Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί για πρώτη φορά την Τουρκία να υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας

THN υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) αναφέρει για πρώτη φορά το ψήφισμα που υιοθέτησε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την "Eκθεση Προόδου της Τουρκίας 2010".

Η ρητή αναφορά διατυπώθηκε μετά από τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος και η οποία έγινε δεκτή. «Πρόκειται για μια αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη. Η αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που για πρώτη φορά εισάγεται σε κείμενο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελεί ένα πολύ θετικό προηγούμενο, το οποίο πρέπει και μπορεί να αξιοποιηθεί», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., διατυπώνοντας την πεποίθησή του ότι η Eκθεση που εγκρίθηκε χθες με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα υιοθετηθεί και από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Μάρτιο.....


Στην Eκθεση υποστηρίζεται επίσης ρητά η ανάγκη να σταματήσουν τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις ελληνικών νησιών. Ιδιαίτερα ικανοποιητική όσον αφορά τον τρόπο που καλύπτει ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος είναι η Eκθεση και σε άλλα ζητήματα, όπως το Κυπριακό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Iμβρο και την Τένεδο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: