Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

«Χριστόφια, κόψε το» Οι Τούρκοι διέταξαν τον Πρόεδρο να μην ανακατεύεται

Σε απεργία κατήλθε η συντεχνία των δασκάλων στα κατεχόμενα, ενώ συνεχίζεται ακόμη η συζήτηση στον απόηχο του συλλαλητηρίου της 28ης Ιανουαρίου. 

Να σταματήσει να ασχολείται με τις «εσωτερικές υποθέσεις» του ψευδοκράτους, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο λεγόμενος πρωθυπουργός του συνομιλητή του Ντερβίς Έρογλου, Ιρσέν Κιουτσούκ.

Όπως υποστήριξε, ο Δημήτρης Χριστόφιας συνεχώς δηλώνει ότι η Τουρκία πρέπει να φύγει από την Κύπρο και να αφήσει το νησί στα χέρια των Κυπρίων, τη στιγμή που ο ελληνικός στρατός βρίσκεται επίσης στην Κύπρο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις «επιθέσεις κατά των απροστάτευτων»....

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και γραπτή ανακοίνωση του ψευδοϋπουργού εξωτερικών Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια «να πάψει να προσανατολίζει λανθασμένα το δικό του λαό», αλλά να του πει ότι μια πολιτική λύση στο Κυπριακό είναι δυνατή μόνο με τη συνέχιση του συστήματος εγγυήσεων και την ύπαρξη δύο λαών με ίση υπόσταση. Όταν το καταλάβει αυτό και λάβει υπόψη αυτές τις πραγματικότητες, θα μπορέσει να υποβάλει και εποικοδομητικές προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής λύση στο Κυπριακό, ισχυρίστηκε περαιτέρω.
Δεν πάνε καλά

Όπως όλα δείχνουν, η δημοτικότητα της ψευδοκυβέρνησης έχει καθοδική πορεία, γεγονός που μπορεί να δικαιολογεί και τις κινήσεις εντυπωσιασμού στις οποίες προβαίνουν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της «Γενί Ντουζέν» από την εταιρεία ΚΑΝΤΕΜ, 64,5% του δείγματος δεν θεωρεί επιτυχημένη την παρούσα «διακυβέρνηση», ενώ 31,4% απάντησε ότι τη θεωρεί επιτυχημένη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως, ενώ το Φεβρουάριο του 2010 το 48,1% του δείγματος θεωρούσε επιτυχημένη την πολιτική Έρογλου, το Φεβρουάριο του 2011 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 42,9%.
Σχετικά με την έλευση Τούρκων από την Τουρκία, το 92% αντιτίθεται στην επί του πληθυσμού «πολιτική», ενώ το 70% υποστηρίζει την εγκατάσταση στο νησί των απόδημων Τ/κ. Το 86,8% αντιτίθεται στην εγκατάσταση Ε/κ στα κατεχόμενα, το 37,9% βλέπει με καλό μάτι κοινές επενδύσεις Ε/κ και Τ/κ και μόνο το 32,3% συμφωνεί σε έναν συνασπισμό των κομμάτων «Κόμμα Εθνικής Ενότητας» και «Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα» ενώ ένα 79,7% δεν επιθυμεί την ανέγερση νέων τζαμιών στο νησί.
Ταλάτ: Πολύ σκληρή η Άγκυρα

Με τίτλο «Αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την Τουρκία», η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» στέγασε δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για τις σχέσεις ψευδοκράτους - Άγκυρας, για τις οποίες υποστήριξε ότι είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται τόσο σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις του ψευδοκράτους με την τουρκική κυβέρνηση. Ο Ταλάτ ισχυρίστηκε ότι οι «πολίτες» του ψευδοκράτους που διαμένουν στην Τουρκία δεν τολμούν να πουν ότι είναι «υπήκοοι της ‘ΤΔΒΚ’», προσθέτοντας ότι οι αναφορές Ερντογάν για τις διαδηλώσεις στα κατεχόμενα ήταν «πολύ σκληρές».
Μιλώντας σε ραδιοσταθμό, ο Ταλάτ δήλωσε ότι τα προγράμματα, δέσμες και σχέδια που αφορούν στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή των Τ/κ πρέπει να είναι τ/κ ιδιοκτησίας και στη συνέχεια να υποβάλλονται στην Άγκυρα. Αποτύπωσε δε τη θέση ότι, αν η δέσμη οικονομικών μέτρων υποβληθεί σε δημοψήφισμα, θα απορριφθεί, ενώ επανέλαβε ότι τα συνθήματα στα πανό του συλλαλητηρίου δεν τον βρίσκουν σύμφωνο.
Απεργίες δασκάλων με το βλέμμα στην Άγκυρα
Εν τω μεταξύ, απεργία σε κεντρικά σχολεία της κατεχόμενης Λευκωσίας, καθώς και πορεία προς την «πρωθυπουργία», με σκοπό να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» να απαγορεύσει τις απεργίες που γίνονται σε ορισμένα σχολεία, πραγματοποίησε προχθές η συντεχνία Τ/κ δασκάλων (KTΟS). Σύμφωνα με τη «Γενί Ντουζέν», κατά την πορεία, οι συμμετέχοντες κρατούσαν πανό στα οποία αναγράφονταν «Άγκυρα, φύγε το χέρι σου από το γιακά μας», «Θεοκρατικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, συνεργάτες Κόμμα Εθνικής Ενότητας» και φώναζαν συνθήματα, όπως «αυτή η χώρα είναι δική μας, εμείς θα την κυβερνήσουμε», «αγωνιζόμενοι θα νικήσουμε» και «υπήρχαμε, υπάρχουμε και θα υπάρχουμε».
Την εκδήλωση της συντεχνίας Τ/κ δασκάλων στήριξαν και άλλες οργανώσεις και συντεχνίες που είναι εντεταγμένες στη συνδικαλιστική πλατφόρμα, καθώς και ορισμένα κόμματα. Ο πρόεδρος της συντεχνίας Τ/κ δασκάλων, Γκιουβέν Βάρογλου, σε ομιλία του, ανέφερε ότι η συνδικαλιστική πλατφόρμα (στην οποία συμμετέχει και η KTΟS) εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα διεξάγει έναν αγώνα για ν' ανακτήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και ότι όσοι στις 28 Ιανουαρίου δεν ήθελαν να ακούσουν τη φωνή του «λαού», αλλά αντίθετα προέβησαν σε προσβλητικές και υποβιβαστικές δηλώσεις, θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει στις 2 Μαρτίου.
Εν τω μεταξύ, η συντεχνία Τ/κ καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (KTOEΟS), με ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι δεν αναγνωρίζει την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για απαγόρευση των απεργιών στα σχολεία. Εκπρόσωποι της συντεχνίας καθώς και καθηγητές του «γυμνασίου δημοκρατίας» επρόκειτο να μεταβούν σήμερα το πρωί στο «υπουργείο παιδείας, νεολαίας και αθλητισμού» για να καταθέσουν μαύρο στεφάνι, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του λεγόμενου υπουργικού.
Στο συλλαλητήριο της 2ας Μαρτίου δεν αναμένεται να συμμετάσχει και το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς. Αντιθέτως, ο ίδιος εκτιμά ότι αυτήν τη φορά θα είναι ένα συλλαλητήριο στο οποίο ενδεχομένως να προβούν σε προβοκατόρικες ενέργειες όχι μόνο ακροαριστερά στοιχεία, αλλά και ακροδεξιά. Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε μετά από συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του, η εκστρατεία τους σε αντίσκηνο και η συλλογή υπογραφών, που διεξάγεται με το σύνθημα: «Να γίνουμε αφέντες του δικού μας σπιτιού», θα διαρκέσουν μέχρι τη μέρα του συλλαλητηρίου.
Νέα πολιτική πρωτοβουλία
Πολιτική πρωτοβουλία, με την ονομασία «Κοινωνικός Διάλογος και Πρωτοβουλία Αλλαγή», συγκρότησαν διάφορες πολιτικές οργανώσεις των κατεχομένων, όπως μεταδίδεται από τα τ/κ ΜΜΕ. Η συμφωνία για την πρωτοβουλία υπογράφτηκε από τους Εργκιούν Ολγκούν από την Ομάδα Πενταδαχτύλου, Μπιρικίμ Οζγκιούρ από το Ίδρυμα Δημοκρατίας και Ειρήνης του Οζγκιέρ Οζγκιούρ, Μπουλέντ Κανόλ από το Σύνδεσμο Διευθυντών και Ντενίζ Ιτσίογλου από το Σύνδεσμο Πλατφόρμας Δημοκρατίας και Ανάπτυξης. Στόχος τους, όπως αναφέρθηκε σε διάσκεψη Τύπου, είναι η ευθυγράμμιση της δημόσιας και οικονομικής διάρθρωσης του ψευδοκράτους και η επίλυση προβλημάτων μέσω της αλληλεγγύης. Δίνεται, επίσης, σημασία στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας και οικονομικής διάρθρωσης των κατεχομένων, ως πολιτικά ίσης πλευράς σε μια ενδεχόμενη λύση. Η πρωτοβουλία ανακοίνωσε, επίσης, τη διοργάνωση «Φόρουμ Δημοσίου Διαλόγου και Αλλαγής» το Μάρτιο.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: