Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Πεπεισμένη η Noble για τα κυπριακά κοιτάσματα

Στην τελική ευθεία το θέμα για το κυπριακό Φυσικό αέριο
-    Noble: «θα τρυπήσουμε τέλη 2011 με αρχές 2012»
-    Τι προβλέπει η συμφωνία με την Noble
-    Αποτελέσματα σε τρείς μήνες από την γεώτρηση
-    Ετοιμάζεται η έκθεση και για τα΄άλλα οικόπεδα της ΑΟΖ

Στην τελική ευθεία μπήκε το θέμα της εξόρυξης φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. η επίσημη πλέον απόφαση της Noble για γεώτρηση στο συγκεκριμένο, «χρυσό» όπως όλα δείχνουν οικόπεδο δημιουργεί νέα δεδομένα για την Κύπρο.
Ο Κρις Κένταλ, επικεφαλής του   κλιμακίου εμπειρογνωμόνων της Noble Energy, αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εμπορίου τόνισε πως είναι δυνατό το  τρυπάνι να μπει τέλος του χρόνου ή αρχές του 2012. «Ο στόχος μας είναι να κάνουμε τη γεώτρηση της πηγής, όσο πιο σύντομα.....
γίνεται και σχεδιάζαμε να γίνει σε 2 - 3 χρόνια, αλλά απ' ότι φαίνεται τώρα είμαστε σε θέση να την πραγματοποιήσουμε έως το τέλος του 2011, αρχές του 2012», δήλωσε χαρακτηστικά ο κ. Κένταλ.
Το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων της αμερικανικής εταιρείας απάντησε σε κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία αφορούν, εκτός από την   ημερομηνία, το κόστος της όλης διαδικασίας αλλά και τα δεδομένα που υπάρχουν.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εμπορίου  τόνισε ότι ενημερώθηκε λεπτομερώς για τις ενέργειες που θα κάνει η εταιρία. Ανέφερε επίσης ότι η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα πραγματοποιηθεί αύριο.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Σύμφωνα με πληροφορίες από καλά ενημερωμένη πηγή, η συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Noble προβλέπει ότι σε μια πενταετία η Κύπρος θα πρέπει να προμηθευτεί με Φυσικό αέριο από την γεώτρηση. 
Η μεταφορά του θα γίνει με αγωγούς και το κόστος για το κράτος θα είναι μηδενικό.
Στην συνέχεια θα υπάρχει συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου, και θα γίνει καταμερισμός των καθαρών κερδών, καθώς εξαιρούνται τα έξοδα εξόρυξης,  με την Κυπριακή Δημοκρατία να παίρνει το μεγαλύτερο ποσοστό.
Οι ακριβείς ποσότητες
Τρεις με τέσσερις μήνες μετά την ημέρα που θα μπει το τρυπάνι,  θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την ακριβή  ποσότητα φυσικού αερίου που υπάρχει.
Η Noble μπορεί να όρισε τις ημερομηνίες,  αλλά θα επιδιώξει να ξεκινήσει την γεώτρηση ακόμη νωρίτερα από τα τέλη του 2011. Από σήμερα η αμερικανική εταιρία έχει ορίσει και Διευθυντή  για την Κύπρο ενώ θα δημιουργηθεί offshore εταιρία με γραφεία,  η οποία θα στελεχωθεί και από Κύπριους ειδικούς.

Σε 60 λεπτά η Noble ανέπτυξε στον Υπουργό Εμπορίου το τελικό της πλάνο για το κρίσιμο στάδιο της γεώτρησης. Από τα πιο σημαντικά σημεία της συζήτησης ήταν και η εμπλοκή του Ισραήλ ειδικά μετά την συμφωνία ΑΟΖ Λευκωσίας - Τελ Αβιβ.

Επομένως, όταν μάθουμε τις ακριβείς ποσότητες Φυσικού Αερίου που υπάρχουν στο Οικόπεδο 12 και εφόσον αυτές  είναι σχεδόν ανάλογες με γειτονικό οικόπεδο Λεβιάθαν, τότε για την κύπρο δημιουργούνται άνευ προηγουμένου δεδομένα.  
Τα υπόλοιπα οικόπεδα…
Την ίδια ώρα, προς ολοκλήρωση οδεύει η συζήτηση  σε επίπεδο συμβούλων και για τα υπόλοιπα οικόπεδα
Μέσα  σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παραδοθεί ή έκθεση των Γάλλων Συμβούλων και για τα υπόλοιπα Οικόπεδα με βάση τα σεισμικά δεδομένα που έχουν ήδη καταγραφεί. Και εκεί τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά.

Παράλληλα, ολοένα και απομακρύνεται το ενδεχόμενο σύναψης της πολυσυζητημένης συμφωνίας με την  Shell.

Στο μεταξύ,  σύμφωνα με δημοσιεύματα από το Ισραήλ, το Λεβιάθαν ίσως αποτελέσει αιτία πολέμου με τον Λίβανο.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: