Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Η κάρτα του πολίτη πρόλαβε την φοροκάρτα

Το πλαίσιο που θα λειτουργήσει η Κάρτα του Πολίτη αλλά και την απλούστευση των διαδικασιών των συναλλαγών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με το δημόσιο παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης.

Η εφαρμογή του νέου πλαισίου έχει ως στόχο την πάταξη τόσο της γραφειοκρατίας, όσο και της διαφθοράς με μία σειρά από αλλαγές που για πρώτη φορά θα εφαρμοστούν στη χώρα μας.
Τα βασικά σημεία είναι:
  • Καθίσταται για πρώτη φορά υποχρεωτική η ηλεκτρονική υπογραφή των εγγράφων
  • Καθιερώνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας/ ηλεκτρονικών συναλλαγών και οι ηλεκτρονικές οικονομικές συναλλαγές/πληρωμές με φορείς του δημοσίου.......
  • Οι πολίτες δεν επιβαρύνονται με την αναζήτηση εγγράφων από άλλες υπηρεσίες του δημοσίου. Οι υπηρεσίες αναζητούν αυτεπαγγέλτως τα απαραίτητα δικαιολογητικά που τηρούνται σε ηλεκτρονική μορφή.
  • Ο πολίτης απαλλάσσεται από την κλασική χρονοβόρα διαδικασία επικύρωσης καθώς ρυθμίζεται η αποδεικτική ισχύς/αποδοχή των ηλεκτρονικών αντιγράφων.     
    
Ο κ. Ραγκούσης κατά την παρουσίαση του προσχεδίου νόμου, το οποίο τις επόμενες ημέρας πρόκειται να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, είπε ότι η ηλεκτρονική λειτουργία γίνεται υποχρεωτική για το κράτος και προαιρετική για τους πολίτες. Έτσι, όσοι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή δεν επιθυμούν να συναλλάσσονται ηλεκτρονικά, θα εξυπηρετούνται με τον… παραδοσιακό τρόπο.

Η Κάρτα του Πολίτη

Η Κάρτα του Πολίτη είναι η νέα πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και αφορά στην συγκέντρωση στοιχείων των πολιτών σε μία κάρτα, η οποία θα έχει το χαρακτήρα της αστυνομικής ταυτότητας, διαβατηρίου εντός χωρών Σέγκεν, στοιχεία του ΤAXIS, του Δημοτολογίου, τον αριθμό ΑΜΚΑ, αλλά και την φοροκάρτα που θα επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών.

Ο νόμος για την Κάρτα του Πολίτη χαρακτηρίζεται ως «οριζόντιος» με την έννοια ότι αν κάποιο υπουργείο αποφασίσει να εκδώσει κάρτα προς εξυπηρέτηση των πολιτών, η λειτουργίες της κάρτας θα ενσωματώνονται στην Κάρτα του Πολίτη.

Ο κ. Γιάννης Ραγκούσης διευκρίνισε ότι στην Κάρτα του Πολίτη δεν θα υπάρχουν προσωπικά δεδομένα, όπως π.χ. ο ιατρικός φάκελος.

Τέλος υ υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την δημιουργία Ενιαίας Αρχής Καταβολής Τηλεπικοινωνιακών Τελών, στην οποία θα συγκεντρώνονται οι λογαριασμοί για τις επικοινωνίες όλων των φορέων του Δημοσίου, μετατρέποντας έτσι το Δημόσιο σε έναν και μόνο «πελάτη», ώστε να μπορούν να ελέγχονται οι δαπάνες αποτελεσματικότερα.

protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: