Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Γιατί συνεχίζουν να ανεβαίνουν τα spreads

Την ανακοίνωση των προθέσεων της ΕΚΤ περιμένουν οι αγορές για να πάρουν τις πραγματικές τους θέσεις απέναντι στην περιφέρεια της ευρωζώνης. 

Η ΕΚΤ κοινοποίησε χθες ότι την περασμένη εβδομάδα περιόρισε τις αγορές κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά στα 164 εκατ. ευρώ που αποτελεί το μικρότερο ποσό από τον περασμένο Οκτώβριο. Η μικρή αυτή αγορά έρχεται μία εβδομάδα μετά την διάθεση 1,12 δισ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό και -παρά το ότι αφορά περίοδο εορτών- επιβεβαιώνει, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, τη δηλωμένη πρόθεση της ΕΚΤ να αποσυρθεί από τη διαδικασία στήριξης των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Άλλωστε η εκτίμηση αυτή φαίνεται να συγκλίνει με την μεγάλη άνοδο των spreads στα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης μέσα στο τελευταίο 24ωρο με τα δεκαετή ομόλογα της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Ιρλανδίας να σημειώνουν την μεγαλύτερη μεταβολή......
Οι πιέσεις στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης αναμένεται να συνεχισθούν μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο των προθέσεων της ΕΚΤ στην πρώτη συνεδρίασή της μέσα στον Ιανουάριο μετά την οποία ο κ. Τρισέ εκτιμάται ότι θα δώσει σημάδια των επόμενων κινήσεων στη νομισματική πολιτική η οποία έχει οριοθετημένο σημείο μεταβολής τον επόμενο Μάρτιο.


Το "κόκκινο" σημείο πάντως είναι η Ισπανία της οποίας το σύνολο του χρέους (δημόσιο και τραπεζικό) που θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί μέσα στο 2011 αγγίζει τα 290 δισ. ευρώ. Ορισμένοι αναλυτές, όπως ανέφερε το Capital.gr χθες, επιμένουν ότι η πίεση που ασκείται στην Ελλάδα με την αρχή του έτους στις αγορές ομολόγων και παρά τα προβλήματα που παραμένουν ισχυρά με το ελληνικό χρέος, στην πραγματικότητα είναι κινήσεις οι οποίες αντανακλούν τις προθέσεις των αγορών απέναντι στην Ισπανία κυρίως και αναμένεται να εκδηλωθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 με πολύ μεγαλύτερη σφοδρότητα ανεξάρτητα από το τί κάνει η ισπανική κυβέρνηση με φόρους και μισθούς...



Πηγή:www.capital.gr
 Του Γιάννη Αγγέλη

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: