Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011

Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη: Χάνουν την υπομονή τους με τους Βούλγαρους οι Ρώσοι !

Ως τελευταία προειδοποίηση ότι η υπομονή της Μόσχας εξαντλείται σχετικά με το θέμα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη χαρακτηρίζουν Βούλγαροι αναλυτές και πολιτικοί παράγοντες της χώρας τις σημερινές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, Σεργκέι Σματκό, βάσει των οποίων η ρωσική πλευρά μπορεί να στραφεί σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε παγώσει όλες τις εργασίες για το σχέδιο, καθώς αναμένουμε την απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης. Θα τηρήσουμε όλες τις διακυβερνητικές και εταιρικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μέχρι στιγμής, περιλαμβανομένης της προοπτικής να αποσυρθούμε», δήλωσε ο κ. Σματκό, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ria Novosti».

Οι δηλώσεις αυτές μεταδόθηκαν ως κεντρική είδηση στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων της δημόσιας ραδιοφωνίας και άλλων ραδιοτηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης της Βουλγαρίας. .....Ο κ. Σματκό άφησε, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο αγωγής της χώρας του κατά της Βουλγαρίας για ματαίωση, από πλευράς της τελευταίας, του σχεδίου κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και δήλωσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για το σχέδιο όσον αφορά την οικονομική του βιωσιμότητα, ωστόσο, είναι έτοιμη να αποσυρθεί, εφόσον λάβει τις αποζημιώσεις.

Ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε -σύμφωνα με το τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων, το οποίο επικαλούνται τα βουλγαρικά ΜΜΕ- ότι η Ρωσία θα ζητήσει τις αποζημιώσεις, στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών, αφού ενημερωθεί για την επίσημη απόφαση της Βουλγαρίας, καθώς είναι πολύ πιθανό το σχέδιο να τερματισθεί.

«Δεν μ' ενδιαφέρει πόσο και πότε θα πληρώσουν, αλλά πρέπει να λάβουν μια απόφαση», υπογράμμισε ο κ. Σματκό, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο προχωρούσε σε κανονικούς ρυθμούς, πριν από τις αντιρρήσεις των Βούλγαρων περιβαλλοντολόγων.

Η προειδοποίηση του κ. Σματκό απευθύνεται λίγες μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας (στις 28 Φεβρουαρίου) για την υποβολή της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με πρόσθετα στοιχεία, που ζητήθηκαν από τη βουλγαρική πλευρά, από τη διεθνή εταιρεία του έργου, την Trans Balkan Pipeline.

Στο μεταξύ, σε πρόσφατο δημοσίευμα της βουλγαρικής εφημερίδας «Κλάσα» επισημαίνεται ότι «με τη στάση της αυτή, η Σόφια οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το στρατηγικό σχέδιο σε αποτυχία».

Στο ίδιο δημοσίευμα προστίθεται ότι «η Βουλγαρία, όχι μόνο θα χάσει δισεκατομμύρια, σε περίπτωση ματαίωσης του σχεδίου, αλλά θα μείνει εντελώς «αθωράκιστη» έναντι, ενδεχομένων μεγάλων
διαρροών πετρελαιοειδών στη Μαύρη Θάλασσα, αφού δεν διαθέτει ούτε την υποδομή ούτε την τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστροφών».

Ο εκπρόσωπος της αριστερής αντιπολίτευσης, Ρούμεν Πέτκοφ, δήλωσε, σήμερα, από το βήμα της Βουλής, ότι «το ουσιαστικό πάγωμα τριών μεγάλων ενεργειακών σχεδίων (το έργο του Μπέλενε, του αγωγού South Stream και του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη), ζημιώνει όχι μόνο τα οικονομικά συμφέροντα της Βουλγαρίας, αλλά πλήττει και το συμφέρον της ενωμένης Ευρώπης, η οποία θα μπορούσε να επωφεληθεί από την υλοποίηση αυτών των σχεδίων».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, «η έλλειψη σαφούς προσδιορισμού της σημασίας των μεγάλων ενεργειακών έργων είναι σοβαρή παράλειψη, αλλά και ανεπάρκεια της Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας της Βουλγαρίας». 


πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: