβέντες αρχίσουν, η Γερμανία πρέπει να έχει την δυνατότητα να υποβάλει τις προτάσεις της!

Οι συχνές επισκέψεις Γάλλων αξιωματούχων στο Πεντάγωνο έχουν αρχίσει να θορυβούν τη Γερμανική κυβέρνηση,καθώς τα ραντεβού του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου συνοδεύονται από έντονη φημολογία περί συζητήσεων για προμήθεια γαλλικών οπλικών συστημάτων! Το Βερολίνο με επιστολή του υπενθυμίζει μεν την δεινή οικονομική μας θέση η οποία δεν μας επιτρέπει τέτοιου είδους όχι απλά συζητήσεις,αλλά ακόμη και σκέψεις αλλά παρόλα αυτά επισημαίνει ότι «στη περίπτωση που για εθνικούς λόγους» αποφασιστεί να ανοίξει κάποιο από τα μεγάλα και σε αναμονή εξοπλιστικά προγράμματα οι Γερμανοί θεωρούν .....
αυτονόητο,ότι θα έχουν την δυνατότητα «να υποβάλουν τις προτάσεις τους» οι οποίες και πρέπει να εξεταστούν!

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιστολή με ημερομηνία 21 Ιανουαρίου φέρει την υπογραφή του υπουργού Καγκελαρίας της κ.Μέρκελ, του αντίστοιχου Γερμανού Παμπούκη, ας πούμε και η σύνταξή της κρίθηκε απαραίτητη μετά τα «γαλλικά σούρτα-φέρτα» στο ελληνικό Πεντάγωνο.Το Βερολίνο δείχνει να θέλει να προλάβει...εκπλήξεις.

Τη περασμένη Τρίτη ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος δέχτηκε στο γραφείο του τον Πρέσβη της Γαλλίας κ. Christophe Farnaud και τον Πρόεδρο και ΔιευθύνονταΣύμβουλο της γαλλικής εταιρείας DCNS ( δημοσίων συμφερόντων) κ. Patrick Boissier. Η εταιρεία αυτή ναυπηγεί τις φρεγάτες Fremm.

Παρόντες στη συνάντηση ήτανο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων πρέσβης κ. Δημήτρης Χρονόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων κ. Δημήτρης Γεωργιόπουλος.
“Αντικείμενο της συζήτησης ήταν τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού”, ανακοινώθηκε επισήμως από το Πεντάγωνο! Το παράδοξο είναι ότι αυτή η συνάντηση έγινε ένα μόλις 24ωρο μετά από τη συνέντευξη που είχε δώσει στο πρακτορείο Reuters, o αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης,ο οποίος λογικά είχε υποστηρίξει ότι «εντός του 2011 δεν πρόκειται να υπογραφεί καμμία νέα παραγγελία εξοπλισμών».
Αυτό το κλίμα έδιναν και οι συνεργάτες του κ.Βενιζέλου,μετά από τη συνάντηση με το Γάλλο πρέσβη και τον πρόεδρο της DCNS.

Ωστόσο είναι γνωστό ότι οι πιέσεις που ασκούνται από το Παρίσι για να κλείσει το ζήτημα της παραγγελίας έξι φρεγατών τύπου Fremm ,είναι ασφυκτικές και επιχειρείται να συνδεθούν με την τύχη των ναυπηγείων Ελευσίνας,τα οποία κινδυνεύουν με κλείσιμο! Μία περίπτωση ...καρμπόν της υπόθεσης Σκαραμαγκά με απλά λόγια,όπου για να σωθούν έπρεπε να παραγγείλουμε άλλα δύο υποβρύχια! Τώρα για να δοθεί έργο και χρήμα από τους Γάλλους στα ναυπηγεία Ελευσίνας, το Παρίσι ζητά μια διασφάλιση ότι οι φρεγάτες αν όχι άμεσα πάντως σε εύλογο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουν!

Το Βερολίνο καιροφυλακτεί όμως αφού έχει ανοιχτούς λογαριασμούς στην Αθήνα! Η απόφαση ΚΥΣΕΑ της κυβερνήσεως Σημίτη το 1999 η οποία προέβλεπε την προμήθεια 40 έως 60 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter δεν υλοποιήθηκε ποτέ,αλλά οι Γερμανοί είναι δεδομένο ότι δεν πρόκεται να αφήσουν το θέμα χωρίς να το κυνηγήσουν μέχρις εσχάτων!

Αυτό εννοούν όταν λένε στην επιστολή τους ότι πρέπει η Αθήνα να εξετάσει με προσοχή τις γερμανικές προτάσεις στα θέματα των εξοπλισμών.
Πέρα από τα μαχητικά αεροσκάφη, οι Γερμανοί δείχνουν ενδιαφέρον για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) ,που συνδέεται άμεσα με την προμήθεια του μαχητικού αεροσκάφους, αλλά και για την ΕΛΒΟ για την οποία έχουν υποβάλει εδώ και ένα χρόνο πρόταση εισόδου γερμανικής εταιρείας για προγράμματα συμπαραγωγής,που φυσικά οι Γερμανοί θέλουν να συνδυάσουν με την πώληση τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: