Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Διαδηλώσεις με «γεύση» Αιγύπτου έρχονται (;) στη Συρία

Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας με πολιτικά έχουν αναπτυχθεί σε μικρές ομάδες έξω από το Κοινοβούλιο της Συρίας, όπου έχει προαναγγελθεί διαδήλωση της αντιπολίτευσης -αν και μέχρι νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής δεν είχαν συρρεύσει διαδηλωτές.

Η Παρασκευή και το Σάββατο έχουν κηρυχθεί «ημέρες οργής» σε εκστρατείες που διοργανώνονται μέσω των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης, με πηγή έμπνευσης τις εξεγέρσεις σε Αίγυπτο και Τυνησία.
Η αντιπολίτευση είχε καλέσει σε συγκέντρωση έξω από το Κοινοβούλιο της Συρίας μετά την προσευχή της Παρασκευής, ωστόσο σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες μέχρι στιγμής δεν έχουν συγκεντρωθεί διαδηλωτές.....
Άνδρες της ασφάλειας με πολιτικά έχουν αναπτυχθεί σε μικρές ομάδες έξω από το Κοινοβούλιο.

Διαδηλώσεις έχουν προαναγγελθεί εκτός από τη Δαμασκό και άλλες συριακές πόλεις, καθώς και έξω από τις συριακές πρεσβείες σε άλλες χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Σουηδία και η Ολλανδία.

Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησε την Παρασκευή από τις συριακές Αρχές να «σεβαστούν» το δικαίωμα των Σύρων να διαδηλώνουν, ενώ εκκλήσεις για μεγάλες διαμαρτυρίες στη χώρα έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

«Η συριακή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει αμέσως τους εκφοβισμούς της εναντίον των διαδηλωτών που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους νεαρούς Αιγύπτιους υποστηρικτές της δημοκρατίας» επισημαίνει η οργάνωση.

Την Τετάρτη 20 άτομα, πιθανώς αστυνομικοί, που φορούσαν πολιτικά, διέλυσαν συγκέντρωση 15 διαδηλωτών που κρατούσαν αναμμένα κεριά.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας «συνέλαβαν τους νεαρούς διαδηλωτές και άσκησαν πιέσεις στους οργανωτές να σταματήσουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις» προστίθεται στην ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου.

Σύμφωνα με την οργάνωση, «οι υπηρεσίες ασφαλείας που ήταν παρούσες στη διάρκεια των καθημερινών διαδηλώσεων των Σύρων ακτιβιστών, έπαιρναν φωτογραφίες και εξακρίβωναν τα στοιχεία τους».

Μια από τις ακτιβίστριες, η Σουχέιρ Ατάσι δήλωσε στο HRW ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν επικοινωνήσει με την οικογένειά της περασμένη εβδομάδα «ζητώντας να τής ασκήσει πιέσεις προκειμένου να σταματήσει τη δράση της αυτή». Επιπλέον η Σουχέιρ δέχτηκε προσβολές από αστυνομικούς, οι οποίοι την κατηγόρησαν ότι «εργάζεται για το Ισραήλ».

«Οι πιέσεις των Αρχών εντάθηκαν με την εμφάνιση των ομάδων στο Facebook που καλούν τους Σύρους να διαμαρτυρηθούν την Παρασκευή και το Σάββατο, «ώστε να τεθεί τέρμα στη διαφθορά και στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Συρία» που ισχύει από το 1963, σύμφωνα με το HRW.

«Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ θα πρέπει να διευρύνει την ελευθερία της έκφρασης στο Internet και στους δρόμους και οι υπηρεσίες ασφαλείας να σταματήσουν την καταστολή των ακτιβιστών και τις εκστρατείες κατά της νόμιμης αντιπολίτευσης» επισημαίνει η Σάρα Λι Ουίτσον, η διευθύντρια του Παρατηρητηρίου στη Μέση Ανατολή.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό, ΑΠΕ/Γερμανικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: