Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Ξαφνικό ραντεβού Παπανδρέου - Αχμαντινετζάντ

Με μια κίνηση - έκπληξη, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ενέταξε στο πρόγραμμα των επαφών που ξεκίνησε χθες στην Νέα Υόρκη, τον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος βρίσκεται στην αμερικανική μεγαλούπολη υπό ένα καθεστώς άτυπης απομόνωσης.

Μέχρι αργά χθες δεν είχαν δοθεί διευκρινίσεις για το εάν στην συνάντηση αυτή ο κ. Παπανδρέου επρόκειτο να μεταφέρει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα στον Ιρανό ηγέτη ή εάν επρόκειτο για μια κίνηση αποκατάστασης των παραδοσιακών σχέσεων μεταξύ των δύο χώρων που τα τελευταία χρόνια έχουν ουσιαστικά αδρανοποιηθεί.Στις σχέσεις των δύο χωρών κυριαρχεί βεβαίως η συνεργασία στον ενεργειακό και οικονομικό τομέα, ενώ επιχειρείται να εξισορροπηθούν οι εντυπώσεις και από την προσέγγιση της Ελλάδας με το Ισραήλ.....

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η στάση του Ιράν στο Κυπριακό, μετά την προσέγγιση της Τεχεράνης με την ισλαμική κυβέρνηση του κ. Ερντογάν. Δεν είναι τυχαίο, πάντως, ότι η ανακοίνωση της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ιρανό πρόεδρο ανακοινώθηκε αφού είχε ολοκληρωθεί η συνάντησή του με την ηγεσία του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπι των ΗΠΑ.
Στην συνάντηση αυτή, η οποία όπως έγινε γνωστό ήταν σε πολύ θετικό κλίμα ο Παπανδρέου συζήτησε με την ηγεσία των αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ και την επίταση σε τομείς όπως ο τουρισμός, συζητήθηκε η ειρηνευτική διαδικασία στην Μ. Ανατολή, ενώ ο πρωθυπουργός εφήρμοσε και για τα ελληνο-τουρκικά και το Κυπριακό. Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν, με τον οποίο συζήτησαν το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, το Κυπριακό, το Μεσανατολικό, την κλιματική αλλαγή και τους Στόχους της Χιλιετίας.
Ν. Μελέτης και Μ. Ιγνατίου, Ηνωμένα Εθνη
 imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια: