Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

H κυβερνοεπίθεση στο Ιράν επεκτείνεται: Η Τεχεράνη απειλεί με αντίποινα

Το Ιράν παραδέχθηκε ότι δέχεται μια πλήρους κλίμακας «κυβερνο-τρομοκρατική» επίθεση. 
 
Το επίσημο ιρανικό ειδησεογραφικό Πρακτορείο «IRNA», επικαλούμενο τους ισχυρισμούς του HAMID ALIPOUR, αναπληρωτή Διευθυντή της Κρατικής Εταιρείας Τεχνολογίας Πληροφορικής, ότι ο «ιός» «Stuxnet» μεταλλάσσει δεδομένα και προκαλεί χάος σε ηλεκτρονικό βιομηχανικό εξοπλισμό. Η επίθεση συνεχίζεται και διασπείρονται νέες εκδοχές του «ιού»».....
Ο Υπαρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης,  HOSSEIN  SALAMI, δήλωσε ότι η υπηρεσία του διαθέτει όλες τις αμυντικές δομές για ένα μακροχρόνιο    πόλεμο    κατά   των «μεγαλύτερων    και     ισχυρότερων εχθρών» και ότι οι Φρουροί της Επανάστασης είναι έτοιμοι να την υπερασπιστούν  με  πιο  προηγμένα όπλα απ' ό,τι παλαιότερα. Τόνισε ότι τα αμυντικά συστήματα σχεδιάστηκαν για ολόκληρη τη χώρα, ενώ έχει εκπονηθεί ένα ειδικό σχέδιο για το πυρηνικό εργοστάσιο του Bushehr. Στρατιωτικές πηγές της ιστοσελίδας αναφέρουν ότι  η  δήλωση  αυτή υπαινίσσεται πως το εργοστάσιο -πιθανόν και άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις - έχουν «μολυνθεί», αν και Ιρανοί αξιωματούχοι επιμένουν για το αντίθετο και ότι έχουν πληγεί μόνο προσωπικοί Η/Υ του προσωπικού.
Ο HAMID ALIPOUR δήλωσε: Οι «hackers», που εισπράττουν «μεγάλες απολαβές», «χτυπούν» μια σειρά από ξένες χώρες ή οργανισμούς, σχεδίασαν αυτό τον «ιό» - ο οποίος ως γνωστόν έχει πλήξει τουλάχιστον 30.000 ιρανικές διευθύνσεις, ώστε να εκμεταλλεύεται 5 τουλάχιστον αδυναμίες που υπάρχουν στις υποδομές ασφαλείας. Αυτό επιβεβαιώνει τις υποψίες δυτικών ειδικών ότι ο «Stuxnet» εισέβαλε στα συστήματα του ιρανικού «SUPERVISORY
CONTROL AND DATA ACQUISITION» μέσω της μεθόδου επίθεσης
"zero-day".

 
Ο ALIPOUR πρόσθεσε ότι το κακόβουλο αυτό λογισμικό, εκτός από μεγάλης κλίμακας βιομηχανικά συγκροτήματα αποτελεί μια σοβαρή απειλή και για προσωπικούς Η/Υ.
Πηγές Ασφαλείας καθώς και ιρανικές πηγές του «DEBKAFILE» αναφέρουν ότι οι δηλώσεις αυτές προετοιμάζουν το έδαφος για την Τεχεράνη, ώστε να προχωρήσει -πέραν των φραστικών κατηγοριών κατά χωρών ή φορέων πληροφορικής που φέρονται να έχουν συνεισφέρει σε αυτήν την κυβερνοεπίθεση- στην αντεπίθεση με στρατιωτικά μέσα.
Την τρέχουσα εβδομάδα, η Τεχεράνη απευθύνθηκε μυστικά σε ειδικούς σε τομείς ασφαλείας των Η/Υ στην Ευρώπη, προσφέροντας ελκυστικότατες αμοιβές για τρόπους εξουδετέρωσης του «Stuxnet», που εξαπλώνεται διαρκώς, στα διοικητικά λογισμικά και κέντρα στρατιωτικών διοικήσεων, αφού οι ντόπιοι ειδικοί απέτυχαν να τον εξουδετερώσουν, σύμφωνα με πηγές του «DEBKAFILE».
Μέχρι στιγμής, δεν είναι κανένας έτοιμος να αναφερθεί με ακρίβεια στο θέμα, επειδή η Τεχεράνη αρνείται να παράσχει ακριβείς πληροφορίες για ευαίσθητα κέντρα και συστήματα που δέχονται επίθεση. Δεν πληροφορεί αν οι εργασίες θα γίνουν εκτός Τεχεράνης ή θα δοθεί πρόσβαση στους ειδικούς να επισκεφθούν πληγέντα κέντρα, ώστε να μελετήσουν τη λειτουργία και τον τρόπο που ο «ιός» προκάλεσε ζημία και κατάφερε να τα εξουδετερώσει. Επίσης, το Ιράν αρνείται να προσφέρει δεδομένα που έχουν εισάγει οι μηχανικοί του στο «SCADA» (SUPERVISORY CONTROL AND DATA ACQUISITION) systems, κυρίως σε άτομα από τη Γερμανία.
Η εντύπωση που αποκόμισε η ιστοσελίδα, από συνομιλίες με Ευρωπαίους ειδικούς του τομέα, οι οποίοι προσεγγίστηκαν από το Ιράν για βοήθεια, ήταν πως οι Ιρανοί βρίσκονται σε απόγνωση. Όχι μόνο έχουν αποτύχει οι δικές τους προσπάθειες να εξουδετερώσουν τον «ιό», αλλά η κατάσταση χειροτερεύει: το κακόβουλο λογισμικό έχει γίνει πιο επιθετικό και έχει ξεκινήσει να καταστρέφει συστήματα που είχε αρχικά πλήξει.
Ένας ειδικός ανέφερε: «Οι Ιρανοί αναγκάστηκαν ν' αντιληφθούν ότι είναι καλύτερα να μην "εκνευρίζουν" τον εισβολέα, επειδή αντεπιτίθεται με μεγαλύτερη ισχύ». Και συνέχισε, λέγοντας ότι πέραν της δυσχέρειας που έχει περιέλθει το Ιράν, αναρωτιέται αν τα άτομα που «φύτεψαν» τον «ιό» Stuxnet στο Ιράν και συνεχίζουν να αντλούν πληροφορίες από τα ευαίσθητα συστήματά του, έχουν την τεχνολογία να τον σταματήσουν. Η άποψή του είναι ότι κάποιος εκτός Ιράν έχει μερικό έλεγχο τουλάχιστον στην εξάπλωση του. Μπορεί, όμως, να τον σταματήσει ή να τον καταστρέψει; Κανείς δεν έχει αυτήν την πληροφορία.
Όπως φαίνεται, οι Ιρανοί αξιωματούχοι που στράφηκαν σε εξωτερική βοήθεια, περιγράφονται από συναδέλφους τους ως εξαιρετικά πιεσμένοι και ανήσυχοι. Τους έχει διευκρινιστεί ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί «δια μαγείας σε μία νύχτα», αλλά θα χρειαστεί χρόνος για την εύρεση αξιόπιστου ειδικού με τον «μαγικό» κώδικα για να καταπολεμήσουν τον «κυβερνοεχθρό», ίσως και αρκετοί μήνες. Μετά από τις δικές τους προσπάθειες, οι Ιρανοί το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να περιμένουν και να ελπίζουν, αδύναμοι να προβλέψουν τον επόμενο στόχο.
Σύμφωνα με πηγές της ιστοσελίδας έχουν πληγεί 3.000 βιομηχανικές μονάδες.

S Δικαστήριο καταδίκασε Ιρανό blogger σε περισσότερα από 19 χρόνια κάθειρξη. Αντίδραση του καναδικού ΥΠΕΞ (REUTERS, 28/09/10)

Σύμφωνα με δηλώσεις ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιρανικό δικαστήριο καταδίκασε έναν πρωτοπόρο Ιρανοκαναδό blogger σε περισσότερα από 19 χρόνια κάθειρξη.
Αναφορές των ΜΜΕ, θέλουν τον Ιρανοκαναδό, HOSSEIN DERAKHSAN, 35 ετών, γνωστό και ως «Blogfather», να
κρατείται σε ιρανική φυλακή, από το 2008, για συνεργασία με εχθρικές χώρες, προπαγάνδα εναντίον του ισλαμικού συστήματος και πιθανολογούμενη κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ.
Το ημιεπίσημο ιρανικό ειδησεογραφικό Πρακτορείο «FARS» επικαλέστηκε δικαστική πηγή, σύμφωνα με την οποία η ποινή που επιβλήθηκε στον DERAKHSAN δεν είναι οριστική και θα μπορούσε να ασκήσει έφεση. Ωστόσο, κανένας δικαστικός αξιωματούχος δεν ήταν διαθέσιμος να προβεί σε κάποιο σχόλιο.
Σημειώνεται ότι ο DERAKHSAN ήταν δημοσιογράφος στην Τεχεράνη, πριν μετακομίσει στο Toronto το 2000. Έγινε γνωστός με την έκδοση οδηγιών για το πως να χρησιμοποιείται το λογισμικό για το blogging, ώστε να ανοίγονται blogs στην γλώσσα Farsi, γεγονός που πυροδότησε έκρηξη του blogging, στην ιρανική γλώσσα.
«Ανησυχούμε βαθιά για την είδηση αυτής της βαριάς ποινής. Εάν αληθεύει, είναι εντελώς απαράδεκτη και αδικαιολόγητη. Κανείς δε θα έπρεπε να τιμωρείται οπουδήποτε διότι απλά ασκεί το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης», δήλωσε ο ΥΠΕΞ του Καναδά, LAWRENCE CANNON, προσθέτοντας ότι «το Ιράν πρέπει να τον αφήσει ελεύθερο». 

christoskapoutsis

Δεν υπάρχουν σχόλια: