Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Με μαζικές αγωγές απαντούν οι δημόσιοι υπάλληλοι στις μειώσεις μισθών

Πολλές αγωγές κατατέθηκαν στη δικαιοσύνη σήμερα από τις εργατικές ενώσεις των δημοσίων υπαλλήλων στην Πορτογαλία, οι οποίες αξιώνουν την ακύρωση των μισθολογικών μειώσεων, που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας.

«Καταθέτουμε περισσότερες από 100 αγωγές επί του θέματος, στο όνομα 350.000 υπαλλήλων που αντιπροσωπεύουμε. Η αρχή της ισότητας που απορρέει από το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη μείωση των μισθών», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άνα Αβόιλα, συντονίστρια του Κοινού Μετώπου των συνδικάτων της δημόσιας διοίκησης.
Οι αγωγές κατατέθηκαν σε πολλές έδρες διοικητικών δικαστηρίων σε όλη τη χώρα από την Ομοσπονδία των οργανώσεων των καθηγητών (Fenprof), όπως και από την Επαγγελματική .......
Συνδικαλιστική Ένωση των Αστυνομικών. Η Εθνική Ομοσπονδία Γιατρών ανακοίνωσε πως στο τέλος της εβδομάδος θα καταφύγει και αυτή στη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πολλούς δικαστές, που απάντησαν σε σχετική ερώτηση των τοπικών μέσων ενημέρωσης, το θέμα θα παραπεμφθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο, η απόφαση του οποίου μπορεί να απαιτήσει «πολλούς μήνες», εάν όχι «πολλά έτη». Σύμφωνα δε με τον υφυπουργό Δημόσιας Διοίκησης Γκονσάλου Καστίλιου ντος Σάντους, η μείωση των μισθών «δεν θέτει κανένα συνταγματικό πρόβλημα» και τονίζει πως «η κυβέρνηση και η δημόσια διοίκηση θα χρησιμοποιήσουν κάθε δικαστικό μέσον προκειμένου να εφαρμοσθεί ένα απολύτως απαραίτητο μέτρο».

Το 2011 η πορτογαλική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει το δημόσιο χρέος από το 7,3% στο 4,6% του ΑΕΠ, με τη βοήθεια αυστηρών μέτρων λιτότητας, που βασικά προβλέπουν μείωση κατά 5% των βασικών μισθών στο δημόσιο.

Το μέτρο, που ετέθη εν ισχύ από 1ης Ιανουαρίου πλήττει όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που κερδίζουν άνω των 1.500 ευρώ, και των οποίων οι μισθοί θα μειωθούν κατά 3,5 έως 10%.

πηγή:axiaplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: