Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011

ΗΠΑ : στρατιωτική επέμβαση αν κλείσει η διώρυγα του Σουέζ

Διπλωματική, οικονομική και στρατιωτική επέμβαση σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη προσπάθεια να κλείσει... 

η διώρυγα του Σουέζ θα αναλάβουν οι ΗΠΑ «παρόλο που κάτι τέτοιο φαίνεται αδιανόητο να συμβεί», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής στρατιωτικών υποθέσεων.

«Όταν αντιλαμβάνεσαι το οικονομικό κόστος, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην εξουσία, δεν μπορώ να φανταστώ ποιο κίνητρο θα οδηγούσε σε μια τέτοια κίνηση» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ θεωρεί ότι σε πρώτη φάση είναι απίθανο να συμβεί κι ότι ο ίδιος δεν θα το υποστήριζε.
 Σε ερώτηση για το αν οι ΗΠΑ είναι ήδη έτοιμες να κατευθύνουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στη Βόρεια Αφρική, το αρνείται κατηγορηματικά και λέει ότι αυτά τα θέματα δεν χρειάζονται στρατιωτική επέμβαση, τουλάχιστον για την ώρα......


Η αύξηση της τιμής στα $102 το βαρέλι εξαιτίας των ταραχών στην Αίγυπτο και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης της Ιορδανίας, προκλήθηκαν υπό τον φόβο ότι υπάρχει κίνδυνος για διακοπές στην παροχή πετρελαίου.

Η Αίγυπτος έχει υπό τον έλεγχο της δυο βασικά σημεία μεταφοράς πετρελαίου - την διώρυγα του Σουέζ και τον αγωγό SUMED που φέρνει πετρέλαιο από την Ερυθρά θάλασσα στη Μεσόγειο, διασχίζοντας πέντε αραβικά κράτη.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν προβλήματα στην λειτουργία τους, αλλά υπάρχει πιθανότητα να υπάρξουν στο μέλλον αν συνεχιστούν οι ταραχές.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: