Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Προς τα πού μας πάνε...

Τα λεφτά τα φάγαμε μαζί γιατί σας διορίζαμε, απεφάνθη ο Θ. Πάγκαλος, τη στιγμή που ένας ολόκληρος λαός «βράζει στο ζουμί» της οργής του και η απελπισία διαχέεται και διαβρώνει την κοινωνία.

Βαρύ, σκοτεινό, καταθλιπτικό το κοινωνικό κλίμα στη χώρα. Στην «Ελλάδα του Μνημονίου» που μας υποχρέωσε να ζούμε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι, συνταξιούχοι, επιχειρηματίες, νέοι δεν έχουν ζήσει.....
χειρότερες εποχές εδώ και τουλάχιστον μισόν αιώνα. Ενας λαός ολόκληρος βράζει στο ζουμί της οργής του - ο καθένας μόνος του, για την ώρα. Η απελπισία διαχέεται και διαβρώνει την κοινωνία. Σε λίγους μήνες, όπως όλα δείχνουν, ενδέχεται ακόμη και τυχαία γεγονότα να είναι σε θέση να προκαλέσουν κοινωνική ανάφλεξη. Ιδίως μόλις επεκταθεί περισσότερο το ήδη σημειούμενο κύμα απολύσεως.

Εκρηκτικό το διεθνές κλίμα. Εξαιρετικά ανήσυχος είναι ακόμη και ο Ντομινίκ Στρος - Καν, ο διευθυντής του απεχθούς ΔΝΤ. «Οσο λιγοστεύει η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, οι άνθρωποι ενδέχεται να στραφούν σε μη παραγωγικές ή και βίαιες δραστηριότητες που πιθανόν να οδηγήσουν στην αστάθεια, στην κατάρρευση της δημοκρατίας, ακόμη και στον πόλεμο» δήλωσε στη συνδιάσκεψη του Οσλο με θέμα την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν δείχνει να βασανίζεται από τέτοιους προβληματισμούς. Εχει πολύ πιο απλές και βολικές για την ίδια απαντήσεις. «Η απάντηση στην κατακραυγή του κόσμου, πώς τα φάγατε τα λεφτά, είναι επειδή διορίζαμε!» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος.
«Τα λεφτά τα φάγαμε μαζί! Σας διορίζαμε για χρόνια, ακολουθώντας μια πρακτική αθλιότητας, εξαγοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος», ισχυρίστηκε. Εξοχη λογική! Φταίει πρωτίστως ο κοσμάκης που ζήταγε δουλειά και η... καλή καρδιά των πολιτικών που υποχωρούσαν και διόριζαν!

«Ανοησίες» τα σκάνδαλα δηλαδή με τα δισεκατομμύρια που φαγώθηκαν στην υπόθεση Ζίμενς, τα δομημένα ομόλογα, τα στημένα παιχνίδια του Χρηματιστηρίου, το Βατοπέδι, τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων και τόσα άλλα. Κανένα οικονομικό πρόβλημα δεν προκάλεσαν αυτά. Αλλωστε, κατά τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αυτήν την εποχή τη λύση του οικονομικού προβλήματος της Ελλάδας την αποτελεί η... περαίωση! Αφού λεηλάτησαν τους μισθούς των εργαζομένων και τις συντάξεις των ηλικιωμένων, ήρθε η ώρα να «γδάρουν» και τους μικρομεσαίους.

Οσα έλεγε για την περαίωση ο ίδιος ο Γ. Παπακωνσταντίνου προ διετίας, όταν το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν ακόμη στην αντιπολίτευση, ακούγονται τρομερά διασκεδαστικά σήμερα. Απολαύστε: «Η περαίωση δεν είναι απλώς ένα εκβιαστικό χαράτσι της κυβέρνησης. Είναι η ομολογία αποτυχίας της στη φορολογική πολιτική της. Επειδή δεν μπορεί να πιάσει τους φοροφυγάδες, επιβάλλει ένα γενικό μέτρο κι όποιον πάρει ο χάρος! Οποιαδήποτε φορολογικά μέτρα τέτοιου είδους έχουν βραχυπρόθεσμα έσοδα για το Δημόσιο, είναι όμως δυναμίτης για την ορθολογικοποίηση του φορολογικού συστήματος» έλεγε τότε. Και κάνει ακριβώς αυτά! Αυτό σημαίνει συνέπεια...

Εχει τη ΓΣΕΕ στην τσέπη» όμως η κυβέρνηση γι’ αυτό και αισθάνεται ότι μπορεί να λέει και να κάνει οτιδήποτε επιθυμεί. «Υπευθυνότητα» τουλάχιστον... υπουργού επέδειξε σε δηλώσεις του στο Ρόιτερς ο πρόεδρος της εργατικής συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος! «Δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στις σκληρές πολιτικές που προβλέπει το Μνημόνιο με την ΕΕ και το ΔΝΤ και οι οποίες έχουν εφαρμοστεί» απεφάνθη. Ως εκ τούτου, «δεν υπάρχουν σχέδια για γενική απεργία στο προσεχές μέλλον» τόνισε.

Η οικονομία σε καλά χέρια, λοιπόν. Τα λεφτά τα φάγαμε όλοι μαζί με τον Πάγκαλο, λεφτά θα βρει ο Γ. Παπακωνσταντίνου με την περαίωση και ηγέτης της συνδικαλιστικής διαμαρτυρίας ο Γ. Παναγόπουλος με σύνθημα «Ζήτω το Μνημόνιο, κάτω οι απεργίες»! Μπορούμε να ξεχάσουμε την οικονομική κρίση.

Ούτε τα εθνικά θέματα αποτελούν πλέον πηγή ανησυχίας. Ακόμη και όλοι εκείνοι που δεν εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό, π.χ. στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, από εδώ και πέρα μπορούν να κοιμούνται ανέμελοι. Χαράς ευαγγέλια!

Επιβεβαιώθηκε η είδηση του «Εθνους της Κυριακής» ότι κατόπιν εντολής του Γ. Παπανδρέου, την εκπροσώπηση της Ελλάδας σε μυστικές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια ανέλαβε ο... Αλεξ Ρόντος!
Τίτλοι τέλους.

Του Γιώργου Δελαστίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια: