Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΕΕ γυρίζει την πλάτη στον Νετανιάχου

Η διπλωματική επίθεση του Ισραήλ για τη βελτίωση των σχέσεών του με τους Ευρωπαίους απέτυχε. Αντίθετα με τις προσδοκίες της κυβέρνησης της Ιερουσαλήμ, η ΕΕ δεν είναι πρόθυμη να συνεργαστεί στενότερα, οικονομικά και πολιτικά, με το εβραϊκό κράτος.

Σύντομο ρεπορτάζ, που δημοσιεύεται στο νέο τεύχος της εβδομαδιαίας πολιτικής επιθεώρησης DER SPIEGEL με τίτλο «Αδιαφορία», αναφέρεται στις προσπάθειες του Ισραήλ για βελτίωση των σχέσεών του με την ΕΕ. Ειδικότερα:
Η διπλωματική επίθεση του Ισραήλ για τη βελτίωση των σχέσεών του με τους Ευρωπαίους απέτυχε. Αντίθετα με τις προσδοκίες της κυβέρνησης της Ιερουσαλήμ, η ΕΕ δεν είναι πρόθυμη να συνεργαστεί στενότερα, οικονομικά και πολιτικά, με το εβραϊκό κράτος....

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου επιθυμούσε για παράδειγμα δασμολογική ατέλεια για ισραηλινά προϊόντα, για καλύτερη απορρόφησή τους στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά. Ωστόσο οι Βρυξέλλες δεν θέλουν κατ’ αρχήν να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για αναβάθμιση των σχέσεων, που είχαν διακοπεί μετά τον πόλεμο στη Γάζα τον Ιανουάριο του 2009 και την εκλογή στη συνέχεια του σκληροπυρηνικού Νετανιάχου.
Η ήττα στις Βρυξέλλες είναι συνέπεια λανθασμένων υπολογισμών της ισραηλινής πλευράς. Το Ισραήλ πίστευε ότι οι Βρυξέλλες θα εκτιμούσαν την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστινίους στις αρχές του μήνα στην Ουάσιγκτον. Όμως, ενώ η κυβέρνηση Νετανιάχου θεωρεί ορόσημο την απλή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον παλαιστίνιο ηγέτη Μ.Αμπάς, οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν τις συνομιλίες με μεγάλο σκεπτικισμό. Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Εξωτερικής Πολιτικής Κ.Άστον δεν έκρινε καν απαραίτητο να μεταβεί στις Η.Π.Α. για τη συνάντηση Νετανιάχου-Αμπάς: Αντί συμβολικών χειρονομιών, η ΕΕ ζητά να υπάρξει πραγματική πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία. Έτσι, οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ, στην άτυπη σύνοδό τους την προηγούμενη Πέμπτη, απαίτησαν από το Ισραήλ να παρατείνει την παύση κατασκευής οικισμών στην κατεχόμενη δυτική Ιορδανία και μετά το Σεπτέμβριο. Ωστόσο ο Νετανιάχου δεν έχει δείξει μέχρι τώρα σχετική βούληση.
zoomnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: