Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Μια φούσκα που όλο μεγαλώνει !

 Ε.Σ.Υ
Με αφορμή κάποια δημοσιεύματα για κακοδιαχείριση, υπερκοστολογήσεις και απευθείας αναθέσεις από το ΕΣΥ, διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα για να διερευνηθούν τα κακώς κείμενα στο χώρο της δημόσιας και της ιδιωτικής υγείας. Ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας υποθέσεις υπερτιμολόγησης υγειονομικού υλικού, ενώ δεν είναι λίγοι οι γιατροί που βρίσκονται εμπλεκόμενοι με μίζες και φακελάκια. Ο καθηγητής οικονομικών και πρώην υπουργός οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, γράφει στα Νέα ότι πρέπει να εφαρμοστεί ένα σύστημα καταγραφής ατομικών δαπανών για τους γιατρούς και ένα για τους ασφαλισμένους, για τα οποία υπάρχει ήδη η απαραίτητη τεχνολογία αλλά δεν αξιοποιείται. Ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Τσάμης, παρατηρεί στον Αγγελιοφόρο ότι παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, οι νόμοι επιτρέπουν σε επιχειρηματίες και επίορκους γιατρούς να κάνουν αγοραπωλησίες σε εξωφρενικές τιμές που διογκώνουν το δημόσιο χρέος....

Μαίρη Μπενέα, Δημήτρης Καραγιώργος, εφημερίδα Έθνος (ημερομηνία δημοσίευσης 24.06.2010)
"Νυστέρι από Δικαιοσύνη για τις μίζες και τις προμήθειες στην Υγεία"
"Το... νυστέρι βαθιά βάζει η Εισαγγελία της Αθήνας για τις προμήθειες, τις υπερκοστολογήσεις, τις απευθείας αναθέσεις και όσα σκανδαλώδη συμβαίνουν στον χώρο της Υγείας.
Με παραγγελία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας ξεκινάει δικαστική έρευνα για τα τεκταινόμενα σε δημόσια και ιδιωτική υγεία, την οποία -λόγω του όγκου των υποθέσεων- θα διενεργήσουν τουλάχιστον δύο εισαγγελείς...
Ο εισαγγελέας Αντώνης Ελευθεριάνος, ένας εκ των εισαγγελέων που θα διενεργήσουν την έρευνα, αναμένεται να προχωρήσει σε αυτοψίες σε νοσοκομεία, ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκόμενων προσώπων, μαρτυρικές καταθέσεις και κλήσεις ως υπόπτων προσώπων που φέρονται εμπλεκόμενα.
Παράλληλα, η Δικαιοσύνη διερευνά ήδη υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη δύο δικογραφίες που αφορούν υπερτιμολογήσεις υγειονομικού υλικού και μίζες σε γιατρούς από εταιρείες ορθοπεδικών υλικών, για τις οποίες διενεργούνται προκαταρκτικές εξετάσεις από τον αρμόδιο για τη δίωξη οικονομικού εγκλήματος εισαγγελέα Παρ. Αδάμη και την εισαγγελέα Εφετών Αννα Ζαΐρη...
50 γιατροί είχαν σε τράπεζες 30 εκατ. €
Στο στόχαστρο του εισαγγελέα έχουν μπει μέχρι στιγμής ευρήματα από ελέγχους του ΣΔΟΕ σε 50 γιατρούς 15 δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, σε λογαριασμούς των οποίων φέρονται να έχουν βρεθεί ποσά που ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ!
Πρόκειται για χειρουργούς και ορθοπεδικούς, οι οποίοι εμπλέκονται σε υπερτιμολογήσεις νοσοκομειακού υλικού, με το αζημίωτο. Οι υπεύθυνοι του ΣΔΟΕ έχουν, επίσης, λίστα με 153 ονόματα γιατρών, οι οποίοι υπέπεσαν σε σοβαρές φορολογικές παραβάσεις.
Παράλληλα υπάρχει έρευνα του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας σε 26 νοσοκομεία της Αττικής, στα οποία έχουν εντοπιστεί υπερτιμολογήσεις σε ιατρικό υλικό, που αγγίζουν και το 500%...
Το "φακελάκι"
Ένας στους τέσσερις Ελληνες δίνει "φακελάκι" στην επαφή του με το ΕΣΥ. Μελέτη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου δείχνει ότι το 26% των πολιτών που επισκέφθηκαν δημόσιο νοσοκομείο χρειάστηκε να πληρώσουν κάποιο ποσό. Το 12% πλήρωσαν στην επαφή τους στα Κέντρα Υγείας και το 10,6% στα πολυϊατρεία των Ταμείων. Στην ερώτηση αν έλαβαν απόδειξη για τα χρήματα που κατέβαλαν, μόλις το 67% απάντησαν θετικά. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το 24,3% συν 8,1% είτε έλαβαν απόδειξη για μικρότερο ποσό είτε δεν έλαβαν καθόλου απόδειξη."
Νίκος Χριστοδουλάκης, εφημερίδα Τα Νέα

"Η σπατάλη στην υγεία"
"Η κυβέρνηση ορθώς προσπαθεί να ρυθµίσει κάπως αυστηρά τα χρέη προς τις ιατροφαρµακευτικές εταιρείες, αλλά αυτό καθόλου δεν εγγυάται ότι το ίδιο φαινόµενο δεν θα επαναληφθεί ξανά µε την πρώτη ευκαιρία. Ο λόγος είναι απλούστατα ότι από τους συµµετέχοντες στο σύστηµα Υγείας, από τις διοικήσεις και τα φαρµακεία έως τους ασθενείς και τους συγγενείς τους, κανείς δεν αισθάνεται άβολα µε τη σπατάλη και όλοι εφαρµόζουν το δόγµα: «Καλύτερα να έχεις φάρµακα και αχρείαστα να 'ναι».
Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση δεν αρκούν οι αυστηρές εγκύκλιοι, ούτε οι έλεγχοι που γίνονται άλλωστε κατόπιν εορτής. Χρειάζεται µια αλλαγή στα κίνητρα συµπεριφοράς όλων των παραγόντων ώστε όσοι προκαλούν δαπάνη στο σύστηµα Υγείας να εντοπίζονται έγκαιρα και να εξηγούν τις επιλογές και τις ανάγκες τους. Αρκεί να οργανωθούν δύο συστήµατα ατοµικής καταγραφής δαπανών, ένα για τον κάθε γιατρό που χορηγεί φάρµακα και υλικά και ένα για τον κάθε ασφαλισµένο που τα λαµβάνει. Η τεχνολογία σχεδόν υπάρχει και µπορεί να βασιστεί στα ηλεκτρονικά µητρώα που έχουν ετοιµάσει αλλά δυστυχώς δεν αξιοποιούν πολλά ασφαλιστικά ταµεία. Για τους γιατρούς είναι ακόµα πιο εύκολο, αν µάλιστα σκεφτεί κανείς ότι κάθε φαρµακευτική εταιρεία έχει εδώ και πολλά χρόνια φτιάξει τις δικές της βάσεις δεδοµένων για να παρακολουθεί ποιοι συνταγογραφούν τα προϊόντα της και να ανταποκρίνεται ευλόγως.
Το σύστηµα καταγραφής του ΕΣΥ θα εντοπίζει αµέσως τους σπάταλους χορηγούς φαρµάκων και θα το διασταυρώνει µε τις πραγµατικές ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται σε κάθε νοσοκοµείο. Θα αποκαλυπτόταν επίσης αµέσως η τυχόν αποκλειστική προτίµηση που δείχνουν ορισµένοι σε συγκεκριµένες εταιρείες. Παροµοίως το σύστηµα των Ταµείων θα εντοπίζει τους πολυέξοδους ασφαλισµένους και θα ελέγχει τα πραγµατικά περιστατικά υγείας χωρίς να θίγεται το ιατρικό απόρρητο. Για παράδειγµα, θα ήταν παράξενο ένας υπάλληλος που εµφανίζεται να υπερκαταναλώνει τόνους φαρµάκων να απασχολείται σε θέσεις ασύµβατες µε τα υποτιθέµενα προβλήµατα υγείας που έχει.
Η θέσπιση ατοµικής υπευθυνότητας και στις δύο πλευρές του συστήµατος Υγείας είναι ο µόνος τρόπος για να δηµιουργηθούν προσωπικά κίνητρα αποφυγής σπατάλης. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα στεριώσουν και οι προσπάθειες για εισαγωγή του διπλογραφικού συστήµατος σε όλα τα νοσοκοµεία και τα ασφαλιστικά ταµεία. Όταν πριν από δέκα χρόνια ξεκίνησε η εφαρµογή του, αντιµετωπιζόταν ως καπιταλιστικό ανάθεµα γιατί γρήγορα θα αποκάλυπτε τη διαχρονική σπατάλη του συστήµατος.
Τώρα όµως που το κοινωνικό κράτος συµπιέζεται από τα άπληστα χρέη της κακοδιαχείρισης, ίσως οι κραυγές τους να µην έχουν τύχη."
Άρης Ραβανός, εφημερίδα Το Βήμα (ημερομηνία δημοσίευσης 22.06.2010)
"Η Σιβηρία και τα φακελάκια"
"Εκτός από τις ευθύνες των πολιτικών, τους οποίους πολύ συχνά κατηγορούμε, και τελευταίως τους απαξιώνουμε, ωσάν να βρήκαμε τους αντικαταστάτες τους, ξεχάσαμε ότι υπεύθυνοι για το σύστημα διαφθοράς είμαστε όλοι. Είμαστε συνυπεύθυνοι, παρά το ότι ενίοτε γινόμαστε κήνσορες και υπέρμαχοι της ηθικής. Όλοι εμείς, που όταν βρεθούμε σε δύσκολη θέση δίνουμε το φακελάκι στον γιατρό, με την ίδια ευκολία που το δίνουμε στον πολεοδόμο, στον έφορο και σε οποιονδήποτε άλλον. Το 2003 μια ομάδα γιατρών είχε προτείνει ως μέτρο για την πάταξη του φαινομένου του χρηματισμού στα νοσοκομεία την εισαγωγή της περίφημης κονκάρδας με την ένδειξη «φακελάκι στοπ». Αρχικά πολλοί μίλησαν για αξιέπαινη προσπάθεια. Η πρωτοβουλία απέτυχε μόλις άρχισαν να φορούν την κονκάρδα γιατροί που πολλοί ήξεραν την ταρίφα τους.
Όσοι αντιστέκονται είναι σχεδόν δακτυλοδεικτούμενοι και αποτελούν- δυστυχώς εξαιρέσεις. Όλοι έχουμε δει γιατρούς του ΕΣΥ, εμπόρους των φαρμακευτικών και των ιατρικών υλικών κ.α. να διάγουν πολυτελή ζωή. Να έχουν ακριβά αυτοκίνητα και πολυτελή σπίτια, που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Ελάχιστοι όμως από εμάς κάναμε μια κίνηση να βάλουμε ένα λιθαράκι για να προχωρήσει η κάθαρση.
Ή δεν τους καταγγείλαμε ή αδιαφορήσαμε, έχοντας κατά νου τη ρήση... «αφού έτσι λειτουργεί το σύστημα». Όλοι ξέρουμε ότι κινούμαστε σε ένα σύστημα πολύ βαθιά διεφθαρμένο. Δυστυχώς το ΕΣΥ είναι ένα κτίριο με φτωχή πρόσοψη και άθλιο χώρο υποδοχής, στην πίσω αυλή του οποίου παίζονται παιχνίδια εκατομμυρίων. Ασφαλώς στον κανόνα υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις που δεν αρκούν, αν και οφείλουμε να τις αναδείξουμε για την αυτοκάθαρση και την επιβίωση του συστήματος..."
Δημήτρης Τσάμης, εφημερίδα Αγγελιοφόρος (ημερομηνία δημοσίευσης 24.06.2010)
"Χρέη στο ΕΣΥ"
"Τραγική εικόνα στη Βουλή κατά την πρόσφατη αντιπαράθεση Τσίπρα - Ξενογιαννακοπούλου για τα χάλια στα νοσοκομεία. Άσχετοι με το θέμα, επιδιώκοντας τον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης, φάνηκαν ανήμποροι να δουν και να ομολογήσουν την ουσία του σκανδάλου. Και καλά η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω του διακανονισμού να το κουκουλώσει, ώστε να σκεπάσει τις ευθύνες και την αδράνειά της. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι τα υλικά πωλούνται σε τιμές που καθορίστηκαν με σειρά υπουργικών αποφάσεων και χωρίς διαγωνισμούς, επειδή έτσι νομοθετήιηκε από τη Βουλή. Οι επιτήδειοι δεν παρανομούν, εκμεταλλεύονται τους νομοθέτες...
Εν τω μεταξύ τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία συνεχίζουν, και θα συνεχίσουν μετά τον περίφημο διακανονισμό, να προμηθεύονται στις τιμές που η κυβέρνηση περιγράφει ως υπερβολικές. Τα χρέη εξακολουθούν να διογκώνονται και η δημόσια υγεία φυτοζωεί από κάκιστη και ύποπτη διαχείριση των περιορισμένων πόρων της.
Ας μας εξηγήσει επιτέλους η κυβέρνηση: γιατί δεν έχουν καταργήσει όλους τους νόμους που εξαιρούν τα ακριβά υλικά από τους διαγωνισμούς; Γιατί δεν άλλαξαν τις υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν τις υψηλές τιμές των υλικών; Ας εξηγήσουν στους πολίτες γιατί ετοιμάζονται να νομιμοποιήσουν τις παρανομίες, όπως η ίδια η υπουργός εξήγγειλε.
Με πόσο πολιτικό θράσος από τη μια επιβάλλουν οριζόντιες ισοπεδωτικές περικοπές, αφήνουν απλήρωτους χιλιάδες γιατρούς και από την άλλη συντηρούν και διατηρούν ακέραια τα κυκλώματα των προμηθειών, ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες στους επιτήδειους επιχειρηματίες και τους επίορκους ιατρούς, επιβραβεύουν τη δολιότητα, διαλύοντας τον υγιή ανταγωνισμό και περιθωριοποιώντας κάθε υγιή επιχειρηματική προσπάθεια..."
newstime

Δεν υπάρχουν σχόλια: