Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Τα παράπονά σας στην τρόικα λέει ο Λοβέρδος.Ποιός την έφερε την τρόικα κύριε υπουργέ του Τσολάκογλου;; Εσείς ανάψατε το σπίρτο .....


Πλήρης σύνταξη στα 60 με 40 χρόνια εργασίας, κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, αναγνώριση επτά πλασματικών ετών, σύνταξη για ΒΑΕ στα 60 και για μητέρες ανηλίκων στα 65 έτη, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τον ιδιωτικό τομέα. Ο υπουργός Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδος, έκανε λόγο για ''επώδυνη διαδικασία'' σε έναν διάλογο με την τρόικα με πολύ σκληρούς όρους, ενώ χαρακτήρισε ''πολυτελές δίλημμα'' τα έτη προσαρμογής για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ο ίδιος τόνισε ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά έπρεπε να γίνουν μόνο βάσει όσων ορίζει το μνημόνιο. Το νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά, κατατέθηκε στη Βουλή, ενώ αυτό για τον δημόσιο τομέα θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα.
"Τα 36 χρόνια μεταπολιτευτικής ευδαιμονίας πρέπει να λάβουν τέλος'', είπε χαρακτηριστικά .....

ο υπουργός Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδος, κατά τη συνέντευξη Τύπου για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επώδυνες ρυθμίσεις για τις συντάξεις, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα των ρυθμίσεων στο εργασιακό καθεστώς.
Τα 65 έτη τίθενται πρακτικά ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Για κάθε χρόνο εξόδου νωρίτερα θα ισχύει πέναλτι 6% ετησίως, ήτοι 30% μείωση στις συντάξιμες αποδοχές την πενταετία. Οπως ορίζει το μνημόνιο, από το 2011, κανείς δεν θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί πριν τα 60 έτη ηλικίας. Πάντως, μπορεί κάποιος να συνταξιοδοτηθεί στα 60 και να λάβει πλήρη σύνταξη, αρκεί να έχει συμπληρώσει 40 χρόνια εργασίας.

‘Οσον αφορά τα 40 χρόνια εργασίας, θα ενσωματώνονται σε αυτά έως επτά πλασματικά έτη ασφάλισης, είτε χωρίς εξαγορά (για ανεργία, ασθένεια ως 300 μέρες, κύηση και λοχεία) είτε με εξαγορά (για στρατό, εκπαιδευτική άδεια και χρόνο απεργίας).

Η βασική σύνταξη θα δίδεται από το 2015 μαζί με την αναλογική σύνταξη, από την ημερομηνία συνταξιοδότησης και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα. Οι ανασφάλιστοι δικαιούνται βασική σύνταξη από τα 65, ενώ θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια.

Για κάθε έτος ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης (ανταποδοτική σύνταξη) θα κυμαίνεται στο 1,2%. Για τα έτη ασφάλισης πέρα των 36 το ποσοστό πάει στο 3%. Το ποσό αναλογεί στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για τα έτη ασφάλισης, από το 2011, κάθε ασφαλισμένου που θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης μετά την 1.1.2015.

Οι επικουρικές δεν θα συνυπολογίζονται στο τελικό ποσό της σύνταξης, που σημαίνει ότι ο μέσος όρος αναπλήρωσης από πλήρη σύνταξη θα κινείται στο 63-64%, καθώς η μεσοσταθμική μείωση υπολογίζεται στο 7%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, το νέο καθεστώς δίνει αυξήσεις σε συντάξιμες αποδοχές ως 1.800 ευρώ, ενώ προβλέπει μειώσεις για αποδοχές άνω των 2.100 ευρώ.

Επιπλέον, καταργείται, όπως άλλωστε ορίζει το μνημόνιο, η 13η και 14η σύνταξη, ενώ διατηρούνται τα προνοιακού χαρακτήρα επιδόματα των 400, 200 και 200 ευρώ που αντικαθιστούν τους δύο μισθούς.

Στο 65ο έτος από το 2013, μετά από σταδιακή προσαρμογή, αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα παιδιά και για τον ιδιωτικό τομέα.

Οι συντάξεις χηρείας για τον/την επιζώντα σύζυγο καταβάλλονται - αν ο γάμος ξεπερνά τα τρία χρόνια - για μία τριετία, ενώ μετά την πάροδο των τριών χρόνων, σε περίπτωση απασχόλησης ή άλλης σύνταξης, το ποσόν κατεβαίνει στο 50% ως τα 65 έτη ηλικίας. Από τα 65, το ποσόν ανεβαίνει στο 70%.

Για τις άγαμες ή άπορες θυγατέρες, το νομοσχέδιο προβλέπει σύνταξη με τους ίδους όρους που και προϋποθέσεις με τα αγόρια, ήτοι με εισοδηματικά κριτήρια ως την ολοκλήρωση των σπουδών.

Επιπλέον, για τους ασφαλισμένους στα ΒΑΕ (Βαρέα και Ανθυγιεινά) τα όρια ηλικίας ανεβαίνουν από 55 σήμερα στα 60 έτη.

Νέα διάρθρωση για την επιβολή ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις άνω των 1400 ευρώ, καθώς το ποσοστό θα κυμαίνεται από 3% ως 10% στις πολύ υψηλές συντάξεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τον Ιανουάριο του 2011 και ανά διετία, θα διεξάγονται αναλογιστικές μελέτες, βάσει των οποίων θα γίνονται αναπροσαρμογές στις συντάξεις. Αναλογιστική μελέτη, πάντως, έχει ήδη εκπονηθεί και πιστοποιηθεί από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας. Ανάλογη μελέτη για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, που θα συμπεριλαμβάνει όμως τα δεδομένα του μνημονίου θα εκπονηθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Εν τω μεταξύ, αντισυνταγματικές έκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο τέσσερις ρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων η ενοποίηση των Ταμείων ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων και η επιβολή ΛΑΦΚΑ, απόφαση όμως που ο υπουργός απέφυγε να σχολιάσει.

Σχετικά με τις εργασιακές ρυθμίσεις το θέμα παραμένει ανοιχτό, καθώς δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους. Ο υπουργός Εργασίας προτίθεται να κλειδώσουν οι ρυθμίσεις μετά από συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, όσο το νομοσχέδιο βρίσκεται ακόμη προς συζήτηση στη Βουλή. Αφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιληφθούν ορισμένες διατάξεις στην γενική συλλογική σύμβαση εργασίας και να αφαιρεθούν από το νομοσχέδιο.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου μεταφέρεται από την Τρίτη στη Βουλή, ενώ θα προηγηθούν ενημερωτικές συναντήσεις με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές του επόμενου μήνα.
reporter

Δεν υπάρχουν σχόλια: