Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

"Μπορεί να χρησιμοποιήσει βιολογικά και χημικά όπλα ο Γκαντάφι"

Ασυγκίνητος απέναντι στις διεθνείς εκκλήσεις για τερματισμό της βίας κατά των διαδηλωτών παραμένει ο Λίβυος ηγέτης, Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος αφού έχει χάσει πλέον τον έλεγχο της ανατολικής Λιβύης, πνίγει τη χώρα του στο αίμα, επιχειρώντας να κρατήσει την Τρίπολη και τις πόλεις στα δυτικά. 

Σφοδρές μάχες μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων πιστών στο καθεστώς μαίνονται στην πόλη Αλ Ζαουίγια.

O Μουάμαρ Καντάφι μπορεί να χρησιμοποιήσει βιολογικά και χημικά όπλα, καθώς χάνει τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της χώρας, προειδοποίησε ο Λίβυος πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, που παραιτήθηκε τη Δευτέρα......

Μέλη των επανασταστικών επιτροπών του συνταγματάρχη Καντάφι έκαναν συνοπτικές εκτελέσεις μέσα σε νοσοκομεία της Τρίπολης υποστήριξε, εξάλλου, ο ΓΓ του Λιβυκού Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εισέβαλαν στα νοσοκομεία της Τρίπολης και σκότωσαν τους τραυματίες που είχαν διαδηλώσει κατά του καθεστώτος. Πήραν τα πτώματα, είπε, για να τα εξαφανίσουν, ίσως για να τα κάψουν, επειδή ξέρουν ότι έρχονται οι ξένοι δημοσιογράφοι.
Ο Λιβυκός Σύνδεσμος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εδρεύει στην Ελβετία, καθώς στη Λιβύη απαγορεύονται οι ανεξάρτητες οργανώσεις.
Η Αλ Κάιντα και ο Οσάμα μπιν Λάντεν βρίσκονται πίσω από την εξέγερση υποστήριξε ο Καντάφι σε νέο διάγγελμα στην κρατική τηλεόραση.
Διευθετήσεις για την επιστροφή στην Κύπρο...

Σε εξέλιξη βρίσκονται διευθετήσεις για να επιστρέψουν σήμερα στην Κύπρο οι 40 Κύπριοι, οι οποίοι εργάζονταν στη Λιβύη και μετέβησαν χθες στην Αθήνα, στο πλαίσιο της επιχείρησης επαναπατρισμού Ελλαδιτών και Κυπρίων πολιτών με αεροσκάφη  C-130. ΄
Ήδη με πρωινή πτήση έφτασαν στο νησί τρεις Κύπριοι.
Την ίδια στιγμή, δέκα Eλλαδίτες βρίσκονται στην έρημο της περιοχής Τζιάλο, καθώς και ομάδα Κυπρίων και πολιτών από άλλες χώρες της ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει  προσπάθειες σε συντονισμό και με τις κυβερνήσεις των άλλων χωρών, ώστε να πετύχει τον επαναπατρισμό τους.
Θα αποδοθούν ευθύνες
 Το ΣΑ του ΟΗΕ εξετάζει τα κατάλληλα μέτρα για να ενταθεί η πίεση στον Λίβυο ηγέτη. Τα 15 μέλη του ΣΑ είχαν ανεπίσημες συνομιλίες για την κρίση στη Λιβύη και εντός του Σαββατοκύριακου ενδέχεται να συγκαλέσουν έκτακτη σύνοδο.
Κοινό μέτωπο απέναντι στον Καντάφι φαίνεται πως έχει σχηματίσει η Δύση. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνικές επαφές με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, προκειμένου να εξεταστεί το «φάσμα των επιλογών» που έχουν απέναντι στην κρίση.
Ο Ομπάμα μίλησε ξεχωριστά, με το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέϊβιντ Κάμερον, με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
 Οι ηγέτες συζήτησαν το φάσμα των επιλογών που έχουν τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ, για να καταστήσουν την κυβέρνηση της Λιβύης υπεύθυνη για τις πράξεις της, αλλά και τις δυνατότητες πού υπάρχουν για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της Λιβύης ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Έκτακτη σύνοδος στον ΟΗΕ
Το ΣΑ του ΟΗΕ εξετάζει τα κατάλληλα μέτρα για να ενταθεί η πίεση στον Λίβυο ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος παραμένει ασυγκίνητος απέναντι στις διεθνείς εκκλήσεις για τερματισμό της βίας κατά των διαδηλωτών, ανακοίνωσαν διπλωματικές πηγές.
Τα 15 μέλη του ΣΑ είχαν ανεπίσημες συνομιλίες για την κρίση στη Λιβύη και εντός των Σαββατοκύριακου ενδέχεται να συγκαλέσουν έκτακτη σύνοδο.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, εκτίμησε ως θετική εξέλιξη την άρση, μετά από 19 χρόνια, της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τυνησία, αλλά παρότρυνε την κυβέρνηση να κάνει πολλά βήματα ακόμα, προς την κατεύθυνση της λαϊκής απαίτησης για περισσότερα ατομικά δικαιώματα.
Πτωτικά κινείται η τιμή του πετρελαίου
Μετά τις διαβεβαιώσεις της Σαουδικής Αραβίας ότι θα μπορούσε να καλύψει τα 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που παράγει η Λιβύη, σε επίπεδα κοντά στα 112 δολάρια το βαρέλι διαπραγματεύεται σήμερα η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ.
Στις αγορές στην Ασία διαμορφώνεται στα 112,86 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό πλησιάζει τα 98 δολάρια.
Χθες το μπρεντ αναρριχήθηκε στα 120 δολάρια το βαρέλι.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: