Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Abdullah Gül: “Nόμιμα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο”

Για «εκκρεμή ζητήματα» και «νόμιμα συμφέροντα» στο Αιγαίο μίλησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Abdullah Gül μία ημέρα μετά τη εθιμοτυπική συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Η αναφορά του προκάλεσε αλγεινή εντύπωση σε μια περίοδο όπου και οι δύο κυβερνήσεις παρουσιάζουν μια «όμορφη εικόνα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Προσφωνώντας τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Abdullah Gül είπε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη «να επιλύσει τις διαφορές με την Ελλάδα σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα στο Αιγαίο, σεβόμενη τα αμοιβαία δικαιώματα και νόμιμα συμφέροντα και των δύο χωρών στη βάση του διεθνούς δικαίου».....
Το Αιγαίο, υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος, «θα πρέπει να είναι μία θάλασσα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». «Πιστεύουμε», τόνισε ο Gül «ότι ο μηχανισμός του «Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας» που δημιουργήσαμε αυτή τη χρονιά με την Ελλάδα έστρωσε τον δρόμο για μια δομημένη και θεσμική φάση των σχέσεών μας, οδηγώντας μας έτσι σε ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον».
Εντύπωση προκαλεί πάντως η δήλωση ανώτερης διπλωματικής πηγής, όπως αναφέρει η εφημερίδα το Έθνος, ότι οι Παπανδρέου και Gül εξέφρασαν την εκτίμηση ότι οι «διερευνητικές επαφές προχωρούν ικανοποιητικά» και ότι οι ίδιοι ενθαρρύνουν τη συνέχιση αυτής της πορείας. Είναι γνωστό ότι η τουρκική πλευρά όχι μόνο δεν έχει αποσύρει τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», αλλά ούτε έχει αποδεχθεί το δικαίωμα της Ελλάδας να ασκήσει τα δικαιώματά της που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Εφόσον δεν υπάρξει αλλαγή της τουρκικής στάσης, δεν υπάρχει περιθώριο συζήτησης για την υφαλοκρηπίδα που δεν θα συνεπάγεται εγκατάλειψη η αδρανοποίηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και για τον λόγο αυτόν δημιουργεί ερωτηματικά η δήλωση περί «ικανοποιητικής πορείας των διερευνητικών επαφών».
Παράλληλα, οι New York Times σε άρθρο τους επισημαίνουν πόσο “δυσάρεστα αισθάνονται οι Αμερικανοί από την επίδειξη δύναμης της Τουρκίας, που επιβεβαιώθηκε και κατά την παραμονή των Τούρκων υψηλόβαθμων αξιωματούχων στα Ηνωμένα Εθνη. Η κυβέρνηση στις ΗΠΑ ανησυχεί εσχάτως και για το γεγονός ότι, παρά την προσπάθειά της να περιορίσει τη δυνατότητα ελιγμών του Ιράν μέσω των κυρώσεων, αυτό έχει καταφέρει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση του πυρηνικού του προγράμματος μέσω τουρκικών τραπεζών. Ο Τούρκος πρόεδρος Abdullah Gül ξεκαθάρισε από τη Νέα Υόρκη ότι η χώρα του θα σεβαστεί το καθεστώς κυρώσεων του ΟΗΕ, όμως δεν θα επιτρέψει τα μέτρα να πλήξουν τις ευρύτερες εμπορικές της σχέσεις με το Ιράν. «Θα ήταν άδικο για την Τουρκία» είπε, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες εξακολουθούν να κάνουν μπίζνες με την Τεχεράνη αλλάζοντας ονόματα και έτσι παρακάμπτουν το καθεστώς κυρώσεων. Ο Gül αρνήθηκε επίσης ότι η πολιτική της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή υπονομεύει εκείνη των ΗΠΑ, ενώ με καμάρι «πούλησε» την εξαιρετική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, δανειζόμενος τη διαπίστωση αρχηγού κράτους, τον οποίο δεν κατονόμασε, ότι «κάποτε η Τουρκία ήταν ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης, τώρα ο μόνος υγιής».

strategyreport

Δεν υπάρχουν σχόλια: