Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων «σε επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν»

Την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων σε περίπτωση που μία επιχείρηση αντιμετωπίζει προβλήματα, προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη, καθώς όπως ανακοίνωσε θα υπογραφεί σχετική υπουργική απόφαση το Νοέμβριο.
«Όταν μια γεωγραφική περιοχή ή μια επιχείρηση βρίσκεται σε διαρθρωτική κρίση και σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης θα δίνεται η δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας, έτσι ώστε να μπορούν να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας... Αν μια επιχείρηση είναι έτοιμη να κλείσει και χρειάζεται να κάνει μια διευθέτηση για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα είναι κάτι που προσωπικά και ως κυβέρνηση το βλέπουμε θετικά», δήλωσε χαρακτηριστικά η Λούκα Κατσέλη στο Ράδιο 9.....

Η υπουργός υποστήριξε ότι «θα γίνει μια προσεκτική ρύθμιση, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και να υπάρξει μια μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτές τις περιπτώσεις».
«Επιεικώς απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη σχετική ρύθμιση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, η οποία, όπως είπε, «προσκρούει στο Σύνταγμα και στους νόμους της χώρας, σε διεθνείς συμβάσεις εργασίας αλλά και στη λογική του υγιούς ανταγωνισμού» και δεν πρέπει να έχει γενικό χαρακτήρα.
Ωστόσο, ο Γιάννης Παναγόπουλος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της μείωσης μισθών σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. «Αυτό θα πρέπει να καθορίζεται με γνώμονα τα προβλήματα που έχει η κάθε επιχείρηση. Μπορούμε να δούμε πώς θα σώσουμε την επιχείρηση και τις θέσεις εργασίας εάν προκύψει θέμα κλεισίματος», τόνισε ο Παναγόπουλος.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: