Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Οι Κουρίλες είναι «αναπόσπαστο κομμάτι της Ρωσίας» διαμηνύει ο Μεντβέντεφ

Η Ρωσία πρόκειται να ενισχύσει την παρουσία της στις Κουρίλες ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί το στρατηγικό αρχιπέλαγος, το οποίο διεκδικεί η Ιαπωνία, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι τα νησιά στο αρχιπέλαγος των Κουρίλων είναι έδαφος της Ομοσπονδίας της Ρωσίας στο οποίο εκτείνεται η κυριαρχία της», δήλωσε ο κ.Μεντβέντεφ στη διάρκεια συνάντησής του με τοπικούς υπουργούς Άμυνας και Ανάπτυξης.
«Θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες για να ενισχύσουμε τη στρατηγική μας παρουσία στα νησιά» πρόσθεσε σύμφωνα με το πρακτορείο RIA-Novosti, για να διευκρινίσει ότι στην περιοχή θα μεταφερθεί «επαρκής και σύγχρονος οπλισμός».....
  Υπογράμμισε δε ότι «αυτή η περιοχή είναι στρατηγική για εμάς» και «αναπόσπαστο μέρος της Ομοσπονδίας της Ρωσίας».
Πάντως, πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη να διατηρήσει τις καλές σχέσεις της με τους γείτονές της, αν κατανοούν αυτή την αρχή», υπονοώντας την Ιαπωνία.
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να ξεκινήσει η οικονομική ανάπτυξη των Κουρίλων (πέρα από την αλιεία δεν διεξάγονται άλλες δραστηριότητες), δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για επενδύσεις.

Έντονη η δυσρέσκια της Ιαπωνίας
Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου έγιναν μία ημέρα πριν την άφιξη στη Μόσχα του Ιάπωνα υπουργού Εξωτερικών Σεΐζι Μαεχάρα.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν χαρακτήρισε «ασυγχώρητη
προσβολή» την επίσκεψη που πραγματοποίησε το Νοέμβριο ο Μεντβέντεφ στις διαφιλονικούμενες νότιες Κουρίλες νήσους, ενώ επεσήμανε ότι θα κάνει τα πάντα για να αποκτήσει η χώρα του και πάλι τα τέσσερα νησιά, τα οποία κατέλαβαν σοβιετικά στρατεύματα το 1945. Εξαιτίας αυτής της εδαφικής διαφοράς η Ιαπωνία και η Ρωσία δεν έχουν υπογράψει εδώ και 65 χρόνια συμφωνία ειρήνευσης.
Ο Ρώσος πρόεδρος ήταν ο πρώτος ηγέτης, συμπεριλαμβανομένων και των ηγετών της ΕΣΣΔ, ο οποίος επισκέφθηκε αυτό που η Ιαπωνία αποκαλεί Βόρειο Έδαφος. Στη Ρωσία, τα νησιά αυτά ονομάζονται Νότιες Κουρίλες.

ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: