Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Βloomberg: Πρόβλημα στη παραγωγή πετρελαίου θα δημιουργήσουν οι ταραχές στο Μπαχρέιν

Οι ταραχές στο Μπαχρέιν έχουν δημιουργήσει έντονη ανησυχία, στη γειτονική Σαουδική Αραβία, η οποία "φοβάται" πως θα επεκταθούν οι διαμαρτυρίες των Σουιτών Μουσουλμάνων και στο δικό της έδαφος, αφού υπάρχει μειονότητα τους κι εκεί.

Αναλυτές εκτιμούν πως τυχόν εξέγερση της Σουιτικής μειονότητας, θα έχει τεράστια επίπτωση στην παραγωγή αλλά και εξαγωγή πετρελαίου, ενώ θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο τη τιμή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
«Υπάρχει ένταση αυτή τη στιγμή και  η  κατάσταση στο Μπαχρέιν  μπορεί να ανάψει φωτιές και στη Σ. Αραβία ", δήλωσε ο Christoph Wilcke, εμπειρογνώμονας για τη χώρα στο Human Rights Watch με έδρα τη Νέα Υόρκη.  «Αυτή η οργή έχει τη δυνατότητα να εξαπλωθεί" είπε χατρακτηριστικά.....

Οι ταραχές στο Μπαχρέιν, που απέχουν μόνο  26 χιλιόμετρα (16 - μίλι)  από τα σύνορα της Σαουδικής  Αραβία,  ξυπνούν μνήμες του παρελθόντος, αφού το 1995, η σαουδαραβική κυβέρνηση  είχε συλλάβει μεγάλο αριθμό των σιιτών στην ανατολική επαρχία με την "υποψία"  συμμετοχής  τους σε διαδηλώσεις στο Μπαχρέιν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο Σαουδικός υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Σαούντ αλ-Φαϊζάλ και οι ομόλογοί του από τα έξι κρατίδια  του Κόλπου υποσχέθηκαν να σταθούν δίπλα στο Μπαχρέιν, "ενωμένοι στην αντιμετώπιση των προκλήσεων" και εξέφρασαν τη βούλησή να συνεισφέρουν στην «συνεχή πρόοδο, ασφάλεια και σταθερότητα" όπως αναφέρει το Πρακτορείο Ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας.
Οι διαδηλώσεις στο Μπαχρέιν είχαν επιπτώσεις και στο Χρηματιστήριο της χώρας, αφού υπήρξε  υποχώρησε 1,8% στο γενικό δείκτη τιμών  στις 16 Φεβρουαρίου, την ημέρα κλιμάκωσης των διαμαρτυριών στη γειτονική χώρα.  Το χρηματιοστήριο  χθές και σήμερα είναι κλειστό στη Σαουδική  Αραβία.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: