Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Διεθνής ξεφτίλα. Κόβουν μέχρι και το ρεύμα από τις πρεσβείες μας

Διεθνές «ρεζιλίκι» υφίσταται η χώρα μας εξαιτίας των περικοπών του υπουργείου Εξωτερικών προς τις ελληνικές πρεσβείες και τα προξενεία μας ανά τον κόσμο.

Οι διπλωματικοί υπάλληλοι εργάζονται σε αρκετές των περιπτώσεων κάτω από απερίγραπτες συνθήκες, χωρίς θέρμανση, ιντερνέτ, αστυνόμευση.

Η κατάσταση σε κάποιες πρεσβείες είναι πραγματικά τραγική. Με βάσει την εγκύκλιο που έστειλε η κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΞ προκειμένου να περικοπούν κατά 25% οι λειτουργικές δαπάνες, έχει προκληθεί πλήρης αποδιοργάνωση σε κάποιες από αυτές.....
Σύμφωνα με καταστάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέσα από τις εφημερίδες και το διαδίκτυο, στην ελληνική πρεσβεία του Παρισιού για παράδειγμα, τσοντάρουν από την τσέπη τους για να καλύψουν τα έξοδα θέρμανσης και κίνησης. Παράλληλα, εδώ και κάποιες μέρες η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο έχει μείνει χωρίς φύλαξη καθώς κόπηκαν τα κονδύλια, στη Βιέννη έμειναν χωρίς φως και τηλέφωνο, στη Μόσχα απέλυσαν και την τελευταία καθαρίστρια που είχε απομείνει, στο Λονδίνο δεν είχαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ με επίσχεση εργασίας από το επιτόπιο προσωπικό τους κινδυνεύουν οι ελληνικές αρχές στην Τουρκία.
Το κερασάκι στην τούρτα όλων αυτών των δημοσιευμάτων έρχεται να τοποθετήσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αποκαλύψεις» σχετικά με τις πρεσβείες μας σε διάφορα μήκη και πλάτη του πλανήτη.
Με τα πλέον μελανά χρώματα περιγράφει στην εφημερίδα, την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι υπάλληλοι της πρεσβείας του, ο πρέσβης του Τόκιο Νίκος Τσαμαδός, ο οποίος αφήνει να εννοηθεί πως θα ακολουθήσει το παράδειγμα του προκατόχου του «ο οποίος είχε επιτρέψει λόγω ανάλογων συνθηκών σε υπαλλήλους της πρεσβείας να εργάζονται ως σερβιτόροι για να τα βγάλουν πέρα».
Ο πρέσβης συνεχίζει λέγοντας πως μετά τα συμβάντα σε Ρώμη, Μπουένος Άϊρες, και Μαδρίτη, τους έχει ζητηθεί να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας, χωρίς όμως να υπάρχουν και τα ανάλογα κονδύλια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα κωμικοτραγική είναι η εικόνα που περιγράφει ο ίδιος ο πρέσβης όπου υπάλληλος αγόρασε με δικά του έξοδα καρέκλα γραφείου. Ενώ την στιγμή που το ελληνικό κράτος μείωσε κατά 40% τις δαπάνες βενζίνης και διοδίων, διπλασιάστηκε το κόστος τους στο Ιαπωνικό κράτος, με αποτέλεσμα ο πρέσβης να τα πληρώνει από την τσέπη του.
Ένα βήμα όμως πριν την έξωση βρίσκεται και το προξενείο του Λος Άντζελες καθώς δεν έχουν καταβληθεί ενοίκια δύο μηνών. Στην πρεσβεία μας στην Ουάσινγκτον οι υπάλληλοι είχαν να πληρωθούν από το Νοέμβριο, ενώ υπήρχε πρόβλημα με τους λογαριασμούς ύδρευσης και ηλεκτρικού.
Σύμφωνα με την εφημερίδα 5 επιστολές είχε στείλει ο πρέσβης του Ναϊρόμπι στον υπουργό Εξωτερικών κ. Δρούτσα εκφράζοντας την απελπισία του προσωπικού. Ο πρέσβης κ. Λούνδρας στην τελευταία επιστολή του, επισημαίνει ότι τα χρήματα για τον Ιανουάριο δεν έχουν αποσταλεί και δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη των εξόδων της Αρχής.
«Ενδεικτικά υπηρεσιακά αυτοκίνητα δεν κινούνται έλλειψη μπαταρίας και βενζίνης, η γεννήτρια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην πρεσβευτική κατοικία δεν έχει καύσιμα, αλλά και η διαχειρίστρια εταιρεία γραφείων της πρεσβείας μας απειλεί πως θα στερήσει το δικαίωμα στάθμευσης εάν δεν καταβληθούν άμεσα τα χρωστούμενα. Σε περίπτωση που έχετε αποφασίσει το κλείσιμο της Αρχής αυτής θα παρακαλούσαμε να το κάνετε με αξιοπρέπεια τηρώντας τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει στο όνομα της χώρας. Υπενθυμίζουμε ωστόσο ‘ότι πρόωρη μονομερής καταγγελία συμβολαίου ενοικίασης των γραφείων της πρεσβείας θα σημάνει πολύχρονο και εξευτελιστικό διασυρμό Ελλάδας και πρεσβείας στην υποσαχαρική Αφρική και όχι μόνο».

Και δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτές οι Αρχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου μόνο λίγες εβδομάδες πριν, αρκετές ήταν οι πρεσβείες μας που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα σας παρουσιάζουμε κάποια από αυτά όπως δημοσιεύθηκαν.
Νορβηγία
Στο Όσλο, η ελληνική πρεσβεία δεν κατέβαλε εμπρόθεσμα τα χρήματα που απαιτούνται για την πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος, γιατί απλούστατα δεν υπήρχαν λεφτά στο ταμείο.
Αγγλία
Χωρίς ίντερνετ και θέρμανση προσπαθούσαν να δουλέψουν για παραπάνω από δέκα ημέρες.
ΗΠΑ
Στο ελληνικό προξενείο του Λος Άντζελες ο ιδιοκτήτης του κτιρίου έστειλε εξώδικο στον πρόξενο να καταβάλει άμεσα το ενοίκιο γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα κινούσε διαδικασίες έξωσης.
Αυστρία
Στη Βιέννη, η πρεσβεία έμεινε χωρίς φως και τηλέφωνο.
Γαλλία
Για τρεις ολόκληρες ημέρες οι υπάλληλοι προσπαθούσαν να εργαστούν χωρίς θέρμανση. Τη λύση τελικά έδωσαν ο ίδιος ο πρεσβευτής, ο κ. Κώστας Χαλαστάνης, που προθυμοποιήθηκε να βάλει χρήματα από την τσέπη του, καθώς και η γενική πρόξενος κυρία Αικατερίνη Κόικα, η οποία συνέβαλε στο να τακτοποιηθούν άμεσα τα λειτουργικά προβλήματα που είχαν προκύψει λόγω της καθυστέρησης αποστολής των αναγκαίων κονδυλίων από ΥΠΕΞ. Αρνητικές εντυπώσεις έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το υπουργείο έδωσε εντολή να παύσει η λειτουργία του Γενικού Προξενείου στο Παρίσι, που χρονολογείται από το 1860, ενώ την ίδια στιγμή έχουν αφήσει ανοιχτό το Γενικό Προξενείο της Μασσαλίας, το οποίο δεν διαθέτει διευρυμένες αρμοδιότητες.
Κένυα
Απλήρωτοι εξακολουθούν να παραμένουν οι υπάλληλοι της ελληνικής πρεσβείας στο Ναϊρόμπι.
Αίγυπτος
Ο έλληνας πρέσβης ήρθε αντιμέτωπος με μια δυσάρεστη έκπληξη όταν διαπίστωσε ότι στην τηλεφωνική γραμμή της κατοικίας του είχε μπει φραγή εξερχομένων κλήσεων.
Ν. Αφρική
Στην Πρετόρια ο πρέσβης της Ελλάδας με επιστολή – καταπέλτη προς το ΥΠΕΞ αναφέρει επί λέξει: «Ούτε σε αφρικανική χώρα, της αισχίστης υποστάθμης, δεν διανοούνται να αφήσουν απλήρωτους τους εργαζόμενους. Φυσικά, γνωρίζοντας ότι έχουμε πλέον να κάνουμε με ένα απρόβλεπτο υπουργείο, θα αρχίσουμε τις απολύσεις».
Ρωσία
Όπως ενημερώνει ο κ. Θοδωρής Αυγουλέας από το τμήμα ασφάλειας της πρεσβείας, δεν υπάρχει πλέον ούτε μια καθαρίστρια στο κτίριο. «Είχαμε μια κυρία αλλά την έδιωξαν και αυτή. Τώρα ο καθένας καθαρίζει μόνος του το δικό του χώρο – σε αυτό το σημείο φτάσαμε». Όσον αφορά τα θέματα ασφαλείας της πρεσβείας, ο κ. Αυγουλέας προσθέτει ότι από τους οκτώ αστυνομικούς που αριθμούσε έχουν μείνει πλέον μόνο δύο.
Ουκρανία
Στο έλεος των κακοποιών στοιχείων βρίσκεται τις τελευταίες 15 ημέρες η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο, καθώς το ΥΠΕΞ σταμάτησε να καταβάλλει στις ουκρανικές αστυνομικές αρχές το χρηματικό ποσό που απαιτείται για τη φύλαξη του κτιρίου, το οποίο μάλιστα δε βρίσκεται εντός του κέντρου, αλλά σε απομακρυσμένο σημείο και φυσικά επικίνδυνο. Ταυτόχρονα έγινε μείωση στο προσωπικό. Πρόσφατα απελύθη μια καθαρίστρια και ένας οδηγός για λόγους οικονομίας.
Τουρκία
Με επίσχεση εργασίας από το επιτόπιο προσωπικό τους κινδυνεύουν οι ελληνικές αρχές στην Τουρκία, καθώς το ΥΠΕΞ δεν ενέκρινε εγκαίρως τα απαιτούμενα λειτουργικά έξοδα προκειμένου να πληρωθούν οφειλόμενοι μισθοί. Η κατάσταση κοντεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο, δεδομένου ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου έλληνες διπλωμάτες έχουν δεχθεί φραστικές επιθέσεις και απειλές από τουρκάλες καθαρίστριες και οδηγούς εξαιτίας των χρημάτων που τους οφείλονται.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: