Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Η Κίνα κλιμακώνει την αντιπαράθεση και απειλεί την Ιαπωνία

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Oυέν Τζιαμπάο απείλησε την Ιαπωνία ότι «θα υποστεί όλες τις συνέπειες», καθώς η διαμάχη μεταξύ των δύο ασιατικών γιγάντων για τα νησιά Σενκάκου/Ντιαόγιου κλιμακώνεται.  

Προ δύο εβδομάδων, η Ιαπωνία συνέλαβε τον καπετάνιο κινεζικού αλιευτικού, το οποίο προσέκρουσε σε σκάφος της ιαπωνικής ακτοφυλακής κοντά στα αμφισβητούμενα νησιά.
Η Ιαπωνία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει εδαφικό ζήτημα και εξακολουθεί να κρατάει τον καπετάνιο του αλιευτικού. Προχωρεί παράλληλα σε συμφιλιωτικά ανοίγματα, τα οποία όμως απορρίπτονται από το Πεκίνο.
«Ει δυνατόν, θα ήταν καλό να υπάρξουν σύντομα συνομιλίες υψηλού επιπέδου, περιλαμβανομένων και ευρειών στρατηγικών συζητήσεων», δήλωσε χθες το πρωί ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιοσίτο Σενγκόκου.....
Τόσο ο Κινέζος πρωθυπουργός Oυέν όσο και ο Ιάπωνας ομόλογός του Ναότο Καν βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Δεδομένου του κλίματος που έχει διαμορφωθεί, μια συνάντηση θα ήταν σαφώς αταίριαστη», απάντησε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Eξωτερικών, Τζιανγκ Γιου. «Το ζήτημα έχει ήδη προξενήσει σημαντική ζημιά στις σχέσεις Κίνας - Ιαπωνίας. Το κλειδί για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση είναι να απελευθερώσει η Ιαπωνία άμεσα και χωρίς όρους τον άνδρα».

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης επαναλάμβαναν χθες συνεχώς τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Oυέν από τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τις οποίες, «αν η Ιαπωνία επιμείνει στο σφάλμα της, η Κίνα θα προχωρήσει σε ενέργειες και η ιαπωνική πλευρά θα υποστεί τις συνέπειες».

Tα μέτρα που έχει πάρει

Η Κίνα έχει επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιάπωνα πρέσβη έξι φορές, έχει ακυρώσει σειρά επίσημων επισκέψεων και συναντήσεων και έχει ακυρώσει πολιτιστικές εκδηλώσεις. Την Κυριακή, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι διακόπτει όλες τις υψηλού επιπέδου επαφές, μετά την ανακοίνωση της Ιαπωνίας ότι η κράτηση του καπετάνιου Ζαν Κιξιόνγκ θα παραταθεί έως τις 29 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα αποφασιστεί αν θα του απαγγελθούν κατηγορίες ή αν θα αφεθεί ελεύθερος.


ΑFP, Reuters, A.P., elliniki-stratigiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: