Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Τουρκικές προειδοποιητικές βολές και παρενοχλήσεις σε Κυπριακό αλιευτικό.

Τουρκικές παρενοχλήσεις και ρίψη πυροβολισμών είχαμε χθες το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Καρπασίας.
 
Όλα άρχισαν γύρω στις 11:30 το  πρωί όταν δύο τουρκικοί ακταιωροί και ένα πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού προσέγγισαν το κυπριακό αλιευτικό σκάφος Σάντα Έλενα που βρισκόταν σε διεθνή ύδατα βορειανατολικά της Καρπασίας.
Oι Τούρκοι δεν δίστασαν να ρίξουν προειδοποιητικούς πυροβολισμούς για να αναγκάσουν τον καπετάνιο να απομακρύνει το σκάφος από την περιοχή.  ......


Ο καπετάνιος δεν απομάκρυνε το σκάφος, αφού βρισκόταν σε διεθνή ύδατα. 
Τα τουρκικά λιμενικά απομακρύνθηκαν για να επιστρέψουν στις μία και 30 εξοπλισμένα με ένα πυροσβεστικό κανόνι νερού.  Άρχισαν λοιπόν να ρίχνουν στο κυπριακό αλιευτικό αναγκάζοντας τον καπετάνιο να φύγει. Για το συμβάν  ενημερώθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, ενώ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στα Ηνωμένα Έθνη.
Μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο ο ιδιοκτήτης του σκάφους Σάντα Έλενα και Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κυπριακών Αλιευτικών, Άριστος Αριστείδου, δήλωσε ότι μ’ αυτή την πειρατική συμπεριφορά οι Τούρκοι κατάφεραν τον εκδιωγμό των Κυπρίων ψαράδων από την περιοχή, στην οποία αλιεύουν περισσότερα από είκοσι χρόνια. Τα πλοία, εξήγησε, φοβούνται να επιστρέψουν στην περιοχή, καθώς μία σφαίρα να τα πετύχει θα τα βυθίσει.
Ο κ. Αριστείδου κάλεσε τις αρχές να προβούν στα απαραίτητα διαβήματα προς τις Βρυξέλλες προς άρση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης.

sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια: