Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

20 προτάσεις για την διάσωση των Μετοχικών Ταμείων

Σωσίβια για την σωτηρία των Μετοχικών Ταμείων αναζητούν οι άμεσα θιγόμενοι απόστρατοι αξιωματικοί. Η Ανεξάρτηση Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝ. Ε. Α. Ε.Δ.) έχει συγκαλέσει συνέλευση των αποστράτων,

την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου στις 7μμ στο στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλλιθέας (οδός Μαντζαγριωτάκη 76, Πλατεία Δαβάκη), όπου και θα αναλυθεί το πρόβλημα των Μετοχικών Ταμείων. Οι προτάσεις της ΑΝ. Ε. Α. Ε.Δ. για τη βιωσιμότητα των ταμείων είναι οι ακόλουθες:
-Άμεση επικαιροποίηση των αναλογιστικών μελετών (βιωσιμότητας), προσαρμοσμένες με τα νέα δυσμενή δεδομένα, που επέφεραν διάφοροι αστάθμητοι παράγοντες (μνημόνιο, ομαδικές παραιτήσεις στελεχών, ανασφάλεια μερισματούχων, ανεκμετάλλευτη ακίνητη περιουσία κλπ)...

-Η ΕΛΑΣ και το Λιμενικό Σώμα πρέπει να προσεγγίσουν το πρόβλημα σαν δικό τους και όχι σαν πρόβλημα κάποιου άλλου που θα δώσει λύση και σε αυτούς. Η ΑΝΕΑΕΔ έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση στους συνδικαλιστικούς φορείς, χωρίς μέχρι στιγμής ανταπόκριση. Εμείς θα επανέλθουμε.
-Άμεση επαναφορά για ΜΤΣ και ΜΤΝ των «κοινωνικών πόρων» που αποτελούσαν ένα μεγάλο ποσοστό των εσόδων των Ταμείων.
-Θεσμοθέτηση ενός κοινού και για τα 3 Μετοχικά Ταμεία θεσμικού πλαισίου «παροχών», όχι στη λογική αυξομείωσης των χορηγουμένων μερισμάτων, αλλά στη διαφορετικότητα των παροχών αυτών (π.χ. κοινή πολιτική για την αναγνώριση ετών εκστρατείας, αναγνώρισης ετών φοίτησης στις στρατιωτικές σχολές, στην καταβολή δυο μερισμάτων κλπ)
-Καθιέρωση κράτησης στα Τιμολόγια των ΔΕΚΟ που πληρώνει το ΥΕΘΑ και αντίστοιχη καθιέρωση κράτησης στο σύνολο των προμηθειών και ΔΕΚΟ που διενεργούν τα Υπουργεία που στεγάζουν την ΕΛ.ΑΣ. και το προσωπικό του Λ.Σ.
-Καθιέρωση κράτησης υπέρ των Μ.Τ. και εις βάρος των Τραπεζικών Ιδρυμάτων και πιστωτικών Οργανισμών, από τα τοκοχρεολύσια των δανείων που παρακρατούνται από τη μισθοδοσία του στρατιωτικού και πολιτικού Προσωπικού του ΥΕΘΑ και αποδίδονται σε αυτούς.
-Καθιέρωση τιμήματος το οποίο θα καταβάλλεται στα Μ.Τ. για όποιο ακίνητο μεταβιβάζεται σε φορείς του Δημοσίου.
-Εναρμόνιση της καταβολής του μερίσματος με το νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς (στο πλαίσιο επανελέγχου συντάξεων αναπηρίας, αγωνιστών αντίστασης, χηρείας, διπλών συντάξεων κλπ )
-Επανέλεγχος από μηδενική βάση και σε συνεργασία με το Γ.Λ.Κ., του συνόλου των στελεχών που δικαιούνται και απολαμβάνουν μερίσματος, για εντοπισμό των περιπτώσεων που έχουν φύγει από τη ζωή και ελλείψει οικογενειακού περιβάλλοντος, τα μερίσματα εξακολουθούν να κατατίθενται σε «τυφλούς» λογαριασμούς.
-Περαιτέρω αξιοποίηση της ακινήτου περιουσίας των Ταμείων ακόμα και με προοπτική εκποιήσεως, για όσα εξ αυτών παραμένουν δια μακρού χρόνου ανεκμετάλλευτα
-Εναρμόνιση καθεστώτος κρατήσεων υπέρ ΒΟΕΑ και για τα 3 ταμεία.
Εξεύρεση νέων πόρων-κρατήσεων στα πρότυπα αντιστοίχων φορέων ,ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ (π.χ. καθιέρωση «μετοχικόσημου» στις αιτήσεις προσλήψεων ΕΠΟΠ,ΕΜΘ, στις αντίστοιχες αιτήσεις εισαγωγής στις Στρ. Σχολές, στις μονιμοποιήσεις εφέδρων-στρατευσίμων, στις κλήσεις των Σωμ. Ασφαλείας κλπ)
-Εξέταση έναρξης συνεργασιών με αναγνωρισμένες ΑΕΔΑΚ για την βέλτιστη αξιοποίηση των χαρτοφυλακίων των Μ.Τ.
-Απαίτηση καταβολής από το Δημόσιο, του συνόλου των απαιτητών χρεών/ αχρεωστήτως εισπραχθέντων φόρων, έναντι των 3 Ταμείων
-Ανάληψη ενεργειών ελέγχου και απόδοσης ευθυνών όπου απαιτηθεί για τυχόν «ατασθαλίες» που έχουν τελεσθεί κατά το παρελθόν (π.χ. οι χιλιάδες μερισματούχοι του ΜΤΣ δεν ευθύνονται για τα υπέρογκα προβλήματα που δημιούργησε στο Ταμείο, η διαχείριση της Γενικής Τράπεζας και η μετέπειτα ζημιογόνος πώλησή της)
-Άμεση επαναπροσέγγιση του άδικου τρόπου καταβολής του εφάπαξ (λόγω μειώσεως επιδομάτων από 1-1-2010) και εφαρμογή αναλογικού υπολογισμού, καθόσον μια ενδεχόμενη ολική κατάργηση των εν λόγω επιδομάτων, θα δημιουργήσει μεγάλη μείωση του εφάπαξ, στα στελέχη που θα αποχωρήσουν μελλοντικά.
-Προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου των ταμείων, με την αναλογική συμμετοχή εκλεγμένων εκπροσώπων των μερισματούχων και όχι «διορισμένων» από την ηγεσία του εκάστοτε Υπουργείου.
-Προώθηση νομοθετικής τροποποίησης του νόμου, που ασφάλιζε από το 1984 μόνο το 68% των αστυνομικών και ένταξη στο ΜΤΣ και του υπολοίπου 32% που ασφαλίζεται σε άλλο ταμείο..
-Πλήρης αποσαφήνιση και παράλληλη ενημέρωση του συνόλου των μετόχων/ μερισματούχων, του καθεστώτος λειτουργίας των Μετοχικών Ταμείων και τις υποχρεώσεις του Κράτους έναντι αυτών.
-Επανεξέταση της σκοπιμότητας των μη ανταποδοτικών κρατήσεων υπέρ ΝΙΜΤΣ και ΝΝΑ και μεταφορά τους στα αντίστοιχα Μ.Τ.
defencenet/ΑΝΕΑΕΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια: