Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Ομπάμα: «Πρέπει να φύγει τώρα ο Καντάφι»

Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε στην καγκελάριο της Γερμανίας πως ο ηγέτης της Λιβύης «πρέπει να φύγει τώρα».

Σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προβλέπει επιβολή οικονομικών και ταξιδιωτικών κυρώσεων καθώς κι εμπάργκο όπλων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε ένα τηλεφώνημα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ πως ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι πρέπει να παραιτηθεί......

«Ο πρόεδρος δήλωσε πως όταν τα μόνα μέσα ενός ηγέτη για να παραμείνει στην εξουσία είναι να χρησιμοποιήσει μαζική βία εναντίον του ίδιου του λαού του, έχει χάσει τη νομιμοποίηση να κυβερνά και πρέπει να κάνει αυτό που είναι σωστό για τη χώρα του φεύγοντας τώρα», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε δήλωση για το τηλεφώνημα.

Είπε πως ο Ομπάμα και η Μέρκελ επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην απαίτηση του λαού της Λιβύης για καθολικά δικαιώματα και συμφώνησαν πως η κυβέρνηση του Καντάφι «πρέπει να καταστεί υπόλογη».

Νωρίτερα, αντιδρώντας στην αιματηρή καταστολή που εξαπέλυσαν οι λιβυκές αρχές ενάντια στους πολίτες που εξεγέρθηκαν κατά της κυβέρνησης του Καντάφι -ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 41 χρόνια-, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε διάταγμα με το οποίο 'παγώνουν' χρηματικοί πόροι του Καντάφι, των μελών της οικογένειάς του και κορυφαίων αξιωματούχων της κυβέρνησής του, της λιβυκής κεντρικής τράπεζας και κεφαλαίων που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία της χώρας.

«Αυτές οι κυρώσεις έχουν ως στόχο την κυβέρνηση (του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ) Καντάφι ενώ προστατεύουν εκείνους τους πόρους που ανήκουν στο λαό της Λιβύης», ανέφερε ανακοινωθέν του Ομπάμα.

«Η κυβέρνηση του Μουάμαρ Καντάφι παραβίασε τις διεθνείς νόρμες και κάθε αξιοπρέπεια και πρέπει να της αποδοθούν ευθύνες», προστίθεται στο ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι κυρώσεις θα εμποδίσουν την μεταφορά μεγάλων ποσών που ανήκουν στη Λιβύη ώστε να αποτρέψουν τη λεηλασία της περιουσίας της χώρας από την κυβέρνηση Καντάφι, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσά.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι κυρώσεις έχουν μεταξύ άλλων στόχο να ενθαρρύνουν στελέχη του λιβυκού κρατικού μηχανισμού να διαχωρίσουν τη θέση τους από την κυβέρνηση Καντάφι.

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον «τάχθηκε σθεναρά υπέρ της σύστασης μιας ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής έρευνας» που πρότεινε σε έκτακτη σύνοδό του το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- που ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας- από μέρους των αρχών της Λιβύης.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκλεισε την πρεσβεία της στη Λιβύη μετά την εκκένωση του προσωπικού της.

Σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη που διέρρευσε χθες προβλέπει επιβολή οικονομικών και ταξιδιωτικών κυρώσεων καθώς κι εμπάργκο όπλων. Στελέχη της αμερικάνικης και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δεν έχουν αποκλείσει ακόμα την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Υπό επιτήρηση έθεσε το Παρίσι τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι

Η Γαλλία κάλεσε σήμερα όλους τους οικονομικούς οργανισμούς να αναφέρουν κάθε ύποπτη κίνηση γύρω από τα περιουσιακά στοιχεία του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και των ανθρώπων του περιβάλλοντός του, ανακοίνωσε ο πυρήνας κατά του ξεπλύματος χρήματος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Tracfin.

«Υπό το φως των εν εξελίξει γεγονότων στη Λιβύη, το σύνολο των επαγγελματιών (του κόσμου της οικονομίας) καλούνται να εφαρμόσουν με ιδιαίτερη προσοχή τα μέτρα επιφυλακής που προβλέπονται όσον αφορά όλες τις συναλλαγές που πιθανόν να αφορούν άμεσα ή έμμεσα πρόσωπα που έχουν σχέση με τη Λιβύη», σύμφωνα με ανακοινωθέν του υπουργείου Οικονομίας.

«Επισημαίνεται πως αυτά τα μέτρα επιφυλακής πρέπει ιδίως να αφορούν κάθε συναλλαγή που πιθανόν σχετίζεται με τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχονται ή ελέγχονται, άμεσα ή έμμεσα από φυσικά ή νομικά παρένθετα πρόσωπα (περιλαμβανομένων και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου), από τον κ. Μουάμαρ Καντάφι, από άμεσα μέλη της οικογένειάς του και από πρόσωπα γνωστά για στενούς δεσμούς μαζί του», προστίθεται στο ανακοινωθέν.

Για το υπουργείο Οικονομίας «οι συναλλαγές (...) πρέπει χωρίς καθυστέρηση να δηλωθούν στο Tracfin».

«Οι δηλούντες καλούνται να αναφέρουν ιδιαίτερα τις δηλώσεις που αφορούν λειτουργίες οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την παρακολούθηση των εν λόγω ποσών (ουσιαστική απόσυρση σε νομίσματα, πώληση πολυτίμων μετάλλων, αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό κ.λπ.)», προστίθεται στο ανακοινωθέν.

Διέρρευσε το περιεχόμενο του σχεδίου του Σ. Ασφαλείας για τη Λιβύη

Το περιεχόμενο του 6σέλιδου σχεδίου απόφασης γιά τη Λιβύη, που εισάγεται προς διαβούλευση-ψήφιση στο Σ.Ασφάλειας του ΟΗΕ, διαρρέουν πληροφορημένες πηγές.

«Οι επιθέσεις κατά Λίβυων αμάχων μπορεί να είναι 'εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας' που δικάζονται ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», που ο ΟΗΕ έχει συστήσει και εδρεύει στη Χάγη, «αναφέρεται στο 6σέλιδο σχέδιο απόφασης για τη Λιβύη, που πρόκειται να εισαχθεί προς διαβούλευση-ψήφιση στο 15μελές Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, με πρωτοβουλία των αντιπροσώπων της Βρετανίας και της Γαλλίας», σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές, που επικαλείται το Ρόιτερς.

Στο ίδιο σχέδιο «θεσπίζεται και η απαγόρευση, εφεξής, πώλησης οπλισμού προς τη Λιβύη, όπως κι η απαγόρευση ταξιδιών στο εξωτερικό κι η δέσμευση περιουσιακών τους στοιχείων στο εξωτερικό ενός αριθμού κορυφαίων αξιωματούχων του λιβυκού σημερινού καθεστώτος».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να συνεχίσει σήμερα τη συνεδρίασή του για το θέμα, ώστε να υιοθετηθεί ένα σχετικό κείμενο.

«Φαίνεται ότι ο Καντάφι δεν έχει πλέον τον έλεγχο της κατάστασης στη Λιβύη», δήλωσε σήμερα από τη Ρώμη ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε μία πολιτική συγκέντρωση.

«Αν είμαστε όλοι σύμφωνοι μπορούμε να δώσουμε τέλος στο λουτρό αίματος και να υποστηρίξουμε το λαό της Λιβύης», πρόσθεσε ο Μπερλουσκόνι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, που μέχρι τώρα ήταν σύμμαχος του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι με τον οποίο υπέγραψε το 2008 και μία συμφωνία φιλίας, αποκάλυψε ότι «το γεωπολιτικό σενάριο αλλάζει και η Ιταλία ανησυχεί γι' αυτό».

«Κανείς δεν μπόρεσε να προβλέψει αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη, ούτε αυτό που συνέβη πριν μερικές εβδομάδες στην Τυνησία και την Αίγυπτο και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αυτό που θα συμβεί», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική είναι «πολύ αβέβαιες διότι αυτοί οι λαοί μπορεί να πλησιάσουν στη δημοκρατία, όμως μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με επικίνδυνα κέντρα ισλαμιστικού ολοκληρωτισμού».

Εξάλλου, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τέθηκαν σε τηλεφωνική τους συνομιλία υπέρ της επιβολής «σοβαρών κυρώσεων» από τον ΟΗΕ εναντίον του καθεστώτος της Λιβύης, όπως αναφέρει γερμανική ανακοίνωση.

Η Μέρκελ και ο Κάμερον εκτιμούν ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν σοβαρές κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος της Τρίπολης», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης Κρίστοφ Στέγκμανς σε ανακοίνωσή του.

Οι δύο ηγέτες τέθηκαν επίσης υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κατά της επιβολής κυρώσεων εναντίον της Λιβύης ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν τίθεται κατά της επιβολής κυρώσεων εναντίον της Λιβύης. Τουρκία, Βρετανία, Ιταλία και Γερμανία χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη» την καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι τίθεται κατά οποιασδήποτε κύρωσης εναντίον της Λιβύης, εκτιμώντας ότι ο λαός της χώρας θα είναι αυτός που θα υποφέρει.

«Κάθε επέμβαση θα κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. Δεν θα πλήξει μόνο την κυβέρνηση, αλλά και το λαό της Λιβύης. Δεν μπορείτε να διασφαλίσετε την ειρήνη σε όλο τον κόσμο καταφεύγοντας σε κυρώσεις με κάθε ευκαιρία», υπογράμμισε ο Ερντογάν σε ομιλία του.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει την κατάσταση στη Λιβύη όχι βάσει των ανησυχιών της σχετικά με το πετρέλαιο, αλλά με βάση τις παγκόσμιες ανθρώπινες αξίες και τη δικαιοσύνη», επεσήμανε.

Από την άλλη, οι ηγέτες της Τουρκίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας φαίνεται να συμφωνούν ότι οι ενέργειες του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι είναι «απαράδεκτες», όπως δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έπειτα από ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τους ομολόγους του.

«Σε ξεχωριστές συνομιλίες, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν (με το Βρετανό πρωθυπουργό) και δήλωσαν ότι οι ενέργειες του καθεστώτος της Λιβύης είναι εντελώς απαράδεκτες και ότι η βιαιότητα και ο εκφοβισμός δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά», αναφέρει ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Δεν μπορεί να υπάρχει ατιμωρησία για τη βάρβαρη και κατάφωρη περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει παρατηρηθεί στη Λιβύη», συνεχίζει η ανακοίνωση.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: