Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΑΠΟ ΤΟ 80,5% ΤΟΥ ΛΑΟΥ - ΚΥΒΕΡΝΑ Η «ΤΡΟΪΚΑ»!

 Ισχυρό ράπισμα στην κυβέρνηση και στο κακόγουστο θέατρο που έπαιξε με αφορμή την εξαγγελία απ' τους εκπροσώπους της «τρόικας» (!) περί εκποίησης -ουσιαστικά- της δημόσιας περιουσίας σηματοδοτεί η δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ».

Συμφωνεί και το 68,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ

Όλα δείχνουν πως η συντριπτική πλειοψηφία του λαού «δεν τσίμπησε» στους λεονταρισμούς της κυβέρνησης και του Γ. Παπανδρέου προσωπικά. Αντίθετα, τα αρνητικά αισθήματα, που έτσι κι αλλιώς υπήρχαν και υπάρχουν σε όλες τις δημοσκοπήσεις απέναντι στην κυβέρνηση και στην πολιτική του Μνημονίου έχουν πλέον ενταθεί....
Η πανελλαδική έρευνα της RASS (πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά από 14 έως 18 Φλεβάρη σε δείγμα 2.002 συνεντεύξεων, σταθμισμένο) καταδεικνύει μια αύξουσα οργή και απογοήτευση του λαού. Μάλιστα απ' αυτήν προκύπτουν τα εξής εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία, που αποτελούν χαστούκι στα επικοινωνιακά «κόλπα» της κυβέρνησης:

• Ένα συντριπτικό 80,5% πιστεύει ότι τη χώρα δεν την κυβερνά η κυβέρνηση, αλλά η «τρόικα»! Μεταξύ αυτών και το 68,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009!

• Ένα επίσης συντριπτικό 76,7% πιστεύει ότι η κυβερνητική αντίδραση στην περιβόητη συνέντευξη της «τρόικας» ήταν προσχηματική, αφού τα πάντα είχαν συμφωνηθεί! Συνεπώς αυτό το κακόγουστο θέατρο που παίχτηκε μετά τη συνέντευξη δεν έπεισε. Το ίδιο πιστεύει και το 59,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ!

• Ένα μεγάλο ποσοστό 75,5% πιστεύει ότι τα πάντα είχαν συμφωνηθεί.

• Το 60,5% πιστεύει ότι όσα έγιναν δείχνουν την πλήρη αποτυχία του Μνημονίου!

• Το 66,8% τάσσεται κατά της πώλησης μέρους της δημόσιας περιουσίας, ενώ το 77,4% εκτιμά ότι είναι ιδιαίτερα πιθανή μια ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη.

• Το 71,7% τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών.

• Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2009 η πλειοψηφία, συγκεκριμένα το 57,9%, εκτιμά ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου (ΠΙΝΑΚΕΣ 1, 2 και 3), το ΠΑΣΟΚ προηγείται της ΝΔ με 3,4 μονάδες (έναντι 3,6 μονάδων της προηγούμενης έρευνας της RASS), συγκεντρώνοντας 26,1% έναντι 22,7% της ΝΔ. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 8%, ο ΛΑΟΣ 5,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,2% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 3%. Εκτός Βουλής μένουν η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντ. Μπακογιάννη με 1,8% και η Δημοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη με 1,7%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 23%.

Στο «ισοζύγιο διαρροών η ΝΔ υπερέχει, αφού το 6% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ των τελευταίων εκλογών μετακινείται προς τη ΝΔ, έναντι του 1,5% των ψηφοφόρων της ΝΔ που μετακινείται προς το ΠΑΣΟΚ.


Κυβερνά η «τρόικα»,
σας πήραμε χαμπάρι!

Όπως προαναφέραμε (ΠΙΝΑΚΕΣ 4 και 5), το 80,5% δηλώνει ότι τη χώρα την κυβερνά η «τρόικα» και μόνο το 9,7% λέει ότι την κυβερνά η κυβέρνηση. Μάλιστα μεταξύ αυτών που πιστεύουν πως η χώρα κυβερνάται απ' την «τρόικα» είναι και το 68,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές!

Αλλά η οργή του λαού φαίνεται ότι ξεχειλίζει και από άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα της δημοσκόπησης. Συγκεκριμένα προκύπτει ότι αυτό το θέατρο... αξιοπρέπειας που έπαιξε η κυβέρνηση μετά τη συνέντευξη των εκπρόσωπων της «τρόικας» έπεισε ελάχιστους. Αντίθετα, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων έχει πειστεί ότι η κυβέρνηση πήγε ωμά να κοροϊδέψει τον λαό και ότι επί της ουσίας τα πάντα ήταν σικέ μεταξύ κυβέρνησης και «τρόικας»!

Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑΣ 6) το 76,7% θεωρεί προσχηματική την κυβερνητική «αντίδραση» στη συνέντευξη της «τρόικας» και μόνο το 16,3% πιστεύει ότι ήταν... γνήσια. Μεταξύ όσων θεωρούν το ματς στημένο και σικέ είναι και το 59,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ! Δηλαδή ούτε τους ψηφοφόρους του δεν έπεισε...

Σε άλλη σχετική ερώτηση (ΠΙΝΑΚΑΣ 7), για συνεννόηση «τρόικας» - κυβέρνησης κάνει λόγο το 75,5% και μόνο το 16,8% πείστηκε πως η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε!

Όσο για τη συμπεριφορά της «τρόικας» (ΠΙΝΑΚΑΣ 8), προκάλεσε οργή στο 54,8% των ερωτηθέντων, πικρία στο 27,5%, ενώ το 6,1% λέει ότι δεν ενοχλήθηκε...


Απέτυχε το Μνημόνιο!

Ένας άλλος κυβερνητικός μύθος που φαίνεται να καταρρέει είναι ο ισχυρισμός ότι ναι μεν υπάρχουν προβλήματα, αλλά πάντως το Μνημόνιο πάει καλά, οπότε τα... προβλήματα θα λυθούν! Έτσι, το 60,5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι καινούργιες εξαγγελίες περί αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας αποτελούν ομολογία αποτυχίας του Μνημονίου, έναντι του 34% που διαφωνεί με αυτή την εκτίμηση.

Αλλά και με την ουσία των όσων εξήγγειλε η «τρόικα» διαφωνεί η πλειοψηφία των ερωτηθέντων. Το 66,8% διαφωνεί με την πώληση μέρους της δημόσιας περιουσίας, ενώ συμφωνεί το 31,3%.

Επίσης, το 78,8% θεωρεί την κατάσταση στην οικονομία χειρότερη από αυτήν που περιγράφει η κυβέρνηση και μόνο το 18,6% διαφωνεί με αυτήν την εκτίμηση. Φυσιολογικά άρα (ΠΙΝΑΚΑΣ 9) το 77,4% των ερωτηθέντων θεωρεί πολύ ή αρκετά πιθανή μια κοινωνική έκρηξη στους επόμενους μήνες, και μάλιστα ανεξέλεγκτη λόγω της κατάστασης της οικονομίας, έναντι του 21,6% που δεν πιστεύει κάτι τέτοιο.


Όχι σε πρόωρες, αλλά...
υπάρχει εναλλακτική

Επειδή τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών «παίζουν» ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο, έχει σημασία το τι πιστεύει γι' αυτό το ζήτημα ο λαός.

Με μεγάλη πλειοψηφία 71,7% (ΠΙΝΑΚΕΣ 10 και 11) απορρίπτεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Μόνο το 25,7% τις θέλει. Μεταξύ αυτών που δεν θέλουν πρόωρες εκλογές είναι και το 85,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Ταυτότητα της έρευνας

Περίοδος έρευνας: Η έρευνα διεξήχθη από 14 έως και 18 Φεβρουαρίου 2011.
Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική έρευνα προσωπικών συνεντεύξεων σε νοικοκυριά.
Πληθυσμός έρευνας: Όλοι οι Έλληνες εκλογείς, μόνιμοι κάτοικοι της χώρας.
Μέγεθος δείγματος και περιοχή έρευνας: 2.002 συνεντεύξεις σε ολόκληρη τη χώρα (δειγματοληπτικό σφάλμα + 2,2%).
Η RASS είναι μέλος της ESOMAR, της WOPOR και του ΣΕΔΕΑ



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: