Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Πράκτορες παντού ......

"Οι ισχυρισμοί περί Ρωσικής κατασκοπείας είναι αβάσιμοι και ανατρέχουν πίσω στον Ψυχρό πόλεμο", ανέφερε σήμερα ένας Ρώσος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν 11 άτομα, τα οποία κατηγορούνται ότι διεξήγαγαν κατασκοπεία για λογαριασμό της Ρωσίας τα τελευταία 20 χρόνια. Μάλιστα, λίγο νωρίτερα συνελήθφη ο 11ος κατηγορούμενος για κατασκοπεία Κρίστοφερ Ρ Μέτσος, ο οποίος συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Λάρνακας στη Κύπρο.
Ωστόσο υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει ταυτοποιήσει τις πληροφορίες, δηλαδή οι κατηγορούμενοι χαρακτηρίστηκαν ως κατάσκοποι μετά από ανώδυνους ισχυρισμούς......

Και ενώ το περιστατικό έχει ενοχλήσει τη Ρωσία, οι πρώτες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ ήταν θετικές καθώς δεν φαίνεται πως ξαφνιάστηκαν καθόλου από το γεγονός.

Όπως αναφέρει το BBC, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που ταξιδεύουν συχνά στη Μόσχα κλείνουν τα κινητά τους τηλέφωνα και τα αφήνουν στο αεροπλάνο για να βεβαιωθούν ότι οι Ρώσοι πράκτορες δεν θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα αυτών.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβροφ είπε ότι αναμένει από την Ουάσιγκτον να δώσει εξηγήσεις για τις συλλήψεις. "Η στιγμή που συμβαίνει αυτό το γεγονός έχει επιλεχθεί με ιδιαίτερη φινέτσα" είπε με σαρκαστικό ύφος, προσθέτοντας ότι κάποιοι θέλουν να υπονομεύσουν την αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: