Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Η Ελλάδα στον νέο κόσμο

Εκεί κοντά στο 1912, προτού ακόμη ξεκινήσουν οι αγώνες απελευθέρωσης της Ελλάδας, ρώτησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος τους βουλευτές του ποιο είναι το μεγαλύτερο θέμα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Και οι περισσότεροι απάντησαν ότι ήταν το σταφιδικό και η λησταρχία! Ενα- δυο χρόνια μετά κανείς δεν ασχολούνταν με αυτά που οι βουλευτές διέγνωσαν ως σημαντικότερα. Ηταν η ίδια η Ελλάδα το πρώτο και μεγαλύτερο θέμα. Αν ο κ. Παπανδρέου ρωτούσε σήμερα τους βουλευτές του ίσως έπαιρνε ανάλογες απαντήσεις. Πολλοί θα κατέγραφαν ως κρισιμότερο θέμα το Μεταναστευτικό, το Οικονομικό ή το Ασφαλιστικό. Και πάλι όμως θα λάθευαν. Το πρώτο θέμα και τώρα είναι η Ελλάδα και η θέση της στον κόσμο που αλλάζει με ταχύτητες μεγάλες. Αυτή τη στιγμή όλα γύρω μας μεταβάλλονται. Ολόκληρη η αραβική ζώνη ριζοσπαστικοποιείται. Οσα εξελίσσονται στη Βόρεια Αφρική και όσα θα ακολουθήσουν στη Μέση Ανατολή αλλάζουν δραματικά το περιβάλλον......Την ίδια στιγμή η Τουρκία τα έχει σπάσει με το Ισραήλ και δείχνει να μετακινείται ανατολικά και νότια, καθώς αισθάνεται ότι εκεί είναι τα βαθύτερα συμφέροντά της.
Πρόσφατα επίσης η Ανγκελα Μέρκελ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Ηταν η πρώτη φορά στα μεταπολεμικά χρόνια που κορυφαία γερμανική προσωπικότητα επισκέφθηκε τη Μεγαλόνησο. Προφανώς όχι γιατί γοητεύθηκε από τον Χριστόφια. Αντιστοίχως, οι ανήσυχοι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται ότι λιγοστεύουν τα ερείσματά τους στην περιοχή, θυμούνται ότι ο μηχανικός που την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 κατηύθυνε τα αεροπλάνα στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης ήταν από την Αίγυπτο και δικαίως υποθέτουν ότι το επόμενο καθεστώς που θα επικρατήσει στη χώρα του κλονιζόμενου Μουμπάρακ δεν θα είναι το φιλικότερο γι΄ αυτούς. Σ΄ αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα αποκτά και πάλι τη γεωστρατηγική σημασία που είχε για τον δυτικό κόσμο. Η θέση της ξαναπαίρνει τη γεωστρατηγική όψη που πάντα είχε στην περιοχή, έχει σημασία οικονομική για τη Γερμανία και γεωπολιτική για τις ΗΠΑ. Οσο η Βόρεια Αφρική θα ριζοσπαστικοποιείται και θα μεταπίπτει στον ισλαμισμό, παρασύροντας και τα αραβικά καθεστώτα της Εγγύς και Μέσης Ανατολής σε αντίστοιχες καταστάσεις, η Ελλάδα θα έχει μια νέα ιστορική ευκαιρία και έναν καινούργιο ρόλο.
Τα οικονομικά της θέματα μπορούν να ρυθμισθούν με έναν τρόπο- αυτό εξελίσσεται τώρα-, το Μεταναστευτικό και εξ αυτών των γεγονότων θα τεθεί σε άλλη βάση και το μεγάλο ζήτημα που εγείρεται είναι ποια θέση θα πάρει η χώρα μας στον νέο κόσμο που δημιουργείται.
Αυτό είναι προφανώς το μεγάλο ερώτημα και η απάντηση προσφέρεται μόνο από τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα λέει ότι η Ελλάδα είναι χώρα ευρωπαϊκή, χώρα προοδευμένη, με λειτουργίες, κανόνες και μια κοινωνία εξελιγμένη, που δεν μπορεί να υποταχθεί στο δίκτυο του Νικολάκη, στου Αλέκου τον εγωισμό, στης Αλέκας το δόγμα ή στου Αλέξη την αντεστραμμένη μικρή εικόνα.
Η Ελλάδα και η θέση της στον κόσμο συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα. Και θα είναι αυτή τελικά που θα ορίσει τα πράγματα και τίποτε άλλο.
akarakousis@dolnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: