Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

«Πράσινο» από το Ισραήλ για ανάπτυξη αιγυπτιακών στρατευμάτων στο Σινά

Το Ισραήλ επέτρεψε την ανάπτυξη αιγυπτιακών στρατιωτικών ενισχύσεων στ χερσόνησο του Σινά για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Yediot Aharonot».

Το γραφείο του πρωθυπουργού, Benjamin Netanyahu, και το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Ισραήλ επέτρεψε στις αιγυπτιακές στρατιωτικές δυνάμεις να αναπτυχθούν στη χερσόνησο του Σινά για περιορισμένο χρονικό διάστημα.....


Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αντιπρόεδρος της Αιγύπτου, Omar Suleyman, είχε ζητήσει από το Ισραήλ κατά την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας στην Αίγυπτο να επιτρέψει σε δύναμη 3.500 Αιγυπτίων στρατιωτών να εισέλθουν στο Σινά, για να προστατεύσουν την κατοικία του Hosni Mubarak, στο θέρετρο Sharm el-Sheikh, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ισραήλ ανταποκρίθηκε μερικώς στο αιγυπτιακό αίτημα, δίνοντας άδεια για την ανάπτυξη δύο αιγυπτιακών ταγμάτων, δύναμης μικρότερης των 700 στρατιωτών. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ehud Barak, είχε δηλώσει τότε ότι «πρόκειται για μία προσωρινή κατάσταση μέχρι τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Αίγυπτο».
Στις αρχές του μήνα, άγνωστοι πραγματοποίησαν επίθεση με εκρηκτικά εναντίον αγωγού φυσικού αερίου στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου του Σινά, ο οποίος τροφοδοτεί την Ιορδανία, αναγκάζοντας τις Αρχές να διακόψουν τη ροή σε τμήματα του αγωγού, το ένα από τα οποία τροφοδοτεί το Ισραήλ. Η τροφοδοσία θα επαναληφθεί αύριο.
Η συνθήκη ειρήνης του 1979 ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο προβλέπει την αποστρατιωτικοποίηση του Σινά, όπου έχει αναπτυχθεί από το 1981 πολυεθνής δύναμη ελέγχου που εγγυάται την τήρηση της συνθήκης.
Το Ισραήλ δεν έχει δεχθεί παρά μία φορά εξαίρεση από τους όρους της συνθήκης, δίνοντας άδεια το 2005 σε ένα τάγμα της αιγυπτιακής χωροφυλακής να αναπτυχθεί κοντά στον μεθοριακό σταθμό της Ράφα.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: