Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Αραβικά πετροδόλαρα για το Ελληνικό

Μπορεί να μην ευδοκίμησε η πώληση της Ολυμπιακής στην Qatar Airways, αλλά, όπως φαίνεται, αυτό δεν εμποδίζει τη σύναψη συνεργασίας με την κυβέρνηση του Κατάρ, που αναμένεται να διαθέσει πέντε δισεκατομμύρια ευρώ για να αξιοποιήσει το 15% της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. 

Το μνημόνιο δεν θα είναι δεσμευτικό, αλλά θα δηλώνει την πρόθεση της οικονομικής συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας.
Το έδαφος για τη συνεργασία έγινε πρόσφορο μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις επενδύσεις, Χάρης Παμπούκης, με επενδυτές από το Κατάρ στη Νέα Υόρκη. Να σημειωθεί ότι επίσκεψη στο Κατάρ έχει πραγματοποιήσει και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης.....

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης, από το Κατάρ υπάρχει ενδιαφέρον και για άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα, πέραν της τριπλής ενεργειακής επένδυσης των 110 εκατομμυρίων στον Αστακό (μονάδα ηλεκτρισμού, τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου και μονάδα βιοκαυσίμων).
Το κρατικό fund του Κατάρ, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", φέρεται να έχει εκδηλώσει ισχυρό ενδιαφέρον και για επενδύσεις στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου, στο Ελληνικό.
Στο μνημόνιο δεν θα κατονομάζεται η περιοχή του Ελληνικού, αλλά το fund ενδιαφέρεται πολύ για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης, που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά "φιλέτα" στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις για σειρά έργων στο χώρο του πρώην αεροδρομίου (αξιοποίηση μέρους της παραλίας, κατασκευή μαρίνας ελλιμενισμού πολυτελών θαλαμηγών, ξενοδοχείου, συνεδριακών κέντρων, πλωτού καζίνου και μικρού αεροδρομίου που θα χρησιμοποιείται από lear jet και ιδιωτικά αεροσκάφη).
Ενώ δεν έχει καταστεί σαφές το ακριβές ποσοστό της έκτασης, κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι θα είναι τουλάχιστον 15%, ενώ ενδέχεται να αγγίξει και το 30%. Στον υπόλοιπο χώρο αναμένεται να δημιουργηθούν χώροι αναψυχής και πάρκα.
cosmo

Δεν υπάρχουν σχόλια: