Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Η ‘’λυπητερή’’ του μνημονίου 4

Βαρύς και ασήκωτος είναι ο λογαριασμός του μνημονίου 4, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα.

Αναζητώντας πάνω από 5 δισ.ευρώ (2,2% του ΑΕΠ) για το 2012 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις ΦΠΑ, δραματική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, μείωση των επιδομάτων ανεργίας κατά 500 εκατ. ευρώ και περαιτέρω μείωση κατά 800 εκατ. ευρώ των επιχορηγήσεων προς τις ΔΕΚΟ.

Αλλαγές πρέπει να αναμένονται και στο ασφαλιστικό με συγχωνεύσεις ταμείων και επικαιροποίηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών.
Επίσης περιλαμβάνει την ενσωμάτωση δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων για την υλοποίηση διαρθρωτικών παρεμβάσεων μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων συνολικού ύψους 50 δισ......

Όσον αφορά στον τραπεζικό κλάδο καλεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να σχεδιάζουν, από το Μάιο, τη στρατηγική απεξάρτησής τους από το δανεισμό της ΕΚΤ.
Αναλυτικά  ο «πέλεκυς» του επικαιροποιημένου μνημονίου:
1. Φόροι: Καθιέρωση ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά), για ένα συνολικό ποσό τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ. Επίσης έρχεται κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών και εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης-κίνησης. Συνέχιση της αύξησης της αποτελεσματικότητας των τεκμηρίων φορολόγησης των επιτηδευματιών. Περαιτέρω διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ, με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ επιπλέον. Αφορά σε μεταφορές αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή.
2. Δημόσιοι Υπάλληλοι: Θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται να με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου ενώ προβλέπεται απλοποίηση της κλίμακας των επιδομάτων, κάτι που θα επιφέρει «μαχαίρι» στις αποδοχές τους. Δυσκολότερα θα είναι τα πράγματα για τους συμβασιούχους, που θα δουν το δρόμο της απόλυσης ή θα μεταταχθούν.
3. ΔΕΚΟ: Μειώσεις μισθών έρχονται στις ΔΕΚΟ ενώ δεν αποκλείονται οι απολύσεις για τις εταιρείες που πρόκειται να κλείσουν. Επίσης μείωση των τρεχουσών και των κεφαλαιακών επιδοτήσεων προς ΔΕΚΟ κατά τουλάχιστον 800 εκατ. Ευρώ.
4. Ιδιωτικός τομέας: Επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων με μείωση μισθών έως 20% και μείωση των αποζημιώσεων.
5. Τράπεζες: Μείωση αποδοχών για τους τραπεζοϋπαλλήλους με την περικοπή του επιδόματος ισολογισμών.
6. Επιδόματα ανεργίας: Μεγάλες περικοπές αναμένονται στα επιδόματα ανεργίας αφού θα εφαρμοστούν εισοδηματικά κριτήρια ενώ κλείνει η «πόρτα» της πρόσληψης στο δημόσιο (σ.σ το μνημόνιο επιτάσσει πέντε αποχωρήσεις για κάθε μια πρόσληψη).
7. Συντάξεις: «Πάγωμα» στις ονομαστικές αυξήσεις των συντάξεων, με το «ψαλίδισμα» των επικουρικών.
8. Ακίνητα: Επέκταση της βάσης του φόρου επί των ακινήτων, με αύξηση των αντικειμενικών αξιών που θα γίνει τον προσεχή Ιούνιο. Αύξηση της είσπραξης του ειδικού τέλους στα αυθαίρετα κτίσματα κατά 100 εκατ. Ευρώ επιπλέον.
9. Τιμολόγια ΔΕΚΟ: Έρχονται νέες αυξήσεις (σ.σ ήδη το μνημόνιο επιβάλλει την απελευθέρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ).
10. Επιδόματα πρόνοιας: Μαχαίρι προβλέπεται στα κοινωνικά προγράμματα και τις παροχές προς τους πολύτεκνους.
11. Βαρέα: Δραματική μείωση άνω του 10% στα επαγγέλματα που περιλαμβάνονται στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών.
12. Τοπική Αυτοδιοίκηση: Κλείνει η στρόφιγγα σε δήμους-περιφέρειες με αναδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης («Καλλικράτης»), η οποία θα συνεισφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ προς μείωση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: