Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

‘Sitel’: Ο Δρούτσας αρνήθηκε συνάντηση με Μιλοσόσκι

‘Ο Μιλοσόσκι και ο Δρούτσας θα πετάξουν αύριο για την Γενεύη. Θα δίνονταν, έτσι, μια ευκαιρία να συζητήσουν οι δύο υπουργοί.

Αλλά παρόλο που η σκοπιανή πλευρά ζήτησε μια συνάντηση, οι Έλληνες αρνήθηκαν’,αναφέρει το σκοπιανό κανάλι ‘Sitel’.

Στην αυριανή συνάντηση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η πΓΔΜ θα ζητήσει από το σώμα του ΟΗΕ να συμπεριληφθούν και δικά της άρθρα κατά την περίοδο 2013-2016.....
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα αντιταχθεί σε μια τέτοια απαίτηση.

Αξιωματούχοι από την Αθήνα εξέφρασαν το φόβο ότι η πΓΔΜ μπορεί να χρησιμοποιήσει την ένταξη των άρθρων αυτών, για να εγείρει θέμα ‘σλαβικής μειονότητας’ στην Ελλάδα- ένα ζήτημα το οποίο η Ελλάδα κρατάει ‘κάτω από το χαλί’ για πολλά χρόνια.

Σχετικά με το όνομα και τις πρόωρες εκλογές αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ:

«Επί 20 χρόνια το όνομα αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων, τώρα στην προεκλογική περίοδο, μέσα σε δύο μήνες, δεν θα παίξει σημαντικό ρόλο οποιαδήποτε συνομιλία για το όνομα. Παρόλα αυτά θα παραμείνουμε σε εγρήγορση αν σημειωθεί κάποια πρόοδος», είπε ο Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά δημόσια επιβεβαίωσε ότι πριν από την Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου αποδέχθηκε το όνομα ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)’, αλλά με την προϋπόθεση να τεθεί σε δημοψήφισμα.

«Μας είπαν ότι αυτή είναι η τελευταία πρόταση πριν από την Σύνοδο. Εμείς απαντήσαμε ότι δεν έχουμε καμία εντολή, ούτε εγώ ως πρωθυπουργός, ούτε η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει μόνη της. Αποφασίσαμε να δεχθούμε την πρόταση μόνον εφ’ όσον αυτή τεθεί σε δημοψήφισμα, ώστε να έχουν το λόγο οι πολίτες σε αυτήν», είπε ο Γκρούεφσκι.

Σύμφωνα, εξάλλου, με κυβερνητικές πηγές δεν αναμένεται καμία αλλαγή στις θέσεις που έχουν εκφραστεί σχετικά με τη διαφορά με την Ελλάδα. Νέες προτάσεις ενδεχομένως να τεθούν μελλοντικά από τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Επιπρόσθετα και οι ξένοι διπλωμάτες δεν βλέπουν γρήγορη επίλυση στη διαφορά αν δεν εντατικοποιηθούν οι διμερείς επαφές.

«Ο χρόνος περνάει και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να σημειωθεί πρόοδος. Ωστόσο, ελπίζουμε τα δύο μέρη να καταλήξουν σε μια συμφωνία ή έναν συμβιβασμό, ή τουλάχιστον να δούμε κάποια αλλαγή στην πολιτική τους, ότι κάτι θα μπορούσε να συμβεί», είπε ο Jean-Claude Shlumberzhe σε συνέντευξή του στο Ράδιο Σλόμπονταν Εβρόπα.

Ο Shlumberzhe, εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι οι πρόωρες εκλογές δεν θα θέσουν σε αμφισβήτηση οποιαδήποτε διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της πΓΔΜ.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: