Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Οι φήμες για προσφυγή της Ιρλανδίας στο ΔΝΤ αναστατώνουν τις αγορές - Σε ιστορικό υψηλό το spread

Οι φήμες ότι η Ιρλανδία μπορεί να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή την Ευρωπαίκή Ένωση έχουν προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές και εκτοξεύσει τα ιρλανδικά spread και CDS. 
 
Το spread των 10ετών ιρλανδικών ομολόγων διαμορφώνονται στο ιστορικό υψηλό των 390 μονάδων βάσης, και το CDS στις 410 μονάδες βάσης. Παράλληλα, μεγάλη πτώση καταγράφεται και στο χρηματιστήριο της χώρας, με τον ISEQ να υποχωρεί πάνω από 1%.
Σε πολύ δύσκολη θέση φαίνεται ότι βρίσκεται η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, καθώς σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, τα οποία επικαλούνται έκθεση της Barclays, ο πρωθυπουργός Brian Cowen καταβάλει προσπάθειες να θέσει υπό έλεγχο αφενός το υψηλό κόστος δανεισμού και αφετέρου τις συνέπειες της κυβερνητικής απόφασης της προηγούμενης εβδομάδας για διάσπαση της Anglo Irish Bank σε δύο τράπεζες.....Μάλιστα η Barclays ανέφερε χαρακτηριστικά: “Μέσα στους επόμενους μήνες η Ιρλανδία θα ζητήσει έξωθεν βοήθεια”. Εάν τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου συνεχιστούν, η Ιρλανδία μπορεί να αιτηθεί βοήθειας από το ΔΝΤ, γεγονός που θα αναστατώσει εκ νέου τις αγορές.

Σε αναζήτηση φόρμουλας για την εξυπηρέτηση των ομολόγων της Anglo Irish Bank

Ο πρόεδρος των Εργατικών στην Ιρλανδία, αξιωματικής αντιπολίτευσης της κυβέρνησης, Eamon Gilmore υπαινίχθηκε εμμέσως πλην σαφώς χθες από τα έδρανα του κοινοβουλίου της χώρας ότι η Anglo Irish Bank εμφανίζει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας. Το σύνολο των ομολόγων που έχει εκδώσει η τράπεζα ανέρχεται στα 18,9 δις ευρώ και ο Gilmore έφτασε να προτείνει την επαναδιαπραγμάτευση της απόδοσης των ομολόγων σε συνενόηση με τους κατόχους. Από τα 18,9 δις ευρώ, τα 2,4 δις αφορούν ομόλογα υψηλού ρίσκου αλλά σε κάθε περίπτωση η πρόταση του Gilmore είναι αν μη τι άλλο εκκεντρική! Υπαινίσσεται όμως σαφώς ότι η ιρλανδική τράπεζα ίσως να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της. Δημιουργείται συνεπώς λογικός προβληματισμός. Αν αναλογιστεί κανείς και τις προσπάθειες της προηγούμενης εβδομάδας να εξαγοράσει η Anglo Irish Bank την επίσης προβληματική ασφαλιστική εταιρεία της χώρας, Quinn Insurance, στην οποία ήδη κατέχει κεφάλαια ύψους 2,8 δις ευρώ, το πρόβλημα μοιάζει οξύτατο...

bankingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: