Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Προαναγγέλλει νέα μέτρα και ιδιωτικοποιήσεις 15 δις ευρώ εως το 2013 ο Γ.Παπακωσταντίνου

'' Θα χρειαστούμε πρόσθετες παρεμβάσεις για να τα βγάλουμε πέρα''

- Άμεσο πωλητήριο για να βρεθούν ΤΩΡΑ 15 δις ευρώ
- Η παγίδα για το επικουρικό 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων
- Τι θα αλλάξει στις κρατικές τράπεζες

Ο Γ.Παπακωσταντίνου παρουσίασε την τέταρτη αναθεώρηση του Μνημονίου από τον Μάιο του 2010, όταν ψηφίστηκε από τη Βουλή και είπε ρητά ότι θα χρειαστούν νέες παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση της οικονομίας..... Μπορεί ο υπουργός να δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι, πως δεν θα περικοπούν εκ νέου μισθοί και συντάξεις όμως είναι νωπές οι μνήμες από το τι λέγανε τόσο για τους ημιυπαίθριους όσο και την περαίωση και πως πήγανε λαθραία να βάλουνε χέρι στην τσέπη μας.

Παραμένει όμως στο μνημόνιο η παγίδα-ψαλίδα για το επικουρικό 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων που είναι περισσότερο από πιθανή η περικοπή του.

Στο νέο μνημόνιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα περιβόητα έσοδα ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, που προβλέπονταν στο κείμενο, που είχε δοθεί στα μέσα ενημέρωσης πριν από δύο εβδομάδες, αμέσως μετά τη συνέντευξη της τρόικας.Κατά τον υπουργό η αναφορά των 50 δις δεν υπάρχει στο κείμενο, γιατί ο στόχος αυτός υπερβαίνει το πρόγραμμα και είναι στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση.Τώρα πια μιλάμε για στόχο 15 δις ευρώ εως το 2013 και μετά, που σημαίνει με όρους αγοράς πως τώρα τρέχουμε να πουλήσουμε ασημικά για να καλύψουμε τρύπες 15 δις ευρώ στα επόμενα δύο χρόνια.
Από την συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών κυριαρχούν οι δηλώσεις του για την απόκλιση στο στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ για το 2011, που σημαίνει ότι μπορεί το έλλειμμα να κλείσει φέτος στο 8,2% του ΑΕΠ.
 
Σύμφωνα με τον Γ.Παπακωσταντίνου προβλέπεται ύφεση 3% και πληθωρισμός 2,5%, καθώς και μείωση στο 8% του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για το 2011.
Όσον αφορά στις ελπίδες για επαναγορά ομολόγων, παρά τις γερμανικές ψαλίδες που εμφανίστηκαν στο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, ο Γ.Παπακωσταντίνου εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος λέγοντας πως το θέμα είναι ακόμα στο ''τραπέζι'' των συζητήσεων.

Για τον τραπεζικό τομέα ο Γ.Παπακωσταντίνου επανέλαβε τις ενθαρρύνσεις-ευχές για συγχωνεύσεις, και ειδικότερα για τις τραπεζικές έκανε λόγο για αναδιάρθρωση στην Αγροτική Τράπεζα και πως θα ''σπάσει'' στα δύο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Ακούστε τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών:



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: