Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Αλβανός Βουλευτής: ‘Persona non grata’ ο Έλληνας πρόξενος Κορυτσάς

Ο βουλευτής Γκαζμέντ Οκέτα/ Gazmend Oketa απαίτησε από τις αλβανικές αρχές να κηρύξουν τον Έλληνα πρόξενο στην Κορυτσά ‘Persona non grata για την Αλβανία.
Στην κοινοβουλευτική επιτροπή  εξωτερικών υποθέσεων, κλήθηκαν οι πολιτικοί να ακούσουν τα υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, για τις θέσεις και δηλώσεις του Έλληνα προξένου στην Κορυτσά, και συγκεκριμένα  για το θέμα της απογραφής ανά εθνικότητα.
«Προσωπικά, ως βουλευτής και ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων προτείνω την κήρυξη του Έλληνα προξένου στην Κορυτσά, ως ‘Persona non grata», είπε ο Οκέτα.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Γκαζμέντ Τουρντίου, εξέφρασε τη θέση ότι την άποψη του Έλληνα προξένου στην Κορυτσά δεν έχουν τη δυνατόητα να την αλλάξουν....
« Στις ίδιες γραμμές κινήθηκαν και οι δύο Έλληνες βουλευτές των Ιωαννίνων και της Φλώρινας που παρευρίσκοντο στην εκδήλωση, καθώς επίσης και ο επικεφαλής του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλε».
Ο Τούρνιου εξήρε την στάση  την οποία κράτησε ο επικεφαλής του Δήμου της Κορυτσάς, Νίκος Πελέση, ο οποίος απέρριψε ανοιχτά τις ελληνικές εκκλήσεις.
Ωστόσο, ο επικεφαλής της Γενικής  Περιφερειακής Διεύθυνσης, επιβεβαίωσε ότι ο Έλληνας πρέσβης στα Τίρανα, διευκρίνισε ότι πρόκειται για προσωπική άποψη και όχι θέση του ελληνικού κράτους.
«Ο Έλληνας Πρέσβης στα Τίρανα, επιβεβαίωσε ότι οι απόψεις του Έλληνα προξένου στην Κορυτσά δεν εκφράζουν την θέση του ελληνικού κράτους, αλλά αποτελούν προσωπικές τοποθετήσεις του και ο οποίος θα έχει τις ανάλογες επιπτώσεις. Ακολουθεί τη λογική των κύκλων που τον υποστηρίζουν», είπε ο Μπερίσα.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών ο Έλληνας Πρόξενος είχε τοποθετηθεί, δημόσια,  κατά τον ίδιο τρόπο, και άλλες φορές.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: