Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Το άλλοτε πανίσχυρο ΜΤΣ αδυνατεί να πληρώσει τα μερίσματα των αποστράτων !

Σήμερα το άλλοτε πανίσχυρο ΜΤΣ αδυνατεί να πληρώσει τα μερίσματα των αποστράτων. Εξηγήσεις γι' αυτήν την κατάντια και εξαθλίωση περιμένουν οι απόστρατοι από τα... συνδικαλιστικά τους όργανα, που πρέπει να τα βγάλουν όλα στη φόρα και να παύσουν να τηρούν «αιδήμονα» σιωπή, μήπως θιγούν «συνάδελφοι» και οι πολιτικοί που ομού οδήγησαν το Ταμείο στον γκρεμό.

Στο φαγοπότι και τη διάλυση έλαβαν μέρος και τα δύο κόμματα εξουσίας με ανοχή και, ενίοτε, συνεργασία στρατιωτικών. Γιατί να το κρύψω μεν άλλωστε...



Μια μικρή αναδρομή

Άλλοτε, προδικτατορικά, το ΜΤΣ ήταν ένα πανίσχυρο Ταμείο, που διέθετε ακόμη δική του τράπεζα, την Τράπεζα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (αργότερα Γενική).

Στη δεκαετία '55-'65 άρχισε η πρώτη εισβολή των Βησιγότθων. Το κύμα διορισμών εντάθηκε και εφευρέθηκε η άμετρη και αλόγιστη ίδρυση υποκαταστημάτων της τράπεζας, χωρίς καμία έρευνα αγοράς.

Τι σήμαινε υποκατάστημα;

- Αγορά υπερκοστολογημένου οικοπέδου φίλου.
- Ανάθεση έργου σε φίλο.
- Διορισμοί θυγατέρων και υιών φίλων.

Έτσι, π.χ. ο νομός Κορίνθου, ένθα και η πατρίδα μεγαλόσχημου παράγοντα της ΕΡΕ, γέμισε υποκαταστήματα που... βάραγαν... μύγες.

Κατά την 7ετία σημειώθηκε μέτριος ρυθμός αυξήσεων διορισμών, χορήγηση δανείων με... πατριωτικά κριτήρια και η κάθοδος συνεχιζόταν.

Μ.Τ.Σ.; Η Μεταπολίτευση (πρασινογαλάζια κοράκια με νύχια γαμψά...)

Το 1974 άρχισε η μεγάλη κάθοδος. Υπήρξε η απαρχή του μεγάλου φαγοποτιού. Ξέχασα να σημειώσω ότι η διοίκηση της τράπεζας διοριζόταν από τον υπουργό Άμυνας (από απόστρατο, ανίδεο περί τα οικονομικά στρατηγό, μέχρι απόφοιτο νυχτερινής σχολής λογιστών ή και... νυχτοφύλακα).

Επί υπουργίας αειμνήστου Ε. Αβέρωφ, οι διαθέσεις χαριστικών δανείων, ιδιαίτερα σε Ηπειρώτες, είχαν πάρει μορφή επιδημίας. Τα περισσότερα αγύριστα και αζήτητα.

Δεν φτάνει αυτό. Ο μακαρίτης αποφάσισε να κρατικοποιήσει την αυστριακή ΣΤΑΓΙΕΡ (σημερινή ΕΛΒΟ). Κίνηση εξαιρετικά σωστή, αλλά... Μία κρατικοποίηση, για να επιτύχει, πρέπει να συνοδεύεται με εξυγίανση, αναδιοργάνωση, αξιοκρατική στελέχωση και εξασφάλιση προγραμμάτων. Ουδέν των ανωτέρω έγινε. Στη διογκωμένη διοίκηση διορίσθηκαν κομματικοί, κατά βάση ανίδεοι και ανίκανοι, και από κάτω γέμισαν τα γραφεία με μικροκομματικούς που ήταν περισσότεροι από τους τεχνίτες. Το καθεστώς αυτό συνεχίστηκε και επί των ημερών μας.

Παρέλειψα, όμως, να αναφέρω το σπουδαιότερο. Ο υπουργός απαίτησε από ΜΤΣ-Γενική Τράπεζα να διαθέσει τεράστια ποσά για αγορά «χρυσοφόρων» μετοχών της ΕΛΒΟ, που απεδείχθησαν... τζούφιες. Τεράστια απώλεια χρημάτων. Φιάσκο η ελληνοποίηση...

Μετά ακολούθησαν οι «αποκαταστατικοί» λεγόμενοι νόμοι, με τους οποίους «παρήχθησαν» εκατοντάδες, για να μην πω χιλιάδες, στρατηγοί, λόγω... αντιστασιακής δράσης. Αν υπήρχαν τόσοι αντιστασιακοί, οι πραξικοπηματίες έπρεπε να ανατραπούν εντός 4 ωρών! Ποιοι έστησαν αυτήν τη φάμπρικα της παραγωγής χρυσών επωμίδων; Μα τα δύο μεγάλα κόμματα, για ψήφο είσπραξη.

Τα γαλόνια ευτελίσθηκαν, ο αριθμός των εν Ελλάδι στρατηγών ε.α. ξεπέρασε το σύνολο Ιταλίας, Λετονίας, Βοσνίας, Ισπανίας, Ανδόρας και Χώρας των Βάσκων! Όλοι αυτοί έτρεξαν στο ΜΤΣ να πάρουν εφάπαξ, διαφορές προαγωγών κ.λπ. Ρήμαξε το Ταμείο!

Τις αποκαταστάσεις όμως αυτές δεν τις έκανε ο Στρατός, αλλά η Πολιτεία. Ρήμαξαν οι κυβερνήσεις το Ταμείο για να κάνουν τη δουλειά τους, χωρίς να το στηρίξουν ούτε με μία δεκάρα. Αλλά και, αν δεν απατώμαι, η τότε στρατιωτική ηγεσία σιωπούσε. Ήταν, βλέπετε, νωπή η επταετία. Μη μας παρεξηγήσουν...

Η «βιόλα» αυτή, δηλαδή η ληστεία με «αποκαταστάσεις» και «δικαιώσεις», κράτησε πολλά χρόνια.

Το 1996 «αποκαταστάθηκαν» 15 ταγματάρχες (που είχαν παραιτηθεί το 1975 για να πολιτευθούν), που προήχθησαν στον βαθμό του αντιστρατήγου επί τιμή! Άλλη ξεφτίλα των επωμίδων... Το 2005 απόστρατος συνταγματάρχης του Γραφείου του υπουργού έγινε αντιστράτηγος εν μια νυκτί.

Θα συνεχίσω με άλλα τραγικότερα, με διευθύνσεις και ονόματα. Υπομονή...

Και ειρωνείες από δίπλα

«Η κρίση στην Ελλάδα ξέσπασε λόγω του θράσους της να ανταγωνισθεί στις αμυντικές δαπάνες την Τουρκία», αποφάνθηκε ο τούρκος υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς, Yasa, baba, Yasa!

Ο κ. υπουργός μάς ήθελε, προφανώς, άοπλους.

Δεν είναι, όμως, καλώς πληροφορημένος. Γιατί αν ήταν, θα γνώριζε ότι οι έλληνες συνάδελφοί του μεριμνούν ώστε να μην υπάρχει ο στοιχειώδης ανταγωνισμός που να εξασφαλίζει ελάσσονα αποτροπή. Ας μη στενοχωριέται. Φροντίζουν οι δικοί μας. Tamam...

ΜΤΣ ΙΙΙ

Στο ΥΕΘΑ δεν υπάρχει ούτε βούληση ούτε διάθεση για αναζήτηση υπευθύνων της λεηλασίας, που γνωρίζει την ύψιστη ανθοφορία της την λαμπράν Σημιτική εποχή 1996-2004.

Το ΜΤΣ ήταν ιδιοκτήτης του 67% των μετοχών της Γενικής Τράπεζας και τώρα έχει 2%, ενώ τα περισσότερα ακίνητα του ξεπουλήθηκαν έναντι πινακίου φακής, όπως π.χ. το τεράστιο οικόπεδο που γειτνιάζει με τη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης (νυν ογκώδες συγκρότημα Τράπεζας Πειραιώς).

Σημειώνω ότι ο εκάστοτε υπουργός Άμυνας, πλην των τριών τελευταίων, δεδομένου ότι η Γενική πουλήθηκε στους Γάλλους, με την ανάληψη των καθηκόντων του γινόταν αφέντης μιας τράπεζας, διόριζε επικεφαλής όποιους ήθελε, έδινε εντολές για διορισμούς, δάνεια, δωρεές, εισφορές σε αθλητικά σωματεία (της ιδιαίτερης εκλογικής του περιφέρειας, φυσικά) και τελικά μετέτρεπε την τράπεζα σε τεράστιο... τραπέζι φαγοποτιού.

Σήμερα το ΜΤΣ πεθαίνει. Δεν δύναται να χορηγήσει το βοήθημα στα τέκνα των αξιωματικών (που το έχουν πληρώσει με τις εισφορές τους) και ούτε τα μερίσματα ανά τρίμηνο. Για την πρώτη περίπτωση είχε υποβληθεί ερώτηση λίγο προ των εκλογών στον κ. Μεϊμαράκη από τους κ. Καρχιμάκη, Οικονόμου, Αθανασιάδη του ΠΑΣΟΚ, που έμεινε αναπάντητη. Τι λέει επ' αυτού ο κ. Βενιζέλος;

Το τελευταίο μέρισμα Ιανουαρίου 2010 διατέθηκε έπειτα από αριστοτεχνική παρέμβαση - λύση ανάγκης του Α/ΓΕΣ κ. Φραγκ. Φράγκου.

Όπως αναφέρει το περιοδικό αποστράτων Θεσσαλονίκης «Μακεδονική Φλόγα», η σημερινή τραγική κατάσταση οφείλεται, εν πολλοίς, στην κακή και άφρονα διαχείριση και στο ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου.

Επίσης, στην πώληση χωρίς κέρδος των μετοχών της Γενικής Τράπεζας που κατείχε το Ταμείο. Επαναλαμβάνω δε, προ 15ετίας το ΜΤΣ κατείχε το 67% των μετοχών της Γ. Τ., ενώ σήμερα το 2%! Το ποιοι επωφελήθηκαν ή «τα τσέπωσαν» από το αλισβερίσι των μετοχών, το ξέρει καλά η ΕΑΑΣ (Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού) και οφείλει να το αποκαλύψει.

(ΠΑΡΟΝ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: