Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

H "Commandatur" της τρόϊκας "μαστίγωσε" τον Ε.Βενιζέλο και απαίτησε κι άλλες περικοπές στην Άμυνα!

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο ο έλεγχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τους εκπροσώπους της τρόϊκας (ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ) ο οποίοι είχαν μεταβεί για να «μαστιγώσουν» για άλλη μια φορά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο, γιατί η μείωση των λειτουργικών δαπανών δεν είναι η προσδοκούμενη παρά το γεγονός ότι το υπουργείο είναι «πρωταθλητής» στις περικοπές κονδυλίων.

Οι ξένοι επικυρίαρχοι που έχου θέσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για πρώτη φορά μετά το τέλος της γερμανικής κατοχής του 1944, υπό καθεστώς ελεγχόμενης λειτουργίας είχαν συνάντηση μιάνισης ώρας με τον Ε.Βενιζέλο.
Επικεντρώθηκαν στην ανάγκη μείωσης των λειτουργικών δαπανών κατά 20% (επιμένουν ιδιαίτερα στην μείωσητων λειτουργικών δαπανών και δεν θέτουν θέμα εξοπλισμών και αυτό είναι λογικό: Ετησίως οι λειτουργικές είναι το 75% των δαπανών του υπουργείου και από του χρόνου το 90% αν δεν μετατεθεί πάλι η αποπληρωμή εξοπλιστικών προγραμμάτων εφέτος και εξοφληθούν κανονικά)......

Στις λειτουργικές, δηλαδή, κρίνεται όλο το μπαιχνίδι, κατ’αυτούς. Έθεσαν θέμα υπέρβασης των στόχων μείωσης των δαπανών που έχουν θέσει και ζήτησαν περαιτέρω περικοπές σε καύσιμα, διάφορες εξτρά δαπάνες για το προσωπικό (οδοιπορικά κλπ) και απαίτησαν να υπάρξουν και άλλες περικοπές! Το γεγονός ότι αποσυντίθεται γοργά ο ιστός των Ε.Δ. όχι μόνο δεν τους απασχολεί, αλλά όλα δείχνουν ότι είναι ο αντικειμενικός τους στόχος: Χώρα με αδύναμες Ένοπλες Δυνάμεις είναι έρμαιο του κάθε ξένου "προστάτη"
Πάντως είναι γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια μείωσης της δαπάνης των "μαύρων κονδυλίων" του υπουργείου που - κατά κανόνα - διοχετεύονται για να σιτίζονται "προσωπικοί στρατοί" δημοσιογράφων, φίλων εκλογικής περιφέρειας, στελέχη του κλειστού περιβάλλοντος κλπ. Aυτά τα κονδύλια φτάνουν μέχρι και 10 εκατ. ευρώ το χρόνο και κρύβονται π΄σιω από διάφορους κωδικούς.
Αυτή την στιγμή οι γενικές λειτουργικές δαπάνες του υπουργείου έχουν μειωθεί σε ποσοστό 8-14% (κανείς δεν είναι σε θέση να πιστοποιήση με ακρίβεια το ποσοστό. Το βέβαιο είναι ότι σε συνδυασμό με τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν «ενταφιαστεί» εδώ και χρόνια το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει καταθέσει τον βαρύτερο κεφαλικό φόρο, ενώ έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: