Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

Εισαγγελέας για ΜΚΟ

Φωτιά άναψε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Γ. Σακελλαρίου, καθώς ζητά έλεγχο σε όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, από το 1997. Την ίδια ώρα στοιχεία βουλευτών καίνε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Έλεγχο σε όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν συσταθεί από το 1997 έως σήμερα ζητά ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Γιάννης Σακελλαρίου.
Ο εισαγγελέας, με παραγγελία του προς το Οικονομικό Τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, ζητά να ελεγχθούν οι περίπου 600 μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν συσταθεί την τελευταία 15ετία.
Στην παραγγελία του ο κ. Σακελλάκος ζητά από το Οικονομικό Τμήμα να εντοπίσει όλα τα χρηματικά ποσά με τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί οι ΜΚΟ, είτε από το Δημόσιο είτε από την ΕΕ, καθώς και να ελέγξει εάν τα χρήματα που τους χορηγήθηκαν διατέθηκαν για τους σκοπούς που προορίζονταν. Ζητά επίσης να ελεγχθούν γενικότερα όλες οι δραστηριότητες των ΜΚΟ....

Αφορμή για την παρέμβαση του εισαγγελέα στάθηκαν δημοσιεύματα στον Τύπο, καθώς και αναφορά ιδιώτη με καταγγελίες για χρηματοδοτήσεις που δεν ελέγχονται.
Παράλληλα, την Τρίτη ο Θανάσης Τσούρας από το ΠΑΣΟΚ και ο Γιάννης Τραγάκης από την Νέα Δημοκρατία παρέδωσαν στοιχεία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στοιχεία τα οποία κυριολεκτικά σοκάρουν.
Μη Κυβερνητική Οργάνωση φαίνεται να έλαβε δύο εκατ. δραχμές για το συγκεκριμένο έργο, ενώ αντίστοιχα άλλη Οργάνωση έλαβε οκτώ εκατ. δραχμές, για ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Κούβας.
Ως χρηματοδότης εμφανίζεται το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο το διάστημα 1996 – 2004 μοίρασε σε διάφορες Μ.Κ.Ο. 68 εκατ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά, από το 1999 μέχρι και το 2003, όταν υπουργός 'ηταν ο Γ. Παπανδρέου, Οργανώσεις έλαβαν τεράστια ποσά από το κράτος.
Σύμφωνα με την παρατήρηση της Λιάνας Κανέλλη, μέχρι και πρόγραμμα για την προαγωγή της Ορθοδοξίας στη Βόρεια Κορέα χρηματοδοτήθηκε από τους Έλληνες φορολογούμενους.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: