Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Το Νομικό Πλαίσιο για τον Ναυτικό Αποκλεισμό της Γάζας

1. Ο  θαλάσσιος αποκλεισμός ισχύει στα ανοικτά των ακτών της Γάζας. Ο εν λόγω αποκλεισμός έχει επιβληθεί, καθώς το Ισραήλ βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση ένοπλης σύγκρουσης με το καθεστώς της Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα, η οποία έχει βομβαρδίσει επανειλημμένα στόχους αμάχων στο Ισραήλ με όπλα που έχουν εισέλθει λαθραία στη Γάζα μέσω της θάλασσας.

2. Οι θαλάσσιοι αποκλεισμοί είναι νόμιμο και αναγνωρισμένο μέτρο βάσει του διεθνούς δικαίου που μπορεί να εφαρμοστεί ως μέρος μιας ένοπλης σύγκρουσης στη θάλασσα....

3. Ένας αποκλεισμός μπορεί να επιβληθεί στη θάλασσα, ακόμη και σε διεθνή ύδατα, εφόσον αυτός δεν απαγορεύει την πρόσβαση στα λιμάνια και τις ακτές των ουδέτερων κρατών.

4. Τα πολεμικά εγχειρίδια πολλών δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Αγγλίας αναγνωρίζουν τον θαλάσσιο αποκλεισμό ως ένα αποτελεσματικό ναυτικό μέτρο και προβάλλουν τα διάφορα κριτήρια που καθιστούν τον αποκλεισμό έγκυρο, συμπεριλαμβανομένης της προϋπόθεσης έγκαιρης ειδοποίησης για την ύπαρξη του αποκλεισμού.

5. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι το Ισραήλ δημοσιοποίησε την ύπαρξη του αποκλεισμού και τις ακριβείς συντεταγμένες αυτού μέσω των διεθνώς αναγνωρισμένων επίσημων θαλάσσιων διαύλων. Το Ισραήλ έδωσε επίσης έγκαιρη ενημέρωση στις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις και στους διοργανωτές του στολίσκου διαμαρτυρίας στη Γάζα. Επιπλέον, σε πραγματικό χρόνο, τα πλοία που συμμετέχουν στο στολίσκο διαμαρτυρίας είχαν επανειλημμένως προειδοποιηθεί ότι ο θαλάσσιος αποκλεισμός είναι σε ισχύ.
6. Εδώ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο, γνωστοποίηση του αποκλεισμού μπορεί να θεωρηθεί όταν ο αποκλεισμός έχει ήδη δηλωθεί και σχετική ανακοίνωση έχει ήδη δοθεί, σύμφωνα με τα παραπάνω.

7. Σύμφωνα με το διεθνές ναυτικό δίκαιο, όταν ένας θαλάσσιος αποκλεισμός είναι σε ισχύ, κανένα σκάφος δεν μπορεί να εισέλθει στην περιοχή που αποκλείσθηκε. Αυτό περιλαμβάνει τόσο μη πολεμικά όσο και εχθρικά πλοία.

8. Ένα κράτος μπορεί να λαμβάνει μέτρα για να επιβάλει έναν αποκλεισμό. Οποιοδήποτε σκάφος, το οποίο παραβιάζει ή επιχειρεί να παραβιάσει έναν θαλάσσιο αποκλεισμό μπορεί να καταλαμβάνεται ή ακόμη και να δέχεται επίθεση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το εγχειρίδιο πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ για το δίκαιο των Ναυτικών Επιχειρήσεων διακηρύσσει πως ένα σκάφος θεωρείται ότι προσπαθεί να παραβιάσει τον αποκλεισμό από τη στιγμή που το σκάφος εγκαταλείψει το λιμάνι του με την πρόθεση παράκαμψης του αποκλεισμού.
9. Εδώ οφείλουμε να επισημάνουμε ότι οι διαδηλωτές ανέφεραν σαφώς την πρόθεσή τους να παραβιάσουν τον αποκλεισμό, με γραπτές και προφορικές δηλώσεις. Επιπλέον, η πορεία των εν λόγω πλοίων εκδήλωσε ξεκάθαρα την πρόθεσή τους να παραβιάσουν το εμπάργκο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
10. Δεδομένης της ρητής πρόθεσης των διαδηλωτών να παραβιάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό, το Ισραήλ άσκησε το δικαίωμά του βάσει του διεθνούς δικαίου, της επιβολής του αποκλεισμού. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από τη λήψη μέτρων επιβολής, σαφείς προειδοποιήσεις είχαν δοθεί άμεσα στους κυβερνήτες των σκαφών, εκφράζοντας την πρόθεση του Ισραήλ να ασκήσει το δικαίωμά του στην επιβολή του αποκλεισμού.
11. Το Ισραήλ είχε επιχειρήσει να αναλάβει τον έλεγχο των σκαφών που συμμετέχουν στον στολίσκο με ειρηνικά μέσα και με εύρυθμο τρόπο ώστε να επιβληθεί ο αποκλεισμός. Δεδομένου του μεγάλου αριθμού των σκαφών που συμμετέχουν στο στολίσκο, μια επιχειρησιακή απόφαση πάρθηκε να ληφθούν μέτρα για την επιβολή του αποκλεισμού σε κάποια απόσταση από την περιοχή του αποκλεισμού.
12. Το Ισραηλινό προσωπικό που επιχείρησε να επιβάλλει τον αποκλεισμό συνάντησε βία από τους διαμαρτυρόμενους και προέβη σε ενέργειες αυτοάμυνας για την απόκρουση τέτοιων επιθέσεων.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Tωρα πηρατε μια γευση απο στημενες τουρκικες προκλησεις,κατι που στην ελλαδα βιωνουμε πολλα χρονια.Στην συνεχεια θα δητε και την στρατιωτικη απειλη,οσο κενη κι'αν ειναι,στρωνει τον δρομο για το μελλον.Να δουμε πως θα ξεμπερδεψετε.Σαν ταινια προσεχως,η αυτοκρατορια ξαναρχεται.