Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Πρόωρες εκλογές προβλέπουν οι Financial Times

Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας κυριαρχεί σε δύο άρθρα των Financial Times, που κάνουν λόγο για "μαρτύριο του Σισύφου", ενώ "βλέπουν" αναδιάρθρωση και πρόωρες εκλογές.

Αναφέρεται το ενδεχόμενο ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών για την Ελλάδα, όπως και αυτό των πρόωρων εκλογών, σχολιάζοντας ότι αξίζει να κερδίσει ο ΓιώργοςΠαπανδρέου. Στο μεταξύ, καλούν την ΕΕ να γίνει πιο γενναιόδωρη στις συμφωνίες στήριξης των χωρών-μελών.

"Ποτέ δεν πίστεψε κανείς ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε Γερμανία μέσα σε διάστημα τριών ετών. Aυτό αποδεικνύεται, καθώς η Αθήνα εφαρμόζει το πρόγραμμα δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ...... Η Ελλάδα καταγράφει πρόοδο: οι μισθοί στον δημόσιο τομέα συγκρατήθηκαν και τα ελλείμματα μειώνονται”, σημειώνεται στη στήλη LEX.
Παρομοιάζοντας τις προσπάθειες της χώρας με το μαρτύριο του Σισύφου, επισημαίνουν ότι όσο περισσότερο μειώνει η κυβέρνηση τις δαπάνες για να ανταποκριθεί στους στόχους, τόσο περισσότερο απομακρύνονται οι στόχοι. "Το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 4,5% το 2010, σε γενικές γραμμές όπως αναμενόταν. Η εγχώρια ζήτηση όμως, είναι ετοιμοθάνατη, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βρίσκεται στο ναδίρ, οι εξαγωγές είναι αδύναμες και η φοροδιαφυγή παραμένει ισχυρή", σημειώνεται.
Στο άρθρο επισημαίνεται ότι η ΕΕ προβλέπει να επιστρέφει η χώρα σε οικονομική ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς ανακτά τη χαμένη ανταγωνιστικότητα. Η ανεργία όμως, ενδεχομένως να αγγίξει το 15% τον επόμενο χρόνο, ενώ, όπως αναφέρεται, και το ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί κατά μόλις 2% το 2014.

Αναφέροντας πως το δανειακό βάρος της κυβέρνησης είναι Ολύμπιο, σημειώνεται πως η Αθήνα αντιμετωπίζει δυσθεώρητες ανάγκες χρηματοδότησης μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος μεταρρυθμίσεων, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, χρειάζονται 57 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013, 81 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014 και 73 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει το λόγο χρέους ίσως κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, τίθεται το ερώτημα εάν οι επενδυτές θα θελήσουν να τοποθετηθούν σε μία χώρα με τόσα προβλήματα.
Με τη δοκιμασία που περνά η χώρα να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις και για άλλες συμφωνίες στήριξης της Ευρωζώνης, η αναδιάρθρωση μοιάζει όλο και πιο αναγκαία, κάτι που, όπως σημειώνεται, θα πρέπει να ωθήσει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να σχεδιάζουν το Σχέδιο Β.
Στο editorial των Financial Times σημειώνεται πως τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην απεργία, αποτελούν υπενθύμιση των σημαντικών αλλαγών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην εφαρμογή του πακέτου στήριξης των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μπορεί, όπως αναφέρεται, το λαϊκό αίσθημα να κλείνει περισσότερο στην αγωνία και το φόβο για το μέλλον παρά στην οργή, αλλά ενδεχομένως επιδεινωθεί, καθώς περισσότεροι Έλληνες θα μένουν εκτός αγοράς εργασίας με την προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας των αναποτελεσματικών κρατικών μονάδων.
Επισημαίνεται ωστόσο ότι είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουν οι χρηματαγορές στο συμπέρασμα ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης αποτυγχάνουν. Η ΕΕ σωστά σχεδιάζει μία διαδικασία ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών, αλλά σε αυτό το σημείο θα πρέπει να εξεταστεί περισσότερο η επιβολή περισσότερων ζημιών για τους κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Η βασική επιτυχία της κυβέρνησης, όπως αναφέρεται, είναι η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες τον προηγούμενο χρόνο στο 9,4% του ΑΕΠ, αλλά χρειάζονται να γίνουν περισσότερα για να αυξηθούν τα έσοδα από την φορολογία.
Μακροπρόθεσμα, αυτό που έχει σημασία είναι να δημιουργηθεί μία νοοτροπία ανταγωνισμού που μπορεί να δημιουργήσει οικονομική ανάπτυξη και να σπάσει τα κεκτημένα των προνομιούχων ομάδων συμφερόντων, όπως είναι οι οδηγοί φορτηγών, οι φαρμακοποιοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Η αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφορών στην Ελλάδα ως προς το κράτος είναι καθήκον που θα διαρκέσει για μία ολόκληρη γενιά, ξεπερνώντας τα όρια της πολιτικής ζωής του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Δικό του καθήκον, όπως σημειώνεται, είναι να πείσει την σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων που δεν επωφελούνται από τα προνόμια των λίγων ότι τελικά θα ευνοηθούν από τις αλλαγές.

Θα πρέπει επίσης να συγκρατήσει την δυσαρέσκεια των υπουργών του που ανησυχούν ότι απειλείται η πολιτική τους καριέρα επειδή οι μεταρρυθμίσεις περιορίζουν τις ικανότητές τους για πατρονάρισμα. Για να ξεκαθαρίσει το κλίμα, ο Γιώργος Παπανδρέου ενδεχομένως να νιώσει αναγκασμένος να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, αλλά με τα όσα έχει κάνει μέχρι στιγμής, αξίζει να τις κερδίσει, καταλήγει το δημοσίευμα.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: