Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Η COSCO ζητάει εδώ και τώρα από το Δημόσιο τις επιστροφές ΦΠΑ


Θύελλα διεκδικήσεων από τον επιχειρηματικό κόσμο προς το Δημόσιο, αναμένεται να προκαλέσει την ερχόμενη εβδομάδα, η επίσημη διεκδίκηση των 14 εκ. ευρώ επιστροφής ΦΠΑ που χρωστάει το κράτος στον Κινεζικό κολοσσό του Λιμανιού του Πειραιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Κινεζική COSCO θα απαιτήσει και νομικά «εδώ και τώρα» τα λεφτά της από το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο εάν δεν υπακούσει θα αφήσει να περάσει στις αγορές το μήνυμα της μερικής στάσης πληρωμών, που παρατηρείται το τελευταίο 9μηνο, στις υποχρεώσεις της σε εργολάβους δημοσίων έργων, σε προμηθευτές, στα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, στις επιστροφές πιστωτικών εκκαθαριστικών  .....

Η διεκδίκηση εκ με΄ρους των Κινέζνων τα λεφτά της επιστροφής ΦΠΑ θα ανοίξει το δρόμο να κάνουν το ίδιο και όλες οι άλλες Ελληνικές εταιρείες που περιμένουν το την επιστροφή ΦΠΑ.  
 Ειδικότερα η κυβέρνηση έχει πάρει απόφαση για μη επιστροφή ΦΠΑ που έχει ως αποτέλεσμα να οφείλονται στους Κινέζους περίπου 14 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό , σύμφωνα με πληροφορίες,  προστίθεται και ο ΦΠΑ από τις επενδύσεις σε γερανογέφυρες που έχει κάνει η Cosco στην προβλήτα ΙΙ και το ποσό θα φθάσει τα 21 εκ. ευρώ.

Το θέμα αυτό θα  αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης  μεταξύ του Κινέζου πρωθυπουργού  που αναμένεται στην Αθήνα στο τέλος του μήνα και του ομολόγου του, Γ.Παπανδρέου.

Η Cosco μέσα στην επόμενη πενταετία προβλέπεται ότι θα κάνει επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ στις προβλήτες του νέου Σ.ΕΜΠΟ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι υπολογίζοντας το ΦΠΑ στο 23% θα λάβει πίσω άμεσα  ή ακόμα και με τόκους υπερημερίας το ποσό των 69 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, η συνεργασία ΟΛΠ και Cosco για τη δημιουργία κοινοπραξίας που θα διεκδικήσει σε διεθνή διαγωνισμό του Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο θα είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης που θα έχουν ο πρόεδρος της Cosco Wei Jiafu με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ, Γιώργο Ανωμερίτη στα τέλη Σεπτεμβρίου.

greekmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια: