Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Ένα νομοσχέδιο – καρικατούρα


Με πρωτόγνωρη, αυταρχική και αλαζονική συμπεριφορά η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας κάλεσε γιατρούς και φαρμακοποιούς να συζητήσει μαζί τους, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

Είναι η δημόσια αποδοχή της διαδικασίας που συνειδητά ακολούθησε ως τώρα νομοθετώντας εν κρυπτώ για ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία, δηλαδή, την πρωτοβάθμια περίθαλψη του συστήματος της χώρας.
Αυτό το σχέδιο νόμου είναι μία θεωρητική καρικατούρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Η ΝΔ ζητά την απόσυρση του σχεδίου νόμου διότι σε τίποτα δεν ικανοποιεί τους στόχους του. Στο κομμάτι των προμηθειών εκχωρεί την αρμοδιότητα του δημοσίου και των κρατικών εξουσιών που αφορούν τις δημόσιες προμήθειες υγείας σε ιδιώτες. Χωρίς πειστική θεμελίωση σε ποιον κανόνα του Συντάγματος μπορεί να στηρίζεται αυτό. Εύκολα αναρωτιέται κανείς τι περισσότερο θα κάνει ο ιδιώτης από το ίδιο το δημόσιο στη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων του δημοσίου.....

Σε ότι αφορά την πρωτοβάθμια περίθαλψη το παρόν σχέδιο νόμου κόβει στο μισό τη χρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης από 1,49% του ΑΕΠ (1,05% για το ΙΚΑ και 0,44% για το ΟΠΑΔ) σε 0,7% του ΑΕΠ). Με αυτό τελειώνει όλος ο σχεδιασμός του περίφημου πολυνομοσχεδίου Λοβέρδου!
Διότι: δεν αναφέρονται πόσοι γιατροί θα είναι στο σύστημα, με ποια αναλογία με τους πολίτες, ποιες ειδικότητες θα συμμετέχουν, που θα πηγαίνουν οι ασθενείς, σε δημόσια πολυιατρεία ή ιδιωτικά ιατρεία, τι ρόλο θα έχουν οι αγροτικοί γιατροί και αν θα παραμείνουν, πως και πόσο θα πληρώνονται οι γιατροί κλπ. Όλα αυτά παραπέμπονται σε 80 μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις.
Σε ότι αφορά τα φαρμακεία, όλη η αναταραχή οφείλεται στην απόλυτη αδιαλλαξία αλλά και ιδεοληψία της πολιτικής ηγεσίας.
Σημειώνεται ότι στο ίδιο σχέδιο νόμου μειώνονται τα πολυτεκνικά επιδόματα από 45 έως 145 ευρώ το μήνα.
Για όλα τα παραπάνω η ΝΔ ζητά την απόσυρση του σχεδίου νόμου και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου τώρα και όχι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. 

olympia 

Δεν υπάρχουν σχόλια: