Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

«Η υφαλοκρηπίδα θα 'πρεπε να προηγηθεί της ΑΟΖ»

Οι δυνατότητες και τα προβλήματα για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα ήταν το αντικείμενο της ημερίδας του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα «Ερευνες υδρογονανθράκων και προοπτικές παραγωγής στην Ελλάδα»

Στο πλαίσιο αυτό, ο γεωλόγος πετρελαίων και ενεργειακός οικονομολόγος Κων. Νικολάου αναφέρθηκε στη δυσχερή θέση που βρίσκεται η Ελλάδα σχετικά με την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, συγκριτικά και με τις γειτονικές της αλλά και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, επισημαίνοντας πως η χώρα μας αποτελεί ανενδοίαστα «παράδειγμα προς αποφυγήν».
Αντίθετα στο σύνολό τους οι ομιλητές, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΙΕΝΕ, Κων. Σταμπολής, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την κυβερνητική πρωτοβουλία για τη σύσταση του κρατικού φορέα αξιοποίησης υδρογονανθράκων, ύστερα από 15 χρόνια παντελούς απουσίας και αδράνειας......

Με αφορμή την πρωτοβουλία αυτή του ΙΕΝΕ, οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν τη σημασία διεξαγωγής «μετριοπαθών» συμπερασμάτων αναφορικά με τα πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο και τις πετρελαιοπιθανές περιοχές, εφιστώντας την προσοχή όλων των άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένων για τα στοιχεία που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας.
Κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου δύναται να εντοπιστούν μόνο και αποκλειστικά με γεωτρήσεις.
Για να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα έρευνες για την ύπαρξη υδρογονανθράκων χρειάζεται, εκτός από την απαραίτητη πολιτική βούληση, η προσέλευση ξένων εταιρειών και επενδυτικών ομίλων, οι οποίοι θα αναλάβουν το υψηλό κόστος (το οποίο κυμαίνεται περίπου στα 150 εκατ. ευρώ) των γεωτρήσεων, λόγω του πολύ μεγάλου βάθους.
Τα νέα δεδομένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως διαμορφώνονται ύστερα από τις πρόσφατες οριοθετήσεις Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών από την πλευρά της Κύπρου και του Ισραήλ, αλλάζουν τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς της χώρας μας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Υποδομών του ΙΕΝΕ, Αλ. Αθανασόπουλο.
Ο θεσμός της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας είναι όμως πολύ πιο ισχυρός, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο του θεσμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, Γρ. Τσάλτας.
Συνεπώς, ηγέρθη το ερώτημα, σύμφωνα με τους ομιλητές, της σκοπιμότητας της «ανάδειξης» όλο το τελευταίο διάστημα του ζητήματος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ίσως προς ακύρωση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας που βρίσκονται σε εξέλιξη για την επίλυση του «ακανθώδους» ζητήματος της υφαλοκρηπίδας.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: